1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Enke se ubio zbog depresije

12. novembar 2009.

Depresija je Roberta Enkea odvela u smrt, pišu nemačke novine prenoseći izjave lekara koji kažu da je golman nemačke fudbalske reprezentacije od depresije patio još od 2003.

https://p.dw.com/p/KUPA
Sveće za Enkea u NemačkojFoto: AP

Enkeova supruga, Tereza potvrdila je da je on, poslednjih sedmica, zbog depresije posećivao lekara i da je taj problem krio, iz straha da bi to ugrozilo njegovu karijeru, ali i proces usvajanja, kojim je taj bračni par u maju ove godine dobio devojčicu.

Enke je bio prilično kooperativan, kažu lekari, a prenosi Zidojče cajtung. Pristajao je na sve preglede i na intenzivne ambulantne, ali i na psihijatrijske. Pa ipak, u utorak uveče, 10.11. nije želeo da ostane u bolnici. Robert Enke se u svom oproštajnom pismu izvinio svima koje je poslednjih dana „obmanjivao“ govoreći o svom zdravstvenom stanju. To je bio jedini način da isplanirano samoubistvo, ne bude narušeno, naveo je Enke u svojoj oproštajnoj poruci.

Na samoubistvo Roberta Enkea, Hanoverše algemajne cajtung se osvrće ovako: „Robertova supruga Tereza je pred milionima ljudi pokušala da objasni, ono što se objasniti ne može. Ali ona je time pomogla mnogima. Ne samo zato što je onima koji su bili u šoku pojasnila šta je bio razlog Robertovog samoubistva, ona je problemu depresije dala lice. Bolesti koja je očigledno i danas tabu tema, i to ne samo u sportu. Govorila je o najtežim trenucima, o momentu kada gubite najvoljeniju osobu.“

Ubistvo iz mržnje

Prozess wegen des Mordes an der Ägyterin Marwa El-Sherbini
Aleks Vins u sudnici u DrezdenuFoto: DPA

Podjednako važna tema za nemačku javnost, od jučerašnjeg popodneva jeste i presuda Aleksu Vinsu, osuđenom na doživotnu robiju zbog ubistva Egipćanke Marve el-Šerbini. Frankfurter algemajne cajtung piše:

„Čitajući presudu, sudija Vigand je rekla: Motiv ubistva bila je mržnja prema strancima. On Marvu el-Šerbini nije ubio iz straha ili nemira, već iz osvete, svesno iskoristivši njenu nevinost i bespomoćnost. Aleks Vins (28) je u potpunosti odgovoran za ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških telesnih povreda.“

„Pomisao da bi svakom primitivnom rasisti bila potrebna pomoć lekara, nije nelogična. Ne bismo nekog mogli nazivati zdravim, ako dovodi u pitanje pravo na život drugih. Ubica je dobio zasluženu kaznu, ali ostaje nejasno, kako je jedan tako mladi doseljenik, mogao imati takve misli. Treba imati u vidu i da kursevi jezika i kursevi za integraciju stranaca nisu dovoljni. Reči poput - tolerancija i ljudskost, moraju imati veću ulogu u tom procesu“, piše Zaksiše cajtung iz Drezdena.

Nicolas Sarkozy Angela Merkel Elysee Palast Frankreich
Sarkozi i Merkelova u ParizuFoto: AP

Gosti pomirenja

Uprkos, uglavnom „crnim temama“, većina nemačkih listova se danas odlučila da na naslovnoj strani objavi fotografije sa obeležavanja godišnjice od završetka Prvog svetskog rata u Parizu. „Gosti pomirenja“ naslov je teksta u Zidojče cajtungu, koji prenosi atmosferu sa svečanosti ispred Trijumfalne kapije, kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi, ali i ratni veterani.

Nemački mediji ovog jutra inače prenose i da će trenutno najtiražniji pop izvođač u Evropi, Robi Vilijams, danas, 12.11. – nakon 15 godina od raspada, čuvenog „boj benda“ Take That, ponovo nastupiti sa svojim bivšim kolegama: Gerijem, Džejsonom, Markom i Haurdom. Reč je o jednoj manjoj dobrotvornoj svečanosti u Londonu, kojoj će prisustvovati i čuveni „Bitls“ - Pol Mekartni.

Pripremio: Jakov Leon

Odgovorni urednik: Ivan Đerković