Capital.ba

Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama

26.01.2015. / 13:22

kmSARAJEVO, Isplata grantova za ukupno 56 malih i srednjih preduzeća u okviru EU Programa za oporavak od poplava završena je prošle sedmice, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Dodijeljeni grantovi će pomoći odabranim preduzećima da ponovo pokrenu poslovne aktivnosti, nakon poplava u maju 2014. godine, kao i u očuvanju i otvaranju radnih mjesta koja su bila ugrožena poplavama, ističe se u saopštenju.

Grantovi su isplaćeni u rasponu od 5.100 do 46.000 evra, odnosno 10.000 do 90.000 KM po pravnom licu, a sva odabrana preduzeća sufinansiraju ovu investiciju EU.

Očekuje se da će ova investicija, vrijedna 1.472,521 evro rezultirati očuvanjem i otvaranjem do 2.000 radnih mjesta u poplavljenim područjima BiH.

“Da bismo postigli ovaj cilj i tako podstakli ekonomski oporavak lokalnih zajednica nakon poplava, EU je pružila podršku samo zdravim preduzećima – onima koja nemaju poreskih dugovanja, koja su poslovala bez gubitaka prije poplava i koja već imaju uspostavljene komercijalne veze sa dobavljačima, nizom drugih malih i srednjih preduzeća i mikro-proizvođačima”, rekao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Timovi EU Programa za oporavak od poplava će blisko nadgledati način korištenja grant sredstava, a odabrana preduzeća podliježu procesu kontinuirane provjere i posjeta u cilju osiguranja prikladnog i efikasnog utroška sredstva EU, kao i da se nastave pridržavati obaveze plaćanja poreza.

U slučaju da se utvrde bilo kakve neregularnosti ili narušavanje ugovornih obaveza, kaže Mekgafi, odobreni grantovi mogu biti povučeni i dodijeljeni drugoj kompaniji. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama

    1. vladimir

      Radim u preduzeću koje se prijavilo na ovaj poziv za obnovu od poplava. Proizvodno smo preduzeće, ispunili smo sve uslove po pitanju pozitivnog poslovanja, izmirenih poreza, poslovne saradnje sa ostalih proizvođačima, ispunili brdo papira i poslali…nikakav odgovor nismo dobili. Pokušali smo ih kontaktirati i faksom i mailom dok je trajao poziv, za dodatne informacije, nikada nam nisu pružili nikakvu informaciju. Za nekoga ko nas uči demokratiji, transparentnosti, borbi protiv korupcije, veoma su tajnoviti, jer se javno ne zna koja su preduzeća dobila ovu pomoć za obnovu od poplava. Jedino su poznata tri, u okolini Bijeljine, koja se bave osnovnim prerađivačkim procesima obrade drveta i metala za dobijanje poluproizvoda, a kojih ima na hiljade širom BiH, i jedno u istočnoj Hercegovini koje je spominjano u negativnom kontekstu namještanja, jer navodno nije ni bilo pogođeno poplavom, a pripada nekom od državnih službenika zaposlenom u javnoj upravi opštine, koja mu je takođe dala sredstva za oporavak. Veoma bitna stvar jeste da uopšte nisu izlazili na teren da utvrde činjenično stanje, obiđu ta preduzeća koja su se prijavila na poziv,i realno procijene da li im je ovakva pomoć potrebna. Na osnovu čega su to donijeli odluku kome će pružiti finansijsku pomoć za oporavak od poplava?! Koji su to stručni ljudi koji su odlučivali o dodjeli grantova? Slušamo priče o silnoj pomoći koju dobijamo, kako su naši predstavnici korumpirani, a isto tako, ako ne i gore se ponašaju i predstavnici Brisela, jer naši barem moraju objaviti tender sa tačno propisanim uslovima pa ga onda namjestiti (prilagoditi) određenim preduzećima da ga samo oni mogu dobiti. Oni ne moraju, jer ni zakonski nisu nikom odgovorni, najvažnija stvar je da se napiše dobar izvještaj i u njemu navedeno da su potrošena sredstva namijenjena za grantove, a kako su, za šta, i na koga potrošena to nije bitno…