Dve satnice za Beograd

D. MILINKOVIĆ

26. 01. 2015. u 22:00

Vrh Brisela razmatra predstojeće korake u integracijama Srbije u Evropsku uniju. Otvaranje pregovora 25. juna ili 15. oktobra. Traže bolji tretman NVO

Две сатнице за Београд

VRH Brisela razmatra dva moguća datuma za zakazivanje naredne međuvladine konferencije sa Srbijom, na kojoj bi bila otvorena i prva pregovaračka poglavlja, a to su 25. jun ili 15. oktobar - saznaju "Novosti" iz evropskih diplomatskih izvora.

Sledeće podvlačenje crte na listi zadataka koji su stavljeni pred Beograd i konačno "zakucavanje" termina za naredni korak u integracijama, trebalo bi da bude u martu, kada će se na Evropskom savetu okupiti predsednici i premijeri država članica.

Prema našim saznanjima, iz EU je već signalizirano da će ključ za otvaranje prvih poglavlja, osim primene Briselskog sporazuma, biti i ispunjavanje dodatnih zadataka iz niza oblasti. Tu su, pre svega, bolji tretman za NVO, odnosno veće uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces, jača kontrola obaveštajnih službi i medijske slobode.

U narednim nedeljama biće pojačani i pritisci na Beograd da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, posebno kada je reč o sankcijama prema Rusiji. Brisel očekuje i maksimalnu kooperativnost srpske skupštine oko usvajanja zakona i neophodnih propisa za primenu dogovora iz Briselskog sporazuma.



RUMUNSKA RAMPA?

U DIPLOMATSKIM krugovima u Briselu se spekuliše da nije isključeno da u fotofinišu odluke o otvaranju prvih poglavlja, rampu spusti neka od država članica, kao što je to bio slučaj sa Rumunijom, koja je status kandidata za Beograd uslovila rešavanje vlaškog pitanja u Srbiji. Naši izvori tvrde da se i sad na Bukurešt vrše veliki pritisci, pogotovo iz Vašingtona, da ponovo pokrenu ovo pitanje.

TANjA MIŠČEVIĆ, ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA SA EU, ZA "NOVOSTI":

GOTOVA ANALIZA 26 POGLAVLjA


BEZ obzira na zastoj oko otvaranja poglavlja, te­­­hnički pregovori, tzv. skrininzi, odvijaju se nesmetano. Do sada su u potpunosti završeni skrininzi za 26 od 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja januara u Briselu slede sastanci za još četiri poglavlja - o finansijskim uslugama, o finansijskim i budžetskim odredbama, zaštiti zdravlja i potrošača, kao i o regionalnoj politici.

Kako za "Novosti" kaže Tanja Miščević, šef našeg pregovaračkog tima sa EU, kao što je i predviđeno, do kraja marta će biti završeni analitički pregledi za 35 poglavlja, nakon čega bi i Srbija i EU trebalo da utvrde pregovaračke platforme i započnu sa otvaranjem prvih oblasti.

- Prema ranije dogovorenom redu vožnje, tačka na skrininge za sva poglavlja trebalo bi da bude stavljena 25. marta - kaže Miščevićeva.

Po njoj, bez obzira na usporenost u političkom dijalogu Beograda i Brisela, proces skrininga ništa ne trpi, naprotiv. U naredne dve nedelje trebalo bi da bude završena i druga verzija Akcionog plana za poglavlje 24, o pravdi, slobodi i bezbednosti. Neke članice EU, među kojima prednjači Nemačka, insistiraju da ovo poglavlje, zajedno sa oblastima 23 (pravosuđe i ljudska prava) i 35 (o Kosovu) budu otvoreni prvi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

filipovic

26.01.2015. 22:06

Kome treba ta EU, stare clanice idu ka izbavljenju iz kolonijalne zavisnosti a nase rukovodstvo nas gura u propast.

Gospodar Zarin

26.01.2015. 22:11

Znaci, uslov je da Natasa Kandic bude ukljucena u pregovaracki proces !? E jadna Srbijo, ovo je vec za kolektivno samoubistvo od sramote i ponizenja ...

Vlada

26.01.2015. 22:18

Odustanite od EU,nema tamo srece. Bolje je dostojanstveno umreti nego u bolnicama od raznih kancera. U EU nema prijatelja Srbije,to neka vam je na pameti !!!!Neka bog da da nas sto vise uslovljavaju. Ugledajte se na Viktora Orbana. E to je vodja svoga naroda !!!!

murta-k

26.01.2015. 22:36

Srbiju,okupiranu i zaduzenu,s klikama na vlasti koje su u stvari instrument,ucenjen ili kupljen od strane prikrivenih okupacionih namesnika,kraj naroda koji ni da beknevode u sve dublji ponor bez znanja i drzavnicke sposobnosti, dokle vise bre !?

D-ex

26.01.2015. 22:51

Radi li Vuciceva administracija u interesu naroda ili ne ? Zasto jednostavno ne pitate narod hoce li u EU ili ne.Ako kaze NE,onda treba napustiti tu politiku i napraviti zaokret pre svega prema sebi,a ujedno skinuti sa vrata teret uslovljavanja.Nema straha,bicemo onda partner EU tamo gde imamo interesa,a sto se svega ostalog tice "use i u svoje kljuse".

Марко Миљанов

26.01.2015. 23:43

@D-ex - Народ неће, то и они знају, но нијесам сигуран да л је добро да се расписује референдум. На референдум увијек било онако како је жељела власт, поготову коју је поставио и подржава је Американац. Ка у Милогору за оцјепљење. Јесу Арбанаси, мослимани и Рвати помогли, ал је морало доста и да се купује и краде. А послије кажу народ тако хтио и онда полако васпитавају тај народ да стварно буде како су жељели.

Pedja

26.01.2015. 22:57

"Naši izvori tvrde da se i sad na Bukurešt vrše veliki pritisci, pogotovo iz Vašingtona, da ponovo pokrenu ovo pitanje." Ovo je otvoreno neprijateljstvo SAD. Znači da se uspore pregovori, dok je vruće u Ukrajni, da bi mogli posle na tenane da nam piju krv (Kosovo, Vojvodina, Raška...)! No cenim kad se reši Ukr. pitanje, Ameri se neće više ništa pitati

Nena

26.01.2015. 23:00

Kandicka, zene u crnom i ostali koji pljuju po Srbiji bolji tretman i ukljucivanje u pregovore, sankcije Rusiji, posle opet nesto novo . Katastrofa, . Ovi nas zavlace i samo ucenjuju i odugovlace. Mada, realno, najbolje i da se mi manemo EU, tamo nas ne ceka nista dobro

Milo

26.01.2015. 23:01

I pred drugi svetski rat je cela Evropa popustala pred najmocnijom Nemackom, a na kraju su pobednice bile zemlje koje su pruzile aktivan otpor. Samo se sada ratuje finansijskom politikom.

kristalno jasno

26.01.2015. 23:12

Ovo mi lici na ultimatum austo-ugarske.Poznati igraci pojacani sa ekspertom natasom kandic.I da covjek pozeli da se PRIDRUZI posle ovog sve mu se smuci.U ovom pridruzivanju neko nekog hoce da ....

ranko75

26.01.2015. 23:16

Ako mi ovako budemo cutali nas ce odvesti u EU,kao ovna na klanje.Mi smo cutali,pa su nam razbili zemlju jednom,ako budemo cutali odosmo u ropstvo.Svi znamo da je EU slugeranja SAD,sama Nemacka isto,a mi trebamo da budemo sluge Nemackoj.Radi cega?Niko jos nije dobro prosao u komsiluku sto je usao,u svakom pogledu nazaduju.Mi se guramo da udjemo u osinje gnezdo i da nam sve uzmu,i da nas teraju da pomazemo NATO protiv rusa.Ako imalo imamo pameti ne cekajmo da se EU sam raspadne borimo se protiv.

ranko75

26.01.2015. 23:19

Treba da uvedemo zakon o NVO,kakav imaju SAD i Rusija.Oni dobro kontrolisu NVO,kontrolisu dobijanje para,i moraju da se registruju kao strani agenti.Znaci te zemlje brane svoja drustva od uticaja stranih drzava, a zasto mi to ne radimo.Oni mogu, ali ako se mi branimo prvoj americi i njihovoj EU to nece odgovarati. Ali mi treba da branimo svoj a ne njihov interes.

Da se vlasi ne dosete

26.01.2015. 23:40

Da,da .Da se ojaca polozaj NVO.Posustali su malo!!? Prave sprdnju od civilnog sektora.Kao,satro,izraz najsire demokratije a u stvari instrument pritiska na vlast i mesanja u unutrasnje stvari suverenih zemalja! Za nas cak nemaju potrebe za inovacijama.Recikliraju metode iz 2000 te.

Кики

27.01.2015. 00:01

Надам се да ћемо прво поглавље отворити 2078. године. Толико прижељкујем улазак наше Србије у ЕУ.

Srbijanka

27.01.2015. 00:05

Svi znamo da NVO u Srbiji rade šta hoće i sa kojim ciljem ali izgleda rade loše pa bi da ih ojačaju ! Teško je da belosvetski hohštapleri shvate da je nemoguća misija isprati mozak srpskom narodu da poćne da mrzi Rusiju, svoju crkvu, svoju vojsku, da genetski nepismene manjine obrazuje, odrekne se svoje tradicije i ponosa, voli gejeve i dozvoli im da usvajaju decu....

lord

27.01.2015. 03:30

Ma kakva evropa ljudi nemojte da se lozite.Nije Velikoj Britaniji i Francuskoj u interesu da Srbija udje u evropu pa da Nemacka ostvari svoj vekovni san izlaska na balkan i na crno more.Ionako im Nemacka bode oce svojom finansijskom jacinom, pa zato i "drmaju uniju" na sve moguce nacine!Pozdrav!

pera

27.01.2015. 10:54

@lord - pardon lorde, odkad su to srbija I nemacka partneri I saveznici? nesto si pomesao!

lord

27.01.2015. 12:32

@lord - procitaj malo bolje sta sam napisao (bez uvrede) ... to da su nemacka i srbija saveznice nisam ni spomenuo , nego sam napisao da bi nemcka imala otvoren put da se spoji sa turskom i izadje na luke u grckoj i albaniji ili crnoj gori to sam mislio.Uzdravlje!

друг Чабор

27.01.2015. 07:40

ха-ха па европе неће бити до октобра..

pera borin

27.01.2015. 08:42

Mene svo to ponizavanje,boli.Kao rodjeni Resavac,mi je skoro i nepodnosljivo!Odgajan sam i naucen da budem uspravan i dostojanstven.Da postujem svoje,a samim tim postovacu i komsijino,pa ma ko bio.Ne vidim ja tu neke velike ideje,da mi udjemo u"Kucu"u kojoj smo vec,a koju je neko podelio na dvorista,kako mu se diglo.I sta mi to vecito ne radimo kako to radi ta prokleta Evropa?Kako to oni kazu:Pred Bogom smo svi isti!?A pred njima smo mi nistaci,koji moraju da se vecito popravljaju?Dokle?

stefanvic momcilo

27.01.2015. 11:13

@pera borin - Dotle dok im odlucno nekazemo sada je dosta mi odustajemo od dolaska u vas klub.

Milanko Vitomir

27.01.2015. 12:51

@pera borin - @stefanović momčilo: Mnogo smo mi uložili u ove evrointegracije i suviše nam znači EU , da bi sada odustali od tog puta.

pera borin

27.01.2015. 08:51

I na kraju:Nemozemo bez njih?Lepo da to priznamo i radimo sve sta se od nas trazi i sta nam kazu.Pa to je bar lako i jednostavno!Nema tu:"Stisni i ...." Ili ovamo ili onamo!Objasnite narodu,ali samo pravu istinu,pitajte ga hoce li i stvar je gotova! Skinuli ste odgovornost sa pleca i svi delimo ono sto smo hteli. Ali po svaku cenu,dosledno!I Sto je najglavnije!Sa kojim pravom Vi hocete da nas vodite tamo gde mi necemo? Ili tu vazi ono:"Necu!"A jaci kaze: "Hoces, hoces! Samo to ne znas!" Recite nam....?

Mirko Dubovina

27.01.2015. 12:49

@pera borin - @pera borin:Za Srbiju je EU od izuzetne važnosti , ali te ne znači da treba da zapostavimo dobre odnose sa Rusijom ili bilo kojom drugom državom.

duple norme

27.01.2015. 08:59

Imamo dve nevladine organizacije, jedna se koleba a druga se ne da kolebati.

slavisha

27.01.2015. 09:45

treba vidjeti sta se desavalo nekada u istoriji...vrijeme je da se kaze gospodji merkel o bella ciao kao grci...ovi "manji" narodi "nize rase" od germana treba da pruze otpor novoj vrsti neokolonijalizma, otpor germanizaciji I amerikanizaciji...srbia ce I u teskim vremenima prezivjeti...ako udje u ovo ovisnicko udruzenje bit ce opustosena, kako ekonomski tako I duhovno. treba se oduprijeti po svaku cijenu...I pored svega podrzavam vucica na putu oporavka srbije, samo da malo vise pokaze zube

miss

27.01.2015. 09:56

Uvek će se neko naći da podmetne nogu, to je tako i u svakodnevnom životu. Problemi postoje, mi smo tu da ih rešavamo. Naš put je EU, problema ima puno, ali rešavaćemo onako kako nailaze.

svi znaju a ne popustaju

27.01.2015. 10:27

Ako samo slobodan covek moze da stvara Hagskim optuzenicima nije logicno kako je moguce da nakon sudske odluke iz zatvora stvaraju.

Aleksandar

27.01.2015. 11:04

@svi znaju a ne popustaju - Da li i ti sam znas sta si hteo da kazes?

scenarista

27.01.2015. 16:59

@svi znaju a ne popustaju - Strpljenja malo, slika moze da docara vise nego sto reci. Narucio sam nekoliko helikoptera i filmskih timova.

da li postoje razlicite interesne razlike

27.01.2015. 11:09

Treba razmotriti sta je politicki a sta ekonomski interes i dali postoji sistem raspodele!

samo proglaseni politicari ule sankcije

27.01.2015. 11:49

Nije jasno, na koji naci ce da pokrene proizvodnju kao sto je receno. A receno je ako narod radi, izvlaci Srbiju iz ekonomske krize. A znamo da ni jedna drzave nezeli da saradjuje sa drzavom koja vodi rat sa drugom drzavom, motivise na teror i sirenje opakog politickog misljenja u narodu.

Radic

27.01.2015. 11:51

Srbija je ispunila sve uslove za pocetak pregovora. Ako nas zele kao clanicu nemaju razloga za nova uslovljavanja.

Romanija

27.01.2015. 12:42

@Radic - @Radić:U ovom trenutku nisu toliko bitne te satnice. Najvažnije je da smo mi za otvaranje tih poglavlja spremni i da se odupremo raznim pritiscima i ucenama.

Pero Ćivša

27.01.2015. 12:47

@Radic - @Radić: Da se razumemo , i EU je stalo da Srbija postane njihova članica jer oni na ataj način žele da umanje uticaj Rusije na Balkanu , a to najlakše mogu preko Srbije. Upravo zbog toga vrše na nas pritisak da uvedemo sankcije Rusiji.

To ce biti pravi politicki cunami

27.01.2015. 15:34

Zamislite sta ce da objavljuju svetski mediji ili televizijske kuce da prenose, kan nasa vlast sa maksimalnog rezultat postignu minimalni za kvalifikacije o prosirenju EU.