Karadžić hoće da radi na reformi srpskog jezika

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da mu omogući da radi na pravilnom izgovoru srpskog jezika, koji je, kako je rekao, reformisao njegov predak Vuk Karadžić.
Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da mu omogući da radi na pravilnom izgovoru srpskog jezika, koji je, kako je rekao, reformisao njegov predak Vuk Karadžić.

Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u Bosne i Hercegovine, u sudskom pritvoru očekuje presudu, koja bi po najavama iz Tribunala trebalo da bude izrečena u oktobru ove godine.

Karadžić je, podsećajući da je po profesiji ne samo lekar, nego i pisac, zatražio da mu bude omogućen pristup internetu i uređaju za audio snimanje. "Hteo bih da radim na jeziku. Srpski jezik je, inače, reformisan od mog pretka, u mojoj porodici, i ima jako mnogo stvari koje treba da uradim da bi se taj jezik pravilno izgovarao", kazao je Karadžić.

On je precizirao da namerava da "snimi izgovor srpskog jezika. Tu ima 400 reči, a kod konjugacija i deklinacija... oko dva miliona reči bi trebalo izgovoriti i snimiti". Karadžić je rekao i da, u istom cilju, "ima potrebu da radi s internetom", prihvatajući da mu bude ograničeno slanje, ali ne i "prijem materijala".

On je naznačio da "pritvor ne sme ima kazneni karakter". "Ako bih ja ovde proveo 12 godine, kao doktor (Vojislav) Šešelj, bez mogućnosti da budem profesionalno živ, to su strahovite kaznene mere koje nisu za civilizovani svet", rekao je Karadžić.

Karadžić je u pritvoru od jula 2008. kada je bio uhapšen u Beogradu, a suđenje je počelo 2009. i okončano je prošle godine. Optužnica Karadžića tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995. godine.

  • 28.01.2015 18:28
    Ovo je onaj Crnogorac što je Bosancima nametao ekavicu 90-tih. Neka hvala ...
  • XY

    28.01.2015 17:04
    "ima potrebu da radi s internetom", prihvatajući da mu bude ograničeno slanje, ali ne i "prijem materijala".

    Pozelio čovjek pornića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija