Ex -Yu

Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj
Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković, u dopisu ministru pravde Australije Majklu Kinanu, zatražio je da se Hrvatskoj ne dozvoli izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan.

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića radi krivičnog gonjenja Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine u periodu od 1991. do 1993. godine.

Takođe, naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijeli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.

Ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Inače, ovo je treći put da se Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije