NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Osmić: Iz BiH nije otišao nijedan metak

Tanjug

11. 01. 2015. u 16:39

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tvrdi da izvan BiH, po saznanjima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, nije otišao nijedan metak u poslednje dve godine i mesec dana

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tvrdi da izvan BiH, po saznanjima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, nije otišao nijedan metak u poslednje dve godine i mesec dana, odnosno za vreme njegovog mandata.

Reagujući na informaciju da su teroristi u Parizu u napadu na redakciju magazina "Šarli ebdo" koristili municiju poreklom iz BiH, Osmić je kazao da "to nema nikakve veze s oružanim snagama BiH".

Na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika "Igman", koja je u 2014. godini bila jedan od važnijih izvoznih faktora i pokretača proizvodnje u Konjicu, gde zapošljava 500 radnika.

"Da li je moguće da se tu dogodila klasična trgovine ili ne, ne znam, ali sa stoodstotnom odgovornošću tvrdim da u poslednje dve godine i jedan mesec nijedan metak nije otišao iz Ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH nigde izvan zemlje", rekao je Osmić za sarajevsko "Oslobođenje".

Kako je prethodno objavio "Glas Srpske", teroristi, koji su u napadu na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu ubili 10 novinara i dva policajca, koristili su municiju koja potiče iz BiH.

List je preneo da je ugledna istraživačka agencija "Konflikt njuz", koja se bavi izveštavanjem iz ratnih zona, objavila fotografiju čaure iz BiH, za koju tvrdi da je pronađena posle krvavog pohoda terorista.

Na čauri je utisnuta oznaka "IK 86", a prema svetskom šifrarniku za municiju reč je o municiji proizvedenoj 1986. godine u fabrici "Igman" iz Konjica, navodi "Glas Srpske".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miki Maus kuca haus

11.01.2015. 18:23

Kada vec ministar Osmic, zna sve u metak. Da li zna koliko je muskaraca i zena napustilo BiH i pristupilo dzihadistima i Islamskoj drzavi.

Zoran1

11.01.2015. 23:41

Kako bosna klizi u islamski fanatizam uskoro ce dobiti od EU zuti meses i zvedzicu da zasiju na kaputic.

Josi

12.01.2015. 16:58

IG 86,znaci proizvedeno 1986,tada jos SFRJ.Pogodite tko je tada bio glavni izvoznik oruzja iz bivse drzave?