Od ove godine besplatne Pentaksim vakcine

Od ove godine bebe će besplatno u domovima zdravlja dobijati petovalentne vakcine, Pentaksim. Ova vakcina cele prethodne godine bila je deficitarna. U Torlaku kažu da su na vreme sproveli tender i naručili vakcine za 2015. te da sada sve zavisi od stranog proizvođača.

Zdravlje

Izvor: B92, Senka Vlatkoviæ Odaviæ

Subota, 03.01.2015.

18:14

Default images
Foto: Beta/AP

Miodrag i Jelena Leposavić imaju ćerkicu Lenu od 4 meseca. Ona je kao i sve bebe morala da primi vakcine, a pedijatri su im savetovali petovalentnu vakcinu. Nje međutim, gotovo cele 2014. godine nije bilo i roditelji su se snalazili i plaćali svaku dozu više od 3.500 dinara.

"Ne samo strah da je nema gratis nego što je ne možemo naći ni u apoteci da je platimo. Tako da smo krenuli u potragu za petovalentnim vakcinama, obilazili apoteke i našli apoteku gde je ima na lageru i naravno pošto smo čuli da je situacija i dalje ista rezervisali za svaku narednu kontrolu", kaže otac Miodrag Leposavić za B92.

Dobra vest je da bi početka januara, Pentaksim trebalo da se dobija besplatno u domovima zdravlja. Svi se nadaju da se neće ponoviti 2014. kada je nije bilo. Još u maju sproveden je tender i naručene vakcine.

"Insitut Torlak je učestvovao na tenderu koji je raspisao RFZO", rekla je za B92 Vera Stojiljković, direktorka Torlaka.

Sanofi Paster proizvođač vakcina jedini se prijavio na tender i obavezao se da će 2015. dostaviti propisanu količinu. Kako bi se snabdevanje ustalilo razmišlja se i o regionalnom tenderu.

"Ima raznih ideja kako da se dogovoramo na nivou regiona, pošto je centralna nabavka da se dogovaramo na niviou država u okruženju da bi velikim farmaceutskim kućama postali interesantniji i obezbedili potrebnu kontinuiranost i stabilnost tog snabdevanja", rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja - Ferenc Vicko.

Ukoliko strani proizvoač iz nekog razloga ne isporuči potrebne doze u Torlaku kažu da su kao i prethodne godine spremni da ponude svoje vakcine, koje su tvrde jednako sigurne. Problem je što one više nisu u kalendaru vakcinacije, a postavlja se pitanje zašto Torlak ne pravi petovalentne vakcine?

"Torlak proizvodi tri od pet komponenti koliko ih ima u petovelntnoj vakcini, ono što Torlak može da napravi jeste petovalentna vakcina za to treba vremena ozbiljnog rada i usmerenosti cele države ka tom projektu", objasnila je direktorka Torlaka Vera Stojiljković.

Do tada petovalentne vakcine biće besplatne za sve bebe rođene nakon 1. novembra 2014. ili one koje iz medicinskih razloga nisu mogle biti vakcinisane. Ostala deca mogu biti besplatno vakcinisana ali po starom kalendaru vakcinacije. Iz Instituta za javno zdravlje najavljuju uvođenje još jedne vakcine za decu, pneumokokne vakcine, koja sada roditelje košta gotovo 7 hiljada dinara ukoliko žele da je daju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: