Capital.ba

Nesprovođenje štednje bilo bi fatalno za Grčku

28.01.2015. / 7:40

stednjaBERLIN, Član njemačke Centralne banke “Bundesbank”, upozorio je juče Atinu na “fatalne posljedice” za grčki bankarski sistem ukoliko ta zemlja zaustavi sprovođenje programa izlaska države iz krize.

“Ukoliko nastavak programa pomoći bude doveden u pitanje, grčke banke izgubiće pristup fondovima centralne banke”, rekao je Joakim Nagem u intervjuu koji će se pojaviti u današnjem broju ekonomskog lista “Handelsblat”, prenio je AFP.

“To bi imalo fatalne posljedice po grčki finansijski sistem”, rekao je Nagel, član Izvršnog odbora Bundesbanke.

Krajnje levičarska stranka Siriza, pobednik grčkih izbora, želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi evra, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Evropska unija je Grčkoj dala rok do kraja februara da sprovede dalje reforme u zamjenu za dobijanje tranše finansijske pomoći u iznosu od 7,8 milijardi dolara od 28-člane EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka sprovodi mjere štednje od 2010. godine a novi premijer Grčke i predsjednik ljevičarske partije Sirize, Aleksis Cipras, u predizbornoj kampanji je otvoreno obećao da će ih ukinuti. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!