Indijci testirali nuklearnu raketu Ubica Kine, niko neće smeti da ih popreko pogleda

Tanjug

31. 01. 2015. u 13:47

Indija je u subotu po prvi put uspela da koristi pokretne lansere za ispaljivanje raketa dugog dometa, potencijalnih nosača nuklearnih glava, duboko na teritoriju Kine

Индијци тестирали нуклеарну ракету Убица Кине, нико неће смети да их попреко погледа

Testiranje raket Agni 5

Indija je u subotu po prvi put uspela da koristi pokretne lansere za ispaljivanje raketa dugog dometa, potencijalnih nosača nuklearnih glava, duboko na teritoriju Kine.

To je bilo treće testiranje raketa "agni V", ali prvo u kojem su rakete lansirane sa tzv. "kanistera" na kamionu, umesto sa betonske lansirne rampe korišćene prilikom prethodnih testiranja, prenosi AFP.

Mobilni lanseri omogućavaju indijskim vojnim snagama veću operativnu fleksibilnost. Jučerašnje testiranje je obavljeno na jednom ostrvu u istočnoj indijskoj državi Orisa.

Ruska medijska mreža ''Sputnjik'' prenosi da je raketi dat nadimak ''Ubica Kina'', s obzirom da ima toliki domet da može da pogodi i kinesku prestonicu, Peking.

Raketa "agni V", koja je indijske proizvodnje, je prvi put testirana aprila 2012, a po proceni eksperata ima domet do bilo kog cilja na kineskoj teritoriji, uključujući i vojne instalacije na dalekom severoistoku Kine.

Ovom raketom se makar malo smanjuje veliki jaz koji je postojao između indijskih i kineskih raketnih sistema.

Indija i Kina, zemlje od kojih svaka ima populaciju od preko milijarde, su u rivalskom odnosu, a tu je i nasleđe nepoverenja nakon kratkog, ali krvavog pograničnog rata 1962. godine.

Indija je najveći uvoznik oružja na svetu, a u toku je program unapređenja njene bezbednosti vredan 100 milijardi dolara.

Premijer Indije Narendra Modi ističe kako ova zemlja mora da razvije vojnu moć do te mere "da se nijedna druga zemlja ne usudi ni da je ružno pogleda".


— Narendra Modi (@narendramodi) January 31, 2015

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

zoran

31.01.2015. 15:51

Da, najvaznije je da imate rakete. Ono sto sam video u Indiji je ispod nivoa bede. Tako neshto je nemoguce opisati na bilo kom jeziku ovog sveta. Jadna je ta drzava koja se ponosi oruzjem, a narod umire na ulicama.

NB

31.01.2015. 18:41

Indija je jedna od najbrze rastucih ekonomija u svetu i preti da prestigne Kinu kao lidera u azijsko-pacifickom regionu. Nek se nadmecu veliki, daleko smo mi od te price i standarda.. mozda za nekih 50-tak godina..

Serge

31.01.2015. 20:22

@NB - Ni za 50 godina. Osnov geopoliticke tezine jeste masa. Masa je mama, kako kaze Tadic u Sedam i po. Mi nemamo niti povrsinu, kao Rusija, niti brojnost kao Indija, Kina, Brazil, Amerika.Nasa mera je Balkan. Kad to shvatimo, realnije cemo se ponasati, manje lajati na prejake, a jos manje potcenjivati slabije koji su nas. bas zato sto smo ih potcenili, a sebe precenili, smo i izgubili u Hrv, BiH kako tako (ipak smo dobili RS), na Kosmetu i u Crnoj Gori (politicki poraz).

Добра идеја

31.01.2015. 22:15

@NB - ..."mozda za nekih 50-tak godina". Кад се размножимо као Шиптари?

Milan

31.01.2015. 20:29

Kada Indijci jednoga dana Shvate , da nije glavni Neprijatelj sa druge strane Himalaja , vec da je zajednicki Neprijatelj onaj sa druge strane Tihog okeana, i da samo zajednicki mogu da ga "oduvaju" sve ce doci na svoje mesto.

Feniks

31.01.2015. 22:17

Otkud sad rivalstvo između Indije i Kine? Pa gde ide ovaj svet? Još dve nuklearne sile koja jedna drugu smatraju neprijateljem. Proklet bio ko izmisli nuklearne bombe. Ne želim da povežem nešto pogrešno ali od kako Obama poseti Indiju pre nekoliko dana ovi testiraše raketu pod nazivom "ubica Kine" i odjednom im odnosi postadoše rivalski. Znači opet Vašington baca koske!

Atl.

01.02.2015. 00:46

Ne verujem da se radi o rivalstvu, ceo ovaj region se ujedinjuje u jedan.. zemlje BRIK-a Brazil, Kina, Indija, Rusija.. imaju tesnu vojnu saradju..Jak nuklearni arsenal .. a o standardu kao sto ga ima Indija mozemo samo da sanjamo. Kina, necu ni da pominjem hit destinacina.. a ovi sto se obrazuju samo iz americkih filmova, kad posete Kinu uzivo svanuce im pred ocima.

analiticar

01.02.2015. 01:05

Jedini neprijatelj svima je USA. Koriste sistem "podeli, pa vladaj". Suprotstaviti Indiju Kini, kako bi se Kina lakse kontrolisala. A i Indija. Rusi bi morali da ublaze tenzije medju njima.

rothlib s. סטיין ראָטהליב

01.02.2015. 09:59

Prema komentarima vidim da je ovo iznenadjenje samo Srbima. Tzv. BRICS rusoljupcima. Uzalud je njima govoriti da je najveci opasnost za Rusiju upravo Kina. Uostalom, sta to Srbija ima od Kine? Pogledajte investicije u Srbiji i videcete gde su Rusi, gde Kinezi, a gde Zapad.