Home VestiEkonomija Raste interesovanje za osiguranje imovine od poplava

Raste interesovanje za osiguranje imovine od poplava

by bifadmin

Nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine, u čitavoj zemlji poraslo je interesovanje osiguranika za zaštitom imovine i interesā od rizika kojima mogu biti izloženi.

Kompanija „Dunav osiguranje“ širom zemlje primila je zahteve za isplate odštete nastale tokom prošlogodišnjih nepogoda od ukupno milijardu i sto šezdeset miliona dinara. Većina potraživanja je već isplaćena. Bilo je zahteva građana, ali i preduzeća, a najveći potraživač bila je „Elektroprivreda Srbije“, koja je pretrpela veliku štetu. Kompanija Dunav naglašava da je spremna i za nova potraživanja i naknadu šteta od poplava na jugu Srbije i podseća javnost da svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti o važnosti osiguravanja vrednosti.

“Dunav osiguranje” se bavi edukacijom građana i širenjem svesti o potrebi osiguranja, ne kao trošku već kao investiciji, čiji se efekti prepoznaju tek kada dođe do neželjenih događaja i štete koje oni prouzrokuju, kaže menadžer za odnose sa javnošću ove kompanije Jugoslava Smiljković. Stav “neće se šteta desiti baš meni” sve češće u praksi demantuju brz tempo života, prirodne nepogode i sl.

Uzmimo za primer poplave, koje su u maju gotovo paralisale zemlju. Od njihovog uticaja možemo se osigurati na više načina – kao od rizika u okviru osnovnog pokrića ili kao od rizika čije se pokriće dopunski ugovara, shodno potrebama odnosno stepenu ugroženosti imovine.

Kod omasovljenih usluga poput auto-kaska, osiguranja vikendica, stvari u domaćinstvu, računara, prenosive tehnike itd, ali i kod osiguranja životinja, rizik od poplave prepoznat je kao jedan u grupi onih čijim se pokrićem pruža i obezbeđuje kompletna zaštita osiguranika, pa je zato uključen i u osnovno pokriće. Stoga je efekte ugovaranja isključivo rizika od poplave teško izolovano meriti – klijent, naime, kupuje skup osiguravajućih pokrića.

S druge strane, kod osiguranja od industrijskih i komercijalnih rizika, osiguranja objekata u izgradnji i montaži, zatim kod osiguranja useva i plodova i slično, rizik od poplave se posebno ugovara, u zavisnosti od verovatnoće njegovog ostvarenja i interesovanja samog osiguranika.

Pročitajte i ovo...