Sreda, 11.11.2009.

12:11

Presuda "drumskoj mafiji"

Osuđen 41 pripadnik takozvane "drumske mafije" na ukupno 131 godinu i deset meseci zatvora.

Izvor: B92

Default images

Oni su osuđeni zbog prisvajanja novca od naplate putarina, čime su oštetili državu za šest i po miliona evra. Od 50 optuženih, na zatvorske kazne osuđena je 41 osoba. Izricanje presude proteklo je bez prisustva branilaca, zbog štrajka advokata.

Najveću kaznu, od šest godina zatvora, dobio je Milan Jovetić, iz unutrašnje kontrole javnog preduzeća “Putevi Srbije”.

Prema presudi, Jovetić je, zajedno s Zoranom Nedeljkovićem, koji se obesio u pritvoru u julu 2006., organizovao grupu koja je izdavala duple kartice za naplatu putarine inostranim šleperima.

Za ta vozila putarina je bila i najviša 6.500 dinara, odnosno tadašnjih skoro 100 evra.

Sistem je bio takav da su štampane po dve kartice s istim serijskim brojem, od kojih jedna, uz pomoć ilegalnog kompjuterskog programa, nije evidentirana u zvaničnim dokumentima.

Prema presudi, utvrđeno je da su osuđeni oštetili JP “Putevi Srbije” za više od 85 miliona dinara, koju će morati solidarno da vrate, i to 15 dana nakon što presuda postane pravosnažna.

Prema rečima predsednika sudskog veća, sudije Vladimira Vučinića, glavni organizatopri takozvanie “drumske mafije” ostali su van domašaja pravde.

Kako je rekao, na osnovu iskaza optuženih, sud je utvrdio da postoje glavni organizatori, kojima je odlazilo 40 odsto ukupne sume novca. Međutim, njihov identitet ostao je tajna.

U vreme kada je ceo postupak pokrenut na čelu “Puteva Srbije” bio je visoki funkcioner stranke Nova Srbija Branko Jocić. Presednik te stranke Velimir Ilić demantovao je optužbe da je rukovodstvo stranke bilo umešano u ovaj slučaj i to nazvao političkim progonom.

Međutim, ostaje upamćena izjava Velimira Ilića iz januara 2007. o tom slučaju.

“Ja sam ovima na autoputu objasnio pre petnaest dana. Ljudi mnogo kradete, da kraduckate pomalo pa da vam tolerišem”, rekao je tada Ilić.

Inače, najmanje polovina od 41 osobe koja je proglašena krivom, moći će vrlo brzo da izađe iz zatvora.

Kako je objasnio sudijaVučinić, pošto im je u kaznu uzračunat i period koji su proveli u istražnom zatvoru, najmanje polovina njih steći će zakonski uslov za zatraži uslovno puštanje na slobodu.

Slučajem "drumske mafije" 2008. godine bavila se emisije "B92 Istražuje". Transkript emisije možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: