Sreda, 14.01.2015.

15:32

Sastanak o Ukrajini 16. januara?

Naredni sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu mogao bi da bude održan 16. januara u Minsku, izjavio je pregovarač samoproglašene NR Donjeck Denis Pušilin.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Default images
Foto: Beta/AP

Zvanični Kijev je potvrdio da bi do sastanka moglo da dođe narednih dana.

Pušilin je naveo da je od OEBS primio pismo sa konkretnim predlogom, kao i da je Republika Donjeck spremna da pregovara, rekavši da će agenda sastanka biti razrađena kasnije, prenela je agencija Tas.

Ranije danas, predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je sukobljene strane na jugoistoku Ukrajine da odmah sednu za pregovarački sto i da prekinu nasilje.

Prethodni sastanak Kontakt grupe u Minsku održan je 24. decembra, a na njemu je postignut dogovor o razmeni zarobljenika svih za sve koji je u međuvremenu realizovan.

Sastanku je prisustvovao i bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, predstavnici samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, predstavnik OEBS i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Kontakt grupu za Ukrajinu čine predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i otcepljenih jugoistočnih oblasti Ukrajine.

Merkel: Samit je i dalje moguć

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne odustaje od samita s ruskim i ukrajinskim liderima, ali da ne može reći kada će biti održan pošto su propali planovi za ovo nedeljni sastanak.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine nisu uspeli da na sastanku u ponedeljak ostvare bitnije pomake u rešavanju ukrajinske krize kako bi se održao i sastanak lidera tih zemalja u Kazahstanu kako je ranije planirano.

Merkelova je rekla da je ideja o samitu i dalje na stolu, ali da "mora biti nade za stvaran rezultat".

"Još nismo tamo, ali radimo na tome sa svom našom energijom. Ipak, ne znam kada će to moći da bude izvedeno... to zavisi od svih umešanih strana", rekla je nemačka kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: