Svetosavski marš prosvetara

Članovi četiri sindikata prosvete organizovali su večeras u Beogradu protestnu šetnju i svojevrsnu Svetosavsku akademiju "pod vedrim nebom".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

17:36

Default images
Foto: Tanjug

Oni su nezadovoljni yato što duže od dva meseca nisu ispunjeni njihovi zahtevi vezani za materijalni status.

Protestna kolona uputila se oko 17.15 časova sa platoa ispred Hrama Svetoga Save do Trga Republike na akademiju na otvorenom.

Oni su pročitali proglas javnosti u Srbiji u kojem su ukazali na položaj prosvete i objasnili razloge za dvomesečni štrajk.

Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu, navedeno je u proglasu sindikata pročitanom tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike.

"Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knijige iz koje učenici uče a koja je obezvredjena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu...", navedeno je u proglasu.

"Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala djaka", navedeno je između ostalog u proglasu i ukazano da je štrajk "poslednja odbrana srpskog obrazovanja".
Foto: Tanjug
Tokom skupa u centru grada predstavljali su se nagrađivani prosvetni radnici, učitelji i nastavnici-pesnici, a veći deo akademije posvećen je delu Svetog Save, koji se danas obeležava u školama.

Pre akademije, prosvetni radnici su organizovali protestnu šetnju od platoa ispred Hrama Svetog Save do Trga Republike.

U Beograd su došli nastavnici, učitelji iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u protestnoj koloni su nosili parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate".

Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: