Najnovije vesti
Vesti Politika
IZDVOJENO MIŠLJENJE Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

IZDVOJENO MIŠLJENJE Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

Brazilski sudija Antonio Augusto Kansado Trindade jedini je, uz hrvatskog sudiju Budislava Vukasa, izdvojio mišljenje prilikom izricanja presude Međunarodnog suda pravde i glasao protiv odbacivanja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid.

568604_hag-presuda-srbija-genocid-04tanjugfoto-ap
568604_hag-presuda-srbija-genocid-04tanjugfoto-ap
Sudije Međunarodnog suda pravde
Sudije Međunarodnog suda pravde

U izdvojenom mišljenju, Trindade je naveo je da se u Hrvatskoj "sudeći po razmerama sistemskog razaranja, zapravo nije radilo o ratu već o izloženosti žestokom napadu", prenosi agencija Hina.

"Dokazi predočeni na sudu pokazuju da se u oružanim sukobima u Hrvatskoj nije u stvari radilo o ratu, već pre o pokolju", ističe sudija Trindade u izdvojenom mišljenju.

Brazilski sudija podseća na "rašireni i sistemski obrazac uništenja, dobro utvrđen na izlaganjima pred Sudom, koji obuhvata neselektivne napade na civilno stanovništvo s velikim brojem ubistava, mučenja i premlaćivanja, sistemsko proterivanja iz domova i masovni egzodus, silovanja i ostale oblike seksualnog nasilja".

Što se tiče nadležnosti suda za događaje u Hrvatskoj počinjene pre 27. aprila 1992. godine, Trindade smatra da se krivica ne može prebacivati na "državu koja je prestala postajati".

"Postoji nastavak politike i prakse u razdoblju počinjenja dela od 1991. nadalje", tvrdi Trindade i kaže da "u zaštiti ljudi koju nudi Ženevska konvencija i situaciji  raspada države u vremenu nasilja ne može biti prekida i to onda kada je ta zaštita najpotrebnija".

Trindade je takodje izrazio žaljenje, posebno iz perspektive žrtava, zbog  "odugovlačenja procesa bez presedana", podsećajući da je hrvatska tužba podignuta pre 16 godina.

- Paradoksalno, što su teža kršenja ljudskih prava, čini se da je dugotrajnije i teže postići pravdu - zaključuje Trindade.