U Beogradu ima 20 kablovskih operatera

M. VELjKOVIĆ

29. 01. 2015. u 23:15

Beograđani imaju na raspolaganju veliki izbor televizijskih kanala, cene uglavnom zavise od ponuđenih paketa. Prestonicom dominiraju SBB, "Ikom", "Post net", "Radijus vektor", "Kopernikus"...

У Београду има 20 кабловских оператера

Thinkstock

GOTOVO da nema dela grada koji nije pokriven signalom nekog kablovskog operatera. Veliki izbor kanala za svačiji ukus jedan je od glavnih razloga zašto su se mnogi sugrađani odrekli antene i prešli na digitalni signal. Prema podacima Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), u Beogradu postoji 20 firmi koje pružaju ovu uslugu. Ponuda je raznovrsna, a cene osnovnog paketa kreću se od 1.056 do 1.276 dinara.

U glavnom gradu dominira nekoliko velikih provajdera: SBB, "Ikom", "Post net", "Radijus vektor", "Kopernikus", "Av kom" i "Masko". Cene se razlikuju u zavisnosti od paketa. Tako mesečna pretplata za osnovni paket u SBB, koji sadrži 65 kanala, košta 1.136 dinara, dok za "Ikom" treba izdvojiti 1.125. "Radijus vektor" svoju ponudu od 60 kanala naplaćuje 1.135 dinara, dok "Pošta net paket" košta 1.276, od toga korisnici 1.096 dinara izdvajaju za pretplatu, a 180 je naknada za digitalni prijemnik. U ponudi su i razni dodatni paketi čije se cene kreću od 390 do 630 dinara, koliko treba izdvojiti za HBO kanale.

Da biste postali korisnik, potrebno je da na lokaciji na kojoj stanujete postoje tehnički uslovi za priključenje na kablovsku televiziju. Tada korisniku preostaje samo da potpiše ugovor o korišćenju na 12 ili 24 meseca.

Ako u zgradi postoji nekoliko kablovskih operatera, stanari mogu da biraju koji će koristiti. Problem može nastati ukoliko postoji samo jedan, a korisnik želi da gleda kanale drugog provajdera.

- Da bismo zgradi ponudili kablovsku televiziju, potrebno je da imamo dozvolu za radove u zgradi - kažu iz SBB. - To znači ili ugovor sa skupštinom stanara ili 51 odsto potpisa stanara da možemo izvršiti radove i priključiti korisnike.

U situaciji kada ne postoji mogućnost prelaska, jedna od varijanti je korišćenje internet-televizije, odnosno IPTV. "Telekom Srbija" nudi ovaj paket po ceni odo 1.015 dinara, a za priključenje je potrebna samo telefonska linija.


SAMI "CRTAJU" SVOJU TERITORIJU

KABLOVSKI operateri sami odlučuju u kojim će delovima grada emitovati program.

- Teritorijalna zastupljenost je stvar poslovne politike operatera, s obzirom na to da je tržište usluga distribucije medijskih sadržaja slobodno - kažu iz RATEL-a.

UZ TV PROGRAM, I INTERNET

PROVAJDERI nude i razne pakete kablovskog interneta u kombinaciji sa TV uslugama, po veoma povoljnim cenama. Takođe, kablovski operateri zadržavaju pravo zamene ili ukidanja određenog kanala koji se nalazi u osnovnoj ponudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Miki

29.01.2015. 23:31

Ja od skoro koristim Klik IPTV odlicni su za samo 985 din. imam HBO, Arena spot, Cine Star Premiere, i Sport klub

Dragan

30.01.2015. 08:36

@SlavkoVozdovac - Posta je neuporedivo skuplja a ima neuporedivo manju i losiju ponudu kanala, losiji kvalitet slike i tona, sporiji internet, nudi mnogo manji broj usluga, tehnicki i strucno zaostaje najmanje 10 godina, arogantna je prema korisnicima, ukida im kanale za koje su sklopili ugovor i za koje redovno placaju pretplatu, itd. Uostalom idi kod nekoga ko je njihov pretplatnik, pogledaj i uporedi cene na sajtu Poste i SBB-a i shvatices koliko je taj tvoj SBB dobar ma koliko los bio.

penzioner

30.01.2015. 06:40

Imam kablovsku ali gledam samo domace kanale. Da li cu uz set top boks imati dobre slike pa da otkazem kablovsku?

Odgovor penzioneru

30.01.2015. 11:55

@penzioner - Za 3-4 hiljade dinara moze da se kupi Set Top Box za gledanje domacih "zemaljskih" kanala odnosno onih koji se emituju sa repetirora poput Avale. Slika jasnija nego preko mog operatera putem kabla (PTT) a uredjaj moze da sluzi i kao video rekorder (snima na eksterni USB uredjaj) i plejer (reprodukuje muziku i filmove takodje sa eksternih uredjaja). Za sada se na ovaj nacin emituje 10-12 ovakvih kanala sa jednog multipleksa i kada se ugase analogni odasiljaci ovaj broj ce biti najmanje 3X veci.

dufko

30.01.2015. 08:04

Zato van Beograda imate monopoliste koji su s opštinama potpisivali ugovore na 30 godina, ponuda im katastrofa, loša mreža, zezali su kako su hteli i sad ih ubio Telekom sa ADSL-om i IPTV-om...

Marina Pejić

30.01.2015. 08:19

živim na Umci operater je AVKOM užasni su stalno nestaje tona, slike, odredjenih programa titla ma užasno

Dragan

30.01.2015. 08:29

U mojoj zgradi mogu da koristim iskljucivo usluge Poste. Zalosno je i kriminalno sto se takvom "operateru" uopste dozvoljava poslovanje jer su dno dna. Svakog meseca izbace po nekoliko kanala iz ionako bedne ali i skupe ponude za koju su inace sa korisnicima sklopili ugovor, Imaju samo 7 kanala u savremenoj HD rezoluciji, slika na vecini kanala je na istom nivou ili losijem od onog na YouTube-u sa cestim zamrzavanjem, bez mogucnosti odlozenog pracenja programa, videa na zahtev, itd.

Iskustvo

30.01.2015. 11:48

@Dragan - Posta NET je jedini operater u Srbiji i verovatno jedini na planeti koji naplacuje pretplatu po televizoru a ne po pretplatniku. Za 3 televizora u stanu i iznajmljivanje njihova 3 CA modula trazili su da platim 3 pretplate za njihove pakete! Kada bih imao 3 racunara u kuci, verovatno bi me tuzili sudu i trazili da placam 3 pretplate za internet. Razularena banda koja uziva u monopolskom polozaju i drzavnoj zastiti.

o jednoj prevari

30.01.2015. 15:32

@Dragan - Njihove usluge koristi iskljucivo onaj ko nema mogucnost da bira. Posebna specijalnost su ugovori sa pretplatnicima koji operatera ni na sta ne obavezuju ("operater zadrzava pravo promene, ako mu ona vise odgovara ...") ali zato obavezuju pretplatnike. Za sve primedbe trebalo bi mi najmanje 5000 karaktera a ovaj tekst boks je limitiran na 500.

The BOOT

30.01.2015. 16:02

Ja sam korisnik SBB-a, za sada nikad nisam imala prekid signala, telefon, tv, internet sve sasvim u redu ali da su skupi, bukvalno deru, da istina je. Ali ne mogu da promenim operatera jer niko nije ni dosao da ponudi neku ponudu. Vidikovac

Rade

30.01.2015. 19:59

@The BOOT - Po isteku ugovora sa SBB-om nastavi da plaćaš,ali nemoj da produžavaš ugovor.Sačekaj,valjda će se prodati naš "Telekom" i kupiti ga "Dojče Telekom",e onda možeš bez problema da pređeš na novog provajdera, i da uživaš za manje novca, a imaš odličan kvalitet svih usluga.

LIMA

30.01.2015. 19:59

pre 1,5 god. sam uzeo Box paket zbog Italijanskog i Rumunskog kanala. Posle mesec dana su ih ukinuli. Stavili nam madjarski, kineski i gomilu pinkovih kanala. Katastrofa.

Aleksandar

15.01.2017. 10:14

Visegodisnji sam korisnik SBB kablovske televizije, jer je vecina stanara u zgradi njih prihvatila. U pocetku nisu bili losi. Imali smo evropske kanale: spanske, nemacke, italijanske, francuske, zatim regionalne: makedonske, crnogorske, hrvatske. Onda su oni nestali. Nestao je i Sky News. Uveli su nam jagodinske, niske, zrenjaninske... Ne zna se koji je gori. Kanali u ponudi danas i na pocetku su mnogo losiji. Od nedavno nema ni hrvatske televizije. Necu vise SBB, ali koji operater je bolji?

Mićko

28.11.2017. 11:44

Od uvođenja kablovske bio sam korisnik IKOM-a. Sa manjim problemima, povremenim isključenjima (kiša, vetar), sve je relativno funkcionisalo. Nedavo SBB je kupio IKOM i potrudio se da nam "poboljša, obogati" ponudu sa silnim kanalima - lokalnim TV i radio (čak 60!!! - ko ne zna, besplatni su na radiju). Naravno to mora da se plati. Tako pretplata za TV+net koju sam dosad plaćao 2675.00 za približno isti paket sada košta 5299.00 din!? A BORIMO SE PROTIV MONOPOLA, PLJAČKE, HOĆEMO U EVROPU !

Nemanja

26.06.2018. 17:25

@Mićko - Ja sam isto koristio ikom. Ovaj SBB sisa narod kao ovce. Poredjenje IKOM i SBB sto se tice odnosa cena/perfomanse. U Ikom-u premium treceg nivoa svi kanali + 3 HBO kanala + internet preko 75mb 2700. U SBB za isti novac nemogu da imam ni "najsiromasniji" osnovni paket, a o internetu i HBO da i ne pricam.I naravno RATEL je utvrdio da SBB kupovina IKOM-a nema nikakve veze sa MONOPOLOM!