Ponedeljak, 09.02.2015.

16:26

Berlin: Nećemo platiti odštetu

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Zigmar Gabrijel saopštio je da će Berlin odbaciti eventualni zvanični zahtev Grčke vlade za plaćanje ratne odštete.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

"Verovatnoća da platimo ratnu odštetu je je nula", rekao je Gabrijel na skupu socijaldemokrata u okolini Berlina.

On je reagovao na jučerašnju izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da Grčka ima moralnu obavezu da zatraži od Nemačke naknadu za prinudni ratni kredit i druge reparacije, prenela je agencija AFP.

Berlin već 70 godina odbacuje takve zahteve, a Grčka bi navodno mogla da potražuje oko 162 milijarde evra, što je više od polovine sadašnjeg grčkog duga.

Gabrijel je rekao da nema smisla nastavljati tim putem i dodao da je 1990. godine potpisom dvojice nemačkih kancelara sa saveznicima formalno završen Drugi svetski rat.

Iz nemačkog Ministarstva finansija poručili su da nemaju da kažu ništa novo o ovom pitanju.

Kako je Cipras naglasio, Nemačka duguje Grčkoj 162 milijarde evra za dela koja su nacisti počinili u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: