19. januar  2015. 15.38  | Izvor: Beta

LDP: Usvojiti Zakon o poreklu imovine političara

BEOGRAD -

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da bi trebalo usvojiti Zakon o poreklu imovine političara, imenovanih i postavljenih lica, kako bi se otklonile sumnje i rešilo pitanje ispitivanja porekla imovine političara.

LDP u saopštenju navodi da osnovana sumnja o nelegalno stečenoj imovini postoji kada je ona u nesrazmeri sa poreskim podacima i ličnim i porodičnim primanjima, a da bi se te sumnje otklonile neophodno je pružiti verodostojne dokaze o poreklu imovine.

LDP smatra da bi taj zakon morao da se primenjuje od predsednika Republike, predsednika i potpredsednika Vlade, ministara, državnih sekretara, pomoćnika ministara, predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, narodnih poslanika i funkcionera političkih partija.

Za ispitivanje imovine, prema mišljenju LDP, trebalo bi da bude nadležna Poreska uprava, odnosno posebno formirana organizaciona jedinica za ispitivanje porekla imovine političara i državnih funkcionera.

Podršku Poreskoj upravi u obavljanju te dužnosti, trebalo bi da pruže tužilaštvo, sud, Ministarstvo unutrašnjih poslova, državni revizor i ostali organi koji mogu posedovati relevantne informacije.

LDP dodaje da bi Poreska uprava trebalo na svakih šest meseci da podnosi izveštaj o radu javnosti i Narodnoj Skupštini, a nadzor nad tim procesom da obavlja nezavisna komisija koju imenuje Narodna Skupština, a činili bi je predstavnici nevladinog sektora.

LDP dodaje da na usvajanju takvog zakona insistira od svog osnivanja, ali da on nikada nije nailazio na odobravanja drugih političkih aktera.