22. januar  2015. 16.45  | Izvor: FoNet, NIN

Čomski: Balkan u EU? Opstanak EU?

BEOGRAD -

Noam Čomski, jedan od najuticajnijih savremenih mislilaca na svetu, lingvista i filozof izjavio je u intervjuu magazinu NIN da se ne može pouzdano govoriti o tome da li će se balkanske zemlje pridružiti Evropskoj uniji, jer se ne zna da li će EU opstati.

"U svakom slučaju zemlje Balkana zavisiće od rezultata trenutnog konflikta velikih sila", ocenio je Čomski upitan o tome da li postoji opasnost od globalnog sukoba, imajući u vidu uključenost velikih sila u konflikte u Ukrajini i na Bliskom istoku.

jugoslavija sfrj region balkan exyu jpg

Čomski smatra da je malo verovatno da dođe do velikog oružanog sukoba uprkos konfliktima na pojedinim stranama sveta.

On je ocenio da je sukob u Ukrajini delimično rezultat ekspanzionističke politike Rusije, ali i izazivačkog ponašanja Zapada.

"Putin želi da povrati ono što je Rusija imala 25 godina pre kolapsa. Zapadne politike su od tada nesumnjivo vrlo provokativne", ocenio je Čomski.

Srodne vesti

Broj komentara: 2

SlavkoD  22. 01. 2015. | 19:56
Otkud Ukrajina, Belorusija i Moldavija u EU?
Lalica-Koncept nove Evrope..  22. 01. 2015. | 21:13
Nije greška na prikazanoj karti.To je ono što odgovara kreatorima novih geostrategijskih karata.taj žuto obojen deo je u sklopu sa Turskom.Nisu pogrešili da nas osenče kao Švajcarsku.Bilo bi nam to previše.Čak ni kao greška to ne sme da se desi.Čak su i Krim,kao deo Ruske Federacije stavili u EU.
Pitamo se od kada su Belorusija,Ukrajina i Moldavija stavljene u EU?Pogledajte još jednom kartu.Dobro pogledajte i uočićete jednu novu gvozdenu zavesu.Ona se pravi već dugo...Na nama je da dobro promislimo...