Linkovi

Keri: Napadi Boko Harama zločin protiv čovečnosti


Pripadnici grupe Boko Haram
Pripadnici grupe Boko Haram

Američki državni sekretar ocenio je da napadi Boko Harama u severoistočnoj Nigeriji nisu ništa manje nego zločini protiv čovečnosti. Za to vreme, predsednik Nigerije je doputovao u nenajavljenu posetu Borneu, centru pobune Boko Harama.

Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan nenajavljeno je posetio severoistočnu državu Borneo, centar pobune ekstremističke grupe Boko Haram.

Džonatan, koji se nalazi u kampanji za reuzbor doleteo je u glavni grad te države Maiduguri, gde je razgovarao sa vojnicima i sastao se sa stotinama civila koji su raseljeni iz Bage, gradića koji su pobunjenici zauzeli ranije ovog meseca.

Predsednik Džonatan bio je na meti kritika zbog toga što nije uradio dovoljno da potsine pobunjenike ili vrati više od 200 devojčica koje je Boko Haram kidnapovao u aprilu prošle godine. Grupa je ubila hiljade ljudi i zauzela velike delove države Borneo iako je Džonatan proglasio vanredno stanje u njoj i dve okolne države još u maju 2013.

Ranije danas, američki državni sekretar Džon Keri je tokom posete Bugarskoj poručio da su nedavni napadi Boko Harama u severoistočnoj Nigeriji, koje je juče na satelitskim snimcima dokumentovao Amnesti Internešnal, "ništa manje" nego zločini protiv čovečnosti. Keri jeddoao da je sa britanskim kolegom Filipom Hamondom razgovarao o mogućoj iniciativi u vezi sa Nigerijom i Boko Haramom, ali nije izneo detalje o tome.

Keri je to izjavio danas tokom posete Bugarskoj, dan pošto je Amnesti Internešenel objavio satelitske snimke na kojima se vidi masovno uništenje koje su izazvali borci Boko Harama u dva grada ovog meseca.

Keri je nazvao Boko Haram "jednim od najužasnijih i najviše pretećih terorističkih entiteta na planeti."

On je takodje istakao da je razgovarao o mogućoj inicijativi povodom Nigerije i Boko Harama sa britanskim sekretarom za inostrane poslove Filipom Hamondom, ali nije naveo više detalja.

XS
SM
MD
LG