Fišer sa Vučićem: Očekujemo dan kada ćemo pozdraviti Srbiju u EU

Tanjug

29. 01. 2015. u 09:41

Posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beču, austrijski predsednik Hajnc Fišer je rekao da projekat EU nije završen dok zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice

Фишер са Вучићем: Очекујемо дан када ћемо поздравити Србију у ЕУ

Hajnc Fišer i Aleksandar Vučić

Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je danas da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu u EU i da iščekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a na pitanje dopisnika Tanjuga, rekao da Austrija smatra da projekat EU nije završen dok zemlje zapadnog Balkana koje žele da uđu u Uniju, a ispune uslove, ne postanu članice.

"Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU", poručio je Fišer.

Izrazivši zadovoljstvo što je imao priliku da u Beču primi "dobrog prijatelja Austrije" i sa njim razgovara o pitanjima Balkana i bilateralnim odnosima, Fišer je naglasio da su intenzivna razmena informacija i razgovori važni, posebno u ovoj godini, kada Srbija predsedava OEBS-u.

On je podsetio da će posle Srbije OEBS-u predsedavati Nemačka, pa Austrija 2017. godine.

Takođe je istakao da postoji i mnogo političkih tema o kojima treba razgovarati, navodeći da danas razgovaraju šefovi diplomatija EU o Ukrajini, kao i o pitanju eventualnog uvođenja daljih sankcija Rusiji.

S tim u vezi je Fišer konstatovao da su stavovi Austrije i Srbije slični i da Beč zastupa put umerene i odgovorne politike.

PRIJEM VUČIĆU U ČAST

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras prijemu koji je u njegovu čast organizovao ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, a kojem je prisustvovalo i oko 700 zvanica iz srpske dijaspore, što je do sada najveći bilateralni prijem koji je organizovan u Beču, saopšteno je iz Vlade. Vučić se zahvalio Sebastijanu Kurcu na organizaciji prijema i istakao da naši ljudi, gde god da se nalaze, ipak najviše vole svoju otadžbinu.

Ministar Kurc je naglasio da su veze Srbije i Austrije, pored ekonomskih i istorijskih, pre svega ljudske veze.

"Aleksandre, čestitam ti na svemu što si do sada uradio u Srbiji, pogotovo na putu ka Evropskoj uniji, što je Srbiju učinilo partnerom od poverenja“, rekao je Sebastijan Kurc, navodi se u saopštenju.

Na dnevnom redu razgovora bila su i ekonomska pitanja, dodao je Fišer, istakavši da je njemu impresivno i dobro što su ekonomske veze dve zemlje i kompanija tako tesne.

Takođe, ukazao je on, bilo je reči i o Konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je nastavak berlinskog skupa, a biće održana 27. avgusta u Beču.

"Nastojaćemo da je pripremimo što bolje. U interesu nam je da se održi na visokom nivou, kao i u Berlinu, da premijeri predstavljaju zemlje", naveo je Fišer dodajući da se nada da će biti donete dalje odluke i koraci u pravcu saradnje u regionu.

Srpski premijer je zahvalio Austriji na podršci na putu u EU, izrazivši nadu da će uskoro biti otvoreni pregovori o poglavljima 35, 32, 23, 24.

VUČIĆ: ŽELIMO MIROLjUBIVO REŠENjE ZA ISTOČNU UKRAJINU

Srbija se zalaže za miroljubovo rešenje u istočnoj Ukrajini, rekao je danas u Beču predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Kao predsedavajuća OEBS-u Srbija tesno sarađuje sa Nemačkom i Švajcarskom, budućim i bivšim predsedavajućim ovom organizacijom i učiniće sve da bude proaktivna i marljiva u potrazi za rešenjem krize, objasnio je on u izjavi novinarima posle sastanka sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.

"Ne možete reći da će Srbija biti odlučujući faktor. Mi činimo sve zajedno sa evropskim prijateljima da se kriza reši", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje austrijskih novinara.

On je naglasio da Srbija ima tradicionalne veze sa Rusijom a da je istovremeno njeno strateško opredeljenje put u EU.

Ponovio je da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na evropskom putu, a da je najvažnija reč o našoj zemlji "stabilnost", kako ekonomska tako i politička.

U vezi ekonomske stabilnosti naveo je da su već sprovedene brojne reforme, usvojeni novi zakoni, da je počela fiskalna konsolidacija.

"Zzelimo da budemo zdrava ekonomija prilikom pridruživanja EU", rekao je Vučić navodeći da je u toku proces privatizacije u Srbiji a da je vidljivo interesovanje i mnogih novih kompanija iz Austrije.

Srbija će, poručio je, učitini najbolje što može da održi stabilnost ne samo kod sebe, već u čitavom regionu i izrazio uverenje da će zemlja ekonomski već ove godine bolje stajati.

"Možete uvek računati na Srbiju kao prijatelja Austrije", poručio je Vučić.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (169)

davca

29.01.2015. 10:11

Za nas je najbitnije da njegov rad postuju svuda u svetu, a naj bolji pokazatelj je za to sto se za proteklih 6 meseci sastao sa najvecim svetskim drzavnicima, sa nekima i vise puta...

goran

29.01.2015. 10:42

@davca - ... i da je Srbija takmicar za nasiromsniju zemlju u evropi "a i sire". Nije to sve naravno zasluga samo sadasnje vlade ali se mnogo prica a promena nabolje nema. Uzgred, pristup eu nece mnogo promeniti zivot u Srbiji. Srbija mora sama da se promeni i postane zemlja rada, zakona i trzisne privrede.

Boro9

29.01.2015. 16:00

@davca - Naravno da pristup EU nece mnogo promeniti zivot u Srbiji ako se ništa konkretno ne radi i naravno da Srbija mora sama da se promeni i postane zemlja rada, zakona i trzisne privrede. Koliko vidim krenulo se nešto raditi po tom pitanju. Uvodi se red u državu, do juče je bilo nezamislivo da vladajuća garnitura hapsi svoje funkcionere, a to se dešava.

plava pilula nije dovoljna

29.01.2015. 10:15

To ti je isto kao i bracna obaveza imas najlepsu zenu i to nagu ispred tebe ona te mazi a ti nemozes obavis.

ranko75

29.01.2015. 11:06

@plava pilula nije dovoljna - Ako je za tebe EU lepa zena, onda tebi trebaju naocari. Slugeranja SAD ne moze biti lepa.Lepa ce biti kada kaze iz NATO izlazimo,formiramo svoj sistem bezbednosti, nosite svoje baze van EU, i vodimo svoju spoljnju politiku, a necemo da radimo sebi na stetu samo zato da bi naudili Rusiji i vama pravili korist. Onda ce to biti lepa zena, a sada je kalastura.Mi smo jos odvratniji ako zelimo da budemo sluge toj kalasturi.

Jellena

29.01.2015. 10:21

Ne bih se slozila da je to samo Vuciceva zasluga....svakako da jeste on vizionar i odlican lider ali je imao tu srecu da su ga gradjani razumeli i podrzali a to nije mala stvar

Nikoleta

29.01.2015. 10:21

Ne sumnjam da cemo uspeti da se pridruzimo zemljama kojima i teritorijalno pripadamo.....nacinili smo prvi korak, sad nema nazad

kraske

29.01.2015. 10:25

Ovo je veliko priznanje za sve nas a narocito za premijera jer se stvarno zalaze svim srcem za to da Srbija sto pre postane clan EU,samo neka nastavimo ovako kako smo krenuli i sigurno da cemo u skorijoj buducnosti to i biti.

ranko75

29.01.2015. 11:01

@kraske - nastavimo ovako kako smo krenuli i sigurno da cemo u skorijoj buducnosti to i biti-bicemo ako tako nastavimo slugeranje EU, koji su sami slugeranje SAD.To si hteo da kazes?Normalni srbi to tako shvataju.

maskarada

29.01.2015. 12:31

@kraske - Iako ima skeptika koji smatraju da nam ulazak u EU nece doneti nista dobro , sam standard zivota gradjan Unije nas jednostavno vuce i daje nam motiv da i mi postanemo njen deo

kana

29.01.2015. 12:43

@kraske - Jeste veliko priznanje za rad i trud u proteklom periodu, ali mi svakako nećemo moći da se priključimo EU tako brzo, mada je dobro što sada imamo pravo da koristimo njihove predpristupne fondove.

Janko

29.01.2015. 10:27

Austrija nas podržava na našem evropskom putu, važan je ekonomski partner i to se iz dana u dan samo intenzivira. Vučić je rado viđen gost u austrijskoj prestonici i svaki put se vrati sa nekim pomakom, dogovorom ili ugovorom.

JankoL

29.01.2015. 10:28

Evo jos jednog dokaza da Vucic vodi Srbiju pravim putem i da to svi cene i postuju i podrzavaju.

dela22

29.01.2015. 10:31

Ovo je samo jos jedno u nizu dokaza da ova Vlada radi kako treba,i da su te reformske mere priznate svugde u svetu sto potvrdjuje i ova izjava Kurca-"Put Srbije u EU nepovratan"...

M.Mladenovic

29.01.2015. 10:37

Zasto trpate stvari ispod tepiha,taj isti Kurc je nedavno izjavio kako KiM treba da udje u EU kao zasebna drzava.Ko se prvi blesav u svemu ovome.

Mladen

29.01.2015. 13:07

@M.Mladenovic - Jer mi moramo zbog toga da se odreknemo prijateljstva sa Austrijom? Nazalost, oni su bili medju prvim drzavama koje su priznale samoproklamovanu nezavisnost Kosova, ali ima jos dosta onih koji su posli istim putem. Moramo sa svima njima saradjivati makoliko se to nama ne svidjalo!

nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

29.01.2015. 10:37

Mi shvatamo upozorenje ima realnu osnovu i da sadrzaj moguceg dogovora pocinje da postavlja pitanje za kompetentnost od samozvanog politicara i prelaz do realnog politicara. Pokusaj da zamislite dogovor koji je bilji od ovog.

JecaMs

29.01.2015. 10:39

Srbija je zahvaljujuci Vucicu sve bliza i bliza EU zato sto se covek maximalno zalaze i trudi, kao niko do sad, i uskoro ce doci i taj dan da cemo postati punopravni clan.

Ivanica

29.01.2015. 10:39

Ocekuje se velika podrska Austrije nasoj zemlji na putu evropskih integracija i značajna razmena informacija u borbi protiv terorizma!

marinap

29.01.2015. 10:45

Priznanje za sve, a i za pohvalu.Vlada Srbije se zalaze svim snagama, da odrzi kontakte sa svim zemljama, da saradjuje i na ekonomskom i na politickom polju.

most

29.01.2015. 10:47

Nama i jeste mesto u EU. Veliki trud i napor je uložen, da bi se postigao ovakav napredak!

Nikola90

29.01.2015. 10:52

Vucic je jedini premijer u nasoj istoriji koji je toliko dobrih stvari uradio za svoju drzavu, kako na putu ka EU tako i na svim drugim poljima, sto i dokazuje sama cinjenica koliko ga evropski a i svetski zvanicnici cene i postuju.

jaca

29.01.2015. 10:52

Dokaz da za upornost i jaka ubedjenja kao i volja da se stvari dovedu na pravi put , ne mogu da uticu nesposobni pojedninci kao ni zli jezici

MasTer.NI

29.01.2015. 11:01

Da Vucic radi odgovorno i posteno,dokaz su pohvale koje dolaze sa svih strana sveta.Ako ovako nastavimo bicemo u EU,gde nam je i mesto.

Dajana

29.01.2015. 11:01

To nam je poruka koliko smo uvazeni. Najbitnije je da imamo podrsku zemalja koje su u EU, kao i same EU. Reforme ce dati rezultat.

Ratko1983

29.01.2015. 11:01

stvarno ovo je veliko priznanje za srbiju, ali moramo puno da radimo na svim poljima kako bi nam bilo bolje

nelo

29.01.2015. 11:05

Inteziviranje saradnje i razmena iskusatva sada je najpotrebnija Srbiji,a Austrija daje ogromnu podrsku koju ne treba zanemariti i zaboraviti

police

29.01.2015. 11:06

Privlacenje stranih investicija je najbolji put za podizanje proizvodnje,a otvranje radnih mesta je prioritet.Podrska Premijeru i za njegovu posvecenost ekonomskom oporavku zemlje

Dzon Nik

29.01.2015. 11:06

Vucic je veoma cenjen u svetu zbog hrabre politike koju sprovodi,zato i stizu pohvale sa svih strana.

grdo

29.01.2015. 11:08

U modernom svetu kvalitet veza izmedju dvezemlje cesto s emeri kroz bilateralnu trgovinu uspostavljenu izmedju njih

Patrik XM

29.01.2015. 11:08

Vucicev radi postuju svi politicari u svetu i to je veliko priznanje za njegov trud koji ulaze u oporavak Srbije.

hristina

29.01.2015. 23:14

@Patrik XM - Prvo te rasturim, pa te onda hvalim sto se oporavljas? Zasto? Da bih, opet, sledeci put, imao sta da rasturim!!!

ranko75

29.01.2015. 11:08

Jos je Slozenjicin rekao za ruske predsednike, da ce vas zapad hvaliti uvek kada navlacite omcu na vrat Rusiji, a to vazi i za nas u odnosu na Srbiju.

hristina

30.01.2015. 00:09

@ranko75 - Naravno. Ne poznajemo istoriju! Nista nas nije naucila! Ne mozda, sigurno, kao narod zasluzujemo ono sto nam se dogadja! Treba da nas bombarduju svakih pet godina, jer nas toliko sluzi pamcenje!!!

kurdjel

29.01.2015. 11:09

Jacanje medjunarodne saradnje sa jednom tako uspesnom zemljom od velikog je znacaja,velika privilegija ali i obaveza

Nina KV

29.01.2015. 11:10

Najvažnije je da gradjani Srbije podržvaju Vučića u njegovoj borbi da Srbija postane ekonomski jaka i uspešna država. Hteli neki da priznaju ili ne, Vučić je jedini političar koji Srbiju predstavlja kao zemlju koja je spremna na promene i koja je sama donela odluku o reformama i merama štednje. Dobro je da su to mnoge države prepoznale i zato imamo njihovu podršku ka pristupanju EU.

i nista

29.01.2015. 11:10

Imidz zemlje je promenjen i mudrom politikom zadobili smo poverenje Austrije i punu podrsku ka evrointegracijama

ranko75

29.01.2015. 11:12

Jadna nam je majka ako nam je put bespovratan. To znaci da smo spalili sve mostove za nas i sta god da nam rade mi moramo da trpimo.Ako je to tako onda treba u zatvor onoga ko je to uradio a ne hvaliti ga.Srbija mora da ima alternativu,da je nema mora se naci a ne samo kao Gebels ponavljati da nemamo alternative,a niko je i ne trazi.Taj zapad nas je bombardovao,a sada nasi politicari umesto da traze alternativu stoje kao prosjaci i mole donaciju,pa ih hvale kako su nam pomogli.

Zdravko

29.01.2015. 11:12

Zasluga svih gradjana sto su izabrali pravog coveka,bravo vucicu samo tako nastavi imas podrsku vecine.

Rodika

29.01.2015. 11:22

Sve veci broj zemalja nas podrzava i zalaze se za sto ranije otvaranje novih poglavlja. Ovaj put koji smo izabrali nije nimalo lak, ali je jedini ispravan.

Kron

29.01.2015. 11:24

Pozicija Srbije u svetu se promenila i to je iskljucivo premijerova zasluga. Uspeva da se izbori sa brojnim problemima drzave ali i da Evropi i svetu dokaze da nasa drzava vodi ozbilju politiku.

Srbin100%

29.01.2015. 11:24

Pomalo nenadano smo u Austriji dobili velikog zagovnika naseg pridruzivanja uniji i nadam se da ce njihov uticaj uspeti da omeksa stav skeptika kojih,nazalost,jos uvek ima

sima

29.01.2015. 11:31

Kukavice zapadnjacke treba vam gasovod kroz srbiju pa da nas opet ucenjujete gde je sad merkelova da kaze nove uslove vratite nam kosovo platite ratnu stetu kaznite nato zlocince pa cemo onda da popricamo tito vam autoput nije dao pola veka a gas bi ste da provedete za 5 minuta

Xao

29.01.2015. 11:34

Mnogo se uradilo u poslednje dve godine na reformama koje EU zahteva i to niko više ne može da ospori, ali ono što mislim da je mnogo bitnije, a negde i sam premijer to forsira jeste da mi kao nacija promenimo način razmišljanja i funkcionisanja uopšte, da počnemo da radimo i da se skvako od nas bori protiv sive ekonomije i tada možemo očekivati još bolje rezultate

Danka

29.01.2015. 11:35

Gledajuci 15 godina unazad, za poslednje tri godine je napravljen veliki pomak u pogledu evrointegracija. Imamo mi jos dosta da radimo do ulaska u EU, ali napredujemo.

Radovan

29.01.2015. 11:43

Ma lepo je to sto oni nas hvale i tapsu po ramenu. Obican svet zanima hoce li imati posla i kolike ce biti plate i penzije, kakvo ce nam biti skolstvo, zdravstvo, ili jednostavno receno, hoce li bolje ziveti. Dok ne vidimo rezultate na tim poljima, njihovim lepim recima ne verujem ni sekunde.

Cvetana

29.01.2015. 11:47

Ovakva priznanja uvek prijaju, i trebaju samo da nas podstaknu da jos vise radimo i zalazemo za ulazak u EU.

feferona

29.01.2015. 12:33

Vlada i Premijer Srbije vode državu da bi postala moderna, ekonomski stabilna, evropska zemlja.

bjanka

29.01.2015. 12:33

Srbija ulaže velike napore da što pre otvori prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Zigmund

29.01.2015. 12:57

Veliko priznanje za Srbiju i njenog premijera! Napor koji je ulozen i zelja koja vodi zemlju u napredak zahteva i zasluzuje ovakvu pohvalu i podrsku!

lanica

29.01.2015. 12:59

Svaka poseta je sama po sebi vazna, zato mi je krivo kada neko osudi bilo premijerov bilo predsednicki odlazak negde i to okarakterise kao trosenje novca, to obicno radi opozicija i ovo je klasican demant u smislu da se svaka uzlozena para u ovu izgradjnu odnosi na kraju isplati.

Grig

29.01.2015. 13:04

Srbiji je bio potreban lider koji ce svojim znanjem, radom i upornoscu da je pokrene i da je vodi ka perspektivnoj buducnosti! Premijer Srbije je pokazao izuzetnu diplomatsku vestinu i hrabru odlucnost da zastupa interese svoje zemlje. Rezultate premijerovog delovanja i rada vidimo, a kako vreme bude prolazilo ti rezultati ce biti sve evidentniji i efikasniji!

rana

29.01.2015. 13:08

Reforme u oblastima radnog prava i ekonomskog zakonodavstva i jesu bile najproblematicnije, jos kasako za Evropom ali sve ce doci na svoje, dace Bog.

marina

29.01.2015. 13:14

Dobro je sto imamo jasnu podrsku Austrije na putu ka EU,jer Austrija je stabilna ekonomska zemlja,koja pociva na vladavini prava.I u buducnosti za nas jako vazan strateski partner.

LBJ

29.01.2015. 13:16

Lepo je ovo cuti od ministra spoljnih poslova Austrije, za sve nas koji podrzavamo evropske integracjie Srbije. Primetio sam da od Austirje kontinuirano imamo podrsku kad je rec o EU i privrednoj saradnji, kao i da nasi ljudi koji zive i rade u Austriji imaju sjajan tretman u svakom pogledu.

Vladan

29.01.2015. 13:41

Vucic je sa drzavnim vrhom Austrije izgradio odlicne medjudrzavne odnose, koji moraju redovno da se odrzavaju. Svakako da ce nam pomoc i podrska Austije dosta znaciti na putu prikljucenja EU.

lana69

29.01.2015. 13:59

Svaka podrska nam dobro dodje.Premijer je na dobrom putu da nas uvede u EU i da konacno pocnemo da zivimo kao sav normalan svet.

BACKNOVSE

29.01.2015. 14:01

Kurc kao jedan od najperspektivnijih mladih politicara, koji mora da pazi na svoje misljenje i kako deli komlimente, kada je ovo rekao je jako bitno i za postovanje i njega i naseg puta ka ozdravljenju privrede i ekonomije.

Mali bata

29.01.2015. 14:27

Imam takav osecaj da zivite u zabludi. Da razjasnimo neke pojmove, u EU pravna pravila i procedure za sve su isti, Ljublja i Zagrb ostvarile svoje clanstvo na osnovu tih pravila. Pitanje je jednostavno da li vi znate sa kome pregovarate samno, ili Ljubljanom ili Zagеrbom i da li je Brisel samo posrednik u pregovoru o nasim pravilima i pravima.

Smilja

29.01.2015. 15:06

Srbija ima podrsku mnogih zemalja na svom razvojnom putu. Treba iskoristiti svu podrsku i pomoc, koje od njih dobija.

manda

29.01.2015. 15:13

Godinama smo zamajavani da smo na evropskom putu, a ti koji su nas obmanjivali su dobro znali da bez reformi ne mozemo ni u predvorje EU.

Dzejk

29.01.2015. 15:23

Nadam se da ce ovakvi stavovi evropskih politicara pomoci malo u pregovorima sa albancima, ovo moze samo da pomogne narodu koji zivi na Kosovu.

saki

29.01.2015. 15:40

Naravno da je njegova zasluga, covek radi 20 sati dnevno i ulaze toliko truda, tako da rezultat mora biti pozitivan.

Natasa

29.01.2015. 16:17

@saki - Pravac kojim je krenula Srbija prema EU se ne menja jer je svim gradjanima jasno da su reforme neophodne kako bi ziveli bolje a sva zalaganja I sve reforme moraju biti nagradjene I Srbija ce ostvariti svoj cilj a to je da postane zdrava, moderna I uredjena drzava.

Valkira

29.01.2015. 16:09

Sastanak celnih ljudi dveju drzava svakako doprinosi cvrscoj i ozbiljnijoj saradnji! Austrija je vazan partner i pristalica Srbije na putu ka EU!

BeliOrao

29.01.2015. 16:10

Ovo je znak da smo ravnopravni sa clanicama EU po svim pitanjima i da imamo podrsku Austrije. Veliki doprinos Srbiji daju i investicije iz Austrije koje su zaslugom naseg premijera sigurne ovde u Srbiji i ulivaju dodatno poverenje da smo uredjena i pravna drzava. Dijaspora je sad isto u usponu, ima vece postovanje od strane Austrijske vlade.

maja80

29.01.2015. 16:16

Poštovanje drugih zemalja ukazuje da smo na pravom putu i da se trud i zalaganje premijera isplati.

Velebit

29.01.2015. 17:39

@Dunja - Uspesna spoljna politka znacajno olaksava ulazak Srbije u Evropsku zajednicu!

Natasa

29.01.2015. 16:18

Pravac kojim je krenula Srbija prema EU se ne menja jer je svim gradjanima jasno da su reforme neophodne kako bi ziveli bolje a sva zalaganja I sve reforme moraju biti nagradjene I Srbija ce ostvariti svoj cilj a to je da postane zdrava, moderna I uredjena drzava.

Mandov

29.01.2015. 17:43

@Natasa - Odavno Srbija nije imala drzavnika kojeg priznaju i postuju svi u svetu!

Slatkisi

29.01.2015. 16:21

Zbog naporanog rada i intenzivnih odnosa sa partnerima EU g. Vucic moze dobiti svaku rec pohvale, sto je i potvrda g. Kurca.

sreto

29.01.2015. 16:25

Kako bi glasio naslov, kad Kolinda primi sefa Austrijske diplomatije, u banskim dvorima ???

Cenzura

29.01.2015. 18:26

@sreto - Glasio bi:Predsednica republike primila ministra inostranih poslova Austrije( i tacka) Ne sme se drugacije ,da Srbi ne naprave sprdacinu!!

Mikica

29.01.2015. 16:26

Vazno da stranci uvidjaju njegovo zalaganje i trud. Od nasih ovde nece dobiti nikakvu pohvalu. Mi smo se odlucili za taj put davno pre nego sto je Vucic dosao na vlast. Tada se nije pomerili sa mesta, sad se punom parom ide napred. Sad se vidi ko je za sta strucan.

deki

29.01.2015. 16:30

Iz ovog sastanka moze proizaci samo dobro za Srbiju,a od Austije se moze dosta toga nauciti.

Nika-1

29.01.2015. 16:30

Premijer Vučić svoj rad zasniva na jasno postavljenim ciljevima i rezultatima , Austrija to prepoznaje i ceni ,nadam se još intenzivnijoj saradnji i razmeni iskustava.

Milena

29.01.2015. 16:33

Jako je bitno sto se Austrija zalaze da se sto pre otvore poglavlja za uclanjenje Srbije.

Gaga

29.01.2015. 17:06

Voleo bih da cujem sta kriticari reformi u Srbiji, i to oni koji tvrde za sebe da su pro EU opredeljeni, imaju da kazu na ovu izjavu MSP Austrije.

David Bozovic

29.01.2015. 17:07

Ovakve izjave iz jedne ocigledno prijateljske zemlje mi ulivaju optimizam i osecaj da smo na pravom putu i da ima nade za Srbiju.

chempa

29.01.2015. 17:13

Najvecu zaslugu za napredak Srbije dugujemo premijeru!Pokazao je svoju zelju i ogroman trud da pokrene drzavu!

qq

29.01.2015. 17:26

Zbog ovog coveka sam glasala za SNS, jer trenutno samo on ima najvecu zelju za razvoj i uspeh Srbije. Zato sam sigurna da ce doneti dobrobit ovoj zemlji, a u medjuvremenu neka ga kude, kasnije ce se pokajati

wejl

29.01.2015. 17:27

Ovako se bori za Srbiju, za nasu otadzbinu, u svakoj prilici neka se napomene da cemo se boriti za nasu zemlju i da necemo dozvoliti da da bilo ko utice na njenu dobrobit.

exel

29.01.2015. 17:27

Lepo je videti komentar koji veruje i bodri trenutnu vladu. Zbog takvih ce drzava prevazici svaki problem.

Sima

29.01.2015. 17:36

Ne sumnjam da će naša vlada na čelu sa premijerom uspeti da na diplomatski i odmeren način iskoristi ovu priliku predsedavanja OEBS-om da za nas izvuče neku korist uprkos zamkama koje stoje pred nama sagledavajući trenutne međunarodne odnose. Ne sumnjam i verujem.

Vesna BG

29.01.2015. 17:37

Deo smo Evrope geografski, što ne znači da treba da se u svemu povinujemo i izgubimo sopstveni identitet

Sasa82

29.01.2015. 17:39

Taj dan je veoma blizu zahvaljujucii ovoj vladi, do pre par godina bilo je nezamislivo da Srbija postane clanica.

Brati

29.01.2015. 17:58

Srbija mora iskoristini jaku podrsku Austrije koju nam pruza ka evropskom putu,kao i jacanje politicke i ekonomske stabilnosti.Kao veoma jaka drzava EU ,Austrija ima najveći broj investitora u Srbiji,i nadamo se da ce Srbija biti jos privlacnija za nove Austriske investitore.

Sara

29.01.2015. 18:04

Srbija ima potencijal da bude u istoj kategoriji kao brojne zemlje clanice EU kao npr.Madjarska, Ceska, Poljska, Slovenija, ali mora mnogo toga da se uradi kako bi postigli taj cilj.

hristina

29.01.2015. 23:30

@Sara - Kategorije? Zar to nije zajednica ravnopravnih clanica? Na nesto me podseca!

Ana

29.01.2015. 18:05

Dobri politicki odnosi su uvek dobri i za ekonomske odnose Mislim da ce ova poseta dodatno pomoci daljem razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa.

Denisa

29.01.2015. 18:18

Svako ko radi i trudi se, moze da se nada ostvarenju cilja. Srbija zajedno sa premijerom tezi ka tome da postane clanica EU, da ostvari sto bolju saradnju sa drugim drzavama, kako bi se sto vise osnazila. Svaka drzava, clanica EU ce pre pozeleti saradnju sa vrednim ljudima i ljudima koji se zalazu i trude, a to su mnogi prepoznali kod nas.

Darko1981

29.01.2015. 18:35

Drago mi je da nas podrzava na evropskom putu zemlja kao sto je Austrija. Nadam se da cemo jos vise saradjivati, posebno kada je rec o ekonomiji.

boke

30.01.2015. 13:24

@Milan108 - Pa dajte taj referendum da se više ne mučimo ko je za, a ko nije.

Goran

29.01.2015. 18:54

Austrija je jedna ozbiljna i dobro organizovana zemlja, i kada pohvala stigne od njih, prija i godi da znamo da idemo u pravom pravcu!

Milann

29.01.2015. 18:55

Austrija je zemlja koja pored Nemacke i Rusije najvise ulaze u ansu zemlju i volim kada dodje do ovakvih susreta jer je to potvrda jedne lepe saradnje. Posebno mi je drago sto podrzavaju reforme u ansoj zmelji kao i nas put ka EU.

hristina

29.01.2015. 23:23

@Milann - Raduje me samo sto taj put vodi preko Kosova i Metohije! Sto znaci: zabranjen prolaz!!!

Protokol

29.01.2015. 19:16

Prvi covek u Srbiji posle dugi niz godina koji se bori, radi posteno, brzo i odlucno da nasu zemlju podigne iz pepela.

PetarW

29.01.2015. 19:38

Hvala našim ausrijskim prijateljima na iskrenim željama da udjemo u EU. Sa naše strane mi ćemo sve uraditi da zaslužimo članstvo,sem priznavanja Kosova,naravno !

ranko75

29.01.2015. 19:51

Ulazak u EU ne znaci da cemo ziveti bolje,nego da cemo da poklonimo svoj suverenitet, i da ce nam komandovati iz Brisela, kome da uvedemo sankcije,protiv koga da budemo,na koga da pljujemo,sta da proizvodimo,a sta ne.Suverenitet se je krvlju branio, a sadasnji hoce da ga poklone za secerlemu u saku eura.Podignite Srbiju i sacuvajte njen suverenitet,onda ste heroji,a ovako ste sitne sicardzije.Osim Poljske niko ulaskom u Eu ne zivi bolje nego gore,ako bez referenduma to resite izdajnici ste.

susam

29.01.2015. 20:13

Ekonomska a samim tim i politicka stabilnost je ono cemu stremi svaka drzava . Napokon smo na pravom putu ,ne nasedamo na razne ucene.

Atinac

29.01.2015. 21:19

Lepo i korisno je imati p'rijatelje unutar EU koji vas razumeju , i na koje se možemo osloniti u teškim vremenima , hvala im za to.

11482

29.01.2015. 21:19

Pomoć austrijanaca tokom poplava,njihova podrškaputa ka EU,kao i razgovori o ekonomskoj saradnji i dobar dijalog izmedju naše dve zemlje su pokazatelji da u njima imamo partnera.

Afrodita

29.01.2015. 22:12

Srbiji je trebao neko ko će započeti bolne reforme, a znamo da je taj početni korak najteži, jer je najmanje popularan kod građana. Zato premijer i ima ovako veliku i značajnu podršku!

Аполон

29.01.2015. 22:56

@Afrodita - Доста нам је било бола и туге, не требају нам још и болне реформе! Хоћемо и нешто лепо да доживимо, а ви мазохисти уживајте у болу!

alek

29.01.2015. 22:41

Dobro je imati podrsku Austrija na putu ka Evropskoj uniji....Saradnja sa Austrijom svakako moze pomoci i jacanju srpske privrede a samim tim i ekonomije....

mina

30.01.2015. 12:27

@alek - @alek EU je nas visegodisnji cilj i koliko se da primetiti nikad nam nije bila blize......

bikica

29.01.2015. 22:57

Ocigedno da je Vucic politikom koju vodi uspeo da promeni pogled mnogih na Srbiju....cini mi se da uzivamo sve vise postovanja u svetu.Da budem iskrena,nisam verovala da ce on uspeti u tome......

Nenad

30.01.2015. 00:37

Mi smo posle svih ovih reformi stvarno zaslužili, ako ništa drugo, otvorima mnoga poglavlja i započnemo priču o ulasku konačno! Dobro je što nas Austija podržava jer je podrška zemalja članica izuzetno važna!

Mali bata

30.01.2015. 07:59

Morace te da naucite neke sitnice kako da prepoznate srpskog politicara od onih koji u politici i od politike prave barikade. Srpski politicar ne gura narodu probleme ispred sebe vec krci put da narod neometano svojom voljom gradi onako kako zeli da ima, a moze!

Viki

30.01.2015. 08:28

Vučić je od stupanja na vlasti ozbiljno započeo proces evrointegracija i ovo je priznanje Austrijskog ministra spoljnih poslova za njegov trud i rad.

lidija leposavic

30.01.2015. 08:39

Ekonomska a samim tim i politicka stabilnost je ono cemu stremi svaka drzava.Zvanicnici zapadnih zemalja prepoznaju velike napore koje Srbija sprovodi samoinicijativno , a oni su jasan putokaz u kom se smeru krece nasa ekonomija

Snezana

30.01.2015. 10:10

Srbija se istinski trudi i nadam se da ce rezultatii biti vidljivi u skorijoj buducnosti.

milos iz palanku

30.01.2015. 10:33

Napredak je evidentan ali ima jos mnogo da se radi. Ipak smo jos uvek na pocetku. Nista se ne desava preko noci , pa tako jednostavno nije ni realno ocekivati da se korenite promene kakve su ovde najavljene dogode tek tako

standard

30.01.2015. 12:08

Ovo je podrska ne upucena samo premijeru Vucicu vec apsolutno svim gradjanima Srbije , poruka da smo na dobrom putu

Nenad

30.01.2015. 12:27

Da, moramo učvrstiti dobre odnose sa članicama EU i podstaći dalju saradnju u trgovini, ali moramo njih pretvoriti u investitore koji su spremni da ulože u Srbiju, tako da će posle i oni sami imati motiv da Srbija bude u EU! Mir i stabilnost u regionu su jedni od preduslova za ulazak u EU, a to je i prioritet ove vlade. Pored njih i podrška Italije je veoma važna naravno i to su zemlje koje stvano jesu naši prijatelji iz EU.

marina

30.01.2015. 13:01

Jako je vazno da imamo dobre bilateralne odnose sa Austrijom i n jenu podrsku na putu ka EU,jer je ona nas veliki buduci strateski partner.

marina

30.01.2015. 13:23

Srbija se trudi sto je ocigledno,da sto pre udje u EU,i jako je bitno imati podrsku od Austije koja je ekonomski i politicki stabilna zemlja.

bole

30.01.2015. 13:55

Svi problemi u drzavi se trebaju resavati sistemski i po ugledu na vodece zemlje, medju kojima je svakako i Austrija.

marjan

30.01.2015. 13:56

Meni nije zasto se na svaku pohvalu nadju ljudi, koji ce da kritikuju i da sve to okrecu u negativnom smislu, pa ovo su samo stvari koje nam mogu dati dodatni entuzijazam i vetar u ledja.

jole

30.01.2015. 13:57

Bez obzira na licne stavove koje svako od nas ima Vucicu se ni u kom slucaju ne moze osporiti rad i dobri rezultati, upravo je to rezultat svih ovih pohvala.

predrag

30.01.2015. 13:58

Mi uspevamo da napokon nakon toliko vremena menjamo sliku o Srbiji i sve to zahvaljujuci dobrim rezultatima i jasno postavljenim ciljevima.

kosta

30.01.2015. 13:59

Iako smo mi mala zemlja ipak nam znaci svaka pohvala od strane svetskih zvanicnika, jer nam se time otvaraju mnoga vrata.

PetarW

30.01.2015. 14:40

I mi to jedva čekamo jer će to značiti da ćemo mnogo bolje živeti,kada ispunimo sve norme za prijem !

PetarW

30.01.2015. 14:41

Hvala našim ausrijskim prijateljima na iskrenim željama da udjemo u EU. Sa naše strane mi ćemo sve uraditi da zaslužimo članstvo,sem priznavanja Kosova,naravno !

Šizika

30.01.2015. 15:05

Važno je da su u Beču razgovori premijera Vučića i predsednika Austrije o pitanjima Balkana, bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje protekli u prijateljskoj atmosferi. Austrija svesrdno podržava proces strukturnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije na čelu sa premijerom i naš put ka EU što je učinilo da naša zemlja postane Austriji partner od poverenja.

TRAJKO KOSTIC

30.01.2015. 15:18

U Srbiji se dosta uradilo od kako je SNS dosla na vlast za samo 8 meseci postignuti su ogromni rezultati a pohvale i podrska nam stizu iz celog sveta.

mala sirena

30.01.2015. 16:56

Nadam se da će nam ove pozitivne ocene i prijateljski odnosi pomoći pri pregovorima za ulazak u EU.

сигурносни појас

30.01.2015. 17:27

Ништа изненађујуће када је управо он и показао да зна шта ради и колико се труди за побољшање живота у држави.

JIM

30.01.2015. 17:39

"Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU", poručio je Fišer... SVE TO ZAHVALJUJUCI VUCICU...

Strajder29

30.01.2015. 19:14

Puna podrška Austrije, Finske, stvarno za ne poverovati. Do pre par godina smatrali su nas nepodobnim za bilo kakav dijalog. Politika koju Srbija trenutno ima donosi značajne i opipljive rezultate.

Ksenia

30.01.2015. 20:34

Svi se nadamo tom danu.Do tada Srbija mora preci jos dosta puta ali vidi se da smo sve blizi i da se svakodnevno cine ogromni napora da u tome i uspemo.Prijateljstvo i podrska evropskih zemalja je zaista od velike pomoci na tom putu.