Mađarska najavljuje pregovore sa Srbijom o novom gasovodu

Tanjug

13. 01. 2015. u 18:22

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto, izjavio je da očekuje intenziviranje pregovora sa Srbijom, Turskom, Grčkom i Makedonijom o potencijalnoj gradnji novog gasodova

Мађарска најављује преговоре са Србијом о новом гасоводу

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto, izjavio je danas da očekuje intenziviranje pregovora sa Srbijom, Turskom, Grčkom i Makedonijom o potencijalnoj gradnji novog gasodova koji bi vodio do zemalja centralne Evrope.

Sijarto je dodao i da Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, želi da uskladišti veće količine ruskog gasa posle obustave gradnje gasovoda Južni tok, i da je takav predlog već izneo ruskom ministru energetike, Aleksandru Novaku, prenosi Rojters.

"Zbog obustave gradnje Južnog toka mi sada moramo da pronađemo nove načine kako da dođemo do novih izvora i novih ruta u centralnoj Evropi", rekao je Sijarto.

Kako podseća Rojters, ruski gasni gigant Gasprom je od prošle godine do sada već uskladištio do 700 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj.

"Što je više gasa uskladišteno kod nas, to je bolje po nas u ekonomskom smislu, ali i u pogledu energetske bezbednosti", naveo je Sijarto, napominjući da o skladištenju dodatnih količina ruskog gasa još nije postignut bilo kakav dogovor sa ruskom stranom.

On je, takođe, rekao da Rusiji neće biti prodato nijedno mađarsko gasno skladište, da Mađarska ima kapacitet za skladištenje gasa od oko šest milijardi kubnih metara, ali i da bi zvanična Budimpešta želela da iskoristi ruski gas koji će ići preko Turske.

"Azerbejdžan ostaje još jedan potencijalni izvor gasa", kazao je mađarski ministar, i ocenio da je potencijalni uvoz gasa iz Hrvatske putem planiranog terminala za tečni gas takođe poželjno rešenje.

"Koji god plan bude funkcionisao, EU treba da učestvuje finansijski", zaključio je Sijarto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

repus

13.01.2015. 20:42

ни случајно не улазити у овај пројекат ако је и грчка у игри има да затвара цевовод и да уцењују да им се плаћа колико буду хтели што даље од грчке видите шта раде са јадном македонијом шта би тек са нама браћом

Bela

13.01.2015. 21:27

Ali prvo vratite Vojvodinu Madjarskoj koju ste dobili na poklon od Saveznika nakon I svetskog rata. Upravo kako ste izgubili Kosovo nakon rata u BiH.

Mr. Dragan

14.01.2015. 09:19

Normalno, resenje uvek postoji, ne jedno nego bar tri, Bugari nece gasovod, ok to je vas izbor. Mi vas zaobidjemo i gradimo ono sto je u nasem interesu.

Stefan

14.01.2015. 12:49

Brisel je izmislio novi nacin povezivanja gasovoda sa Rusijom - preko WI FI .... Provajder se zove Merkel-Gas.

DM

14.01.2015. 17:20

Bilo bi dobro da se povezemo i time obavezemo Madjarsku da nama placa tranzit. Inace prethodnom komentatoru bih pirucio da je u Vojvodini Srpska pokrajina.

politicka ekipa koja daje

14.01.2015. 18:17

Srbija je fantasticna drzava i ima velike potencijale i mogucnosti za razvoj i ima toliko novca koliko tebi fali, samo sto ne vidis. Juzni Tok ozivljavamo!

E

15.01.2015. 20:41

Sve, samo ne preko Bugarske. Bugari nikad nisu imali svoje "ja", to nas je kostalo i sada nihove prevrtljivosti. Ako treba skuplje, to je bolje nego bugarska varijanta koju guraju pojedini iz vlade. A pare? Pa evo Madjari ce obezbediti i za nas pare jer ne mogu cevi da vise u vazduhu.