Bundesbanka Grcima: Bilo bi fatalno

Član nemačke Bundesbanke upozorio je Atinu na "fatalne posledice" za grčki bankarski sistem ako ta zemlja zaustavi sprovođenje programa izlaska države iz krize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

09:13

Default images
Foto: Freeimages

"Ukoliko nastavak programa pomoći bude doveden u pitanje, grčke banke izgubiće pristup fondovima centralne banke", rekao je Joakim Nagem u intervjuu ekonomskom listu "Handelsblat", preneo je AFP.

"To bi imalo fatalne posledice po grčki finansijski sistem", rekao je Nagel, član Izvršnog odbora Bundesbanke.

Krajnje levičarska stranka Siriza, pobednik grčkih izbora, želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi evra, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Evropska unija je Grčkoj dala rok do kraja februara da sprovede dalje reforme u zamenu za dobijanje tranše finansijske pomoći u iznosu od 7,8 milijardi dolara od 28-člane EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka sprovodi mere štednje od 2010. godine a novi premijer Grčke i predsednik levičarske partije Sirize, Aleksis Cipras, u predizbornoj kampanji je otvoreno obećao da će ih ukinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

16 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

13 h

Podeli: