Svijet

Oboljeli bolničar hospitalizovan u Berlinu

Oboljeli bolničar hospitalizovan u Berlinu
Oboljeli bolničar hospitalizovan u Berlinu

BERLIN - Južnokorejski medicinski radnik, koji je možda zaražen ebolom u zapadnoj Africi, prebačen je u Njemačku na liječenje, jer će tamo anonimnost pacijenta biti bolje zaštićena, saopštile su danas njemačke vlasti.

Ljekari iz poznate bolnice "Čeriti" u Berlinu navode da je medicinski radnik, koji je liječio oboljelih od ebole u Sijera Leoneu, prebačen danas u Njemačku, pet dana nakon što se povrijedio iglom.

"Pacijent nije prebačen u Južnu Koreju, jer je Vlada te zemlje od Evrope zatražila pomoć", rekao je ljekar Frank Bergman, koji nadgleda liječenje zaraženih pacijenata u bolnici "Čeriti".

On je istakao da su južnokorejske vlasti i zdravstveni radnik zahtijevali da se objavi što je manje detalja. Bergman je odbio da otkrije godine, pol ili poslodavca oboljelog medicinskog radnika.

Bergman je dodao da je oboljeli zdravstveni radnik početkom sedmice pomagao pacijentu, koji je imao napad zbog čega je igla sa špricem ispunjenim krvlju probila tri plastične rukavice koje je nosio.

"Pacijent je teško obolio i preminuo je narednog dana, što znači da postoji visok rizik od zaraze medicinskog radnika", kaže Bergman.

Prema njegovim riječima, bolničar trenutno ne pokazuje simptome ebole, ali inkubacija traje još 16 dana tokom kojih će pacijent ostati pod nadzorom stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije