Fišer: Očekujemo dan kada možemo pozdraviti Srbiju u EU! (FOTO)

- Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU - poručio je predsednik Austrije

  • 5

Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je danas da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu u EU i da isčekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a na pitanje dopisnika Tanjuga, rekao da Austrija smatra da projekat EU nije završen dok zemlje zapadnog Balkana koje žele da uđu u Uniju, a ispune uslove, ne postanu članice.

VUČIĆ: Želimo miroljubivo rešenje za istočnu Ukrajinu!

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU - poručio je Fišer.

Izrazivši zadovoljstvo što je imao priliku da u Beču primi "dobrog prijatelja Austrije" i sa njim razgovara o pitanjima Balkana i bilateralnim odnosima, Fišer je naglasio da su intenzivna razmena informacija i razgovori važni, posebno u ovoj godini, kada Srbija predsedava OEBS-u.

On je podsetio da će posle Srbije OEBS-u predsedavati Nemačka, pa Austrija 2017. godine. Takođe je istakao da postoji i mnogo političkih tema o kojima treba razgovarati, navodeći da danas razgovaraju šefovi diplomatija EU o Ukrajini, kao i o pitanju eventualnog uvođenja daljih sankcija Rusiji.

Foto:Tanjug/AP Foto:Tanjug/AP

S tim u vezi je Fišer konstatovao da su stavovi Austrije i Srbije slični i da Beč zastupa put umerene i odgovorne politike.

Na dnevnom redu razgovora bila su i ekonomska pitanja, dodao je Fišer, istakavši da je njemu impresivno i dobro što su ekonomske veze dve zemlje i kompanija tako tesne.

Takođe, ukazao je on, bilo je reči i o Konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je nastavak berlinskog skupa, a biće održana 27. avgusta u Beču.

- Nastojaćemo da je pripremimo što bolje. U interesu nam je da se održi na visokom nivou, kao i u Berlinu, da premijeri predstavljaju zemlje - naveo je Fišer dodajući da se nada da će biti donete dalje odluke i koraci u pravcu saradnje u regionu.

Srpski premijer je zahvalio Austriji na podršci na putu u EU, izrazivši nadu da će uskoro biti otvoreni pregovori o poglavljima 35, 32, 23, 24.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ponovio je da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na evropskom putu, a da je najvažnija reč o našoj zemlji "stabilnost", kako ekonomska tako i politička.

U vezi ekonomske stabilnosti naveo je da su već sprovedene brojne reforme, usvojeni novi zakoni, da je počela fiskalna konsolidacija.

- Želimo da budemo zdrava ekonomija prilikom pridruživanja EU - rekao je Vučić navodeći da je u toku proces privatizacije u Srbiji a da je vidljivo interesovanje i mnogih novih kompanija iz Austrije.

Srbija će, poručio je, učitini najbolje što može da održi stabilnost ne samo kod sebe, već u čitavom regionu i izrazio uverenje da će zemlja ekonomski već ove godine bolje stajati.

- Možete uvek računati na Srbiju kao prijatelja Austrije - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljana

    29. januar 2015 | 19:11

    Srbija zeli saradnju, zeli da poslusa svaki savet, jer je sada zaista na samom koraku da udje u EU, i bilo bi jako lose kada bi sav trud premijera Vucica propao. Hvala Austriji na podrsci, ovim gestom je potvrdila da zaista zeli jos jednog velikog prijatelja, Srbiju.

  • DD

    30. januar 2015 | 09:58

    TAJ DAN NEĆE DOĆI.

  • davca

    29. januar 2015 | 22:45

    Mnogo nam znaci sto nam austrijanci daju punu podrsku na putu ka EU...I ne treba nikog da cudi sto imamo odlicne odnose sa njima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA