Naslovna » Izlasci » Sport » Prvi Šahovski vikend u Delta City-ju
Šahovski vikend - Delta City
Å ahovski vikend - Delta City

Prvi Šahovski vikend u Delta City-ju

U subotu i nedelju, 31. januara i 1. februara, u atrijumu Delta Cityja biće organizovan prvi Šahovski vikend.

Zainteresovani posetioci i ljubitelji šaha imaće priliku da se tokom oba dana manifestacije, od 12.00 do 14.00, oprobaju u brzopoteznim partijama šaha i odmere „snagu“ sa Teodorom Injac, svetskom školskom prvakinjom u brzopoteznom šahu u kategoriji do 15 godina.

Takođe, tokom oba dana, od 10.00 do 22.00, posetioci će imati priliku da igraju šah i konsultuju se sa brojnim trenerima i afirmisanim šahistima.

Kratka istorija šaha

Iako ne postoje precizni podaci o poreklu šaha, smatra se da je nastao pre više od 2.000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja u Uzbekistanu pronađene su dve figurice od slonovače za koje se smatra da pripadaju periodu vladavine cara Huviske (II vek), a za koje se pretpostavlja da su šahovske figurice. Dalja istraživanja o poreklu ove igre vode nas u Indiju, u V vek, kada je i nastala posebna vrstva vojne igre „čaturanga“, u čijoj se igri kretanje figura određivalo bacanjem kocke.

Međutim, najveću ulogu u popularizaciji šaha imala je upravo Zapadna Evropa – u 13. veku je toliko bio popularan da se igrao čak i za novac, pa ga je 1254. godine francuski kralj Luj IX zabranio zbog kockanja. Kao predmet zabrana i obožavanja, smatran je za prestižnu razonodu plemstva i elite, što najbolje pokazuju i skupocene umetničke šahovske table koje datiraju iz ovog perioda.

Osnovna pravila

Šah se igra na kvadratnoj ploči (šahovska tabla) koja je podeljena na osam kolona i osam redova polja, koja su naizmenično crne i bele boje. Svaki igrač počinje igru sa 16 figura – kralj, kraljica (ili dama), dva topa (ili kule), dva skakača (ili konja), dva lovca i osam pešaka (ili piona). Jedan igrač igra belim, a drugi crnim figurama, naizmenično ih pomerajući, pri čemu „beli igrač“ ima prednost prvog poteza. Cilj igre je dovesti protivnika u šah-mat situaciju – što znači „kralj je bespomoćan / mrtav“.

Šah-mat je situacija kada je kralj napadnut i ne postoji način da se odbrani ili pomeri na „bezbedno“ polje. U slučaju šah-mata, partija se završava, a pobednik je igrač koji je matirao protivnika. Takođe, partija može biti završena na još dva načina – remijem ili pat pozicijom.

Remi – situacija je kad nijedan igrač ne može da matira suparnika usled nedostatka figura ili kada procene da ne mogu nadigrati protivnika – tada dogovorom zaključuju remi. Remi je i kada se isti položaj figura ponovi tri puta ili ako su igrači odigrali 50 uzastopnih poteza bez pokretanja pešaka ili bez uzimanja ijedne figure.

Pat je situacija kada je jedan od igrača na potezu, ali ne može da pomeri ni jednu svoju figuru.

Zanimljivosti

Gledano kroz istoriju, ne postoji ni jedna društvena igra koja uživa takvo poštovanje i status, kao šah. Čak i njegovo samo ime govori da je to „kraljevska igra“ – ime je dobio je persijske reči Shah, što znači kralj.

Šah su igrali i obožavali i brojni velikani – Gete je govorio: „Šahovska igra je ispit uma“, dok se Volterovo obožavanje ove igre najbolje ogleda kroz izjavu: „Od svih igara, šah zaslužuje najveću počast ljudskog uma. Šah je više nego igra, manje nego nauka“.

Šah je jedna od najkompleksnijih igara. Broj mogućih kombinacija procenjuje se na oko 2,28 · 1046. Već posle dva poteza postoji 72.084 različitih situacija. Broj mogućih varijanti posle toga je još mnogo veći: posle 40 poteza, procenjuje se na 10115 do 10120 razvoja igre. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.