Svet

0

Obama pozdravio kraj misije NATO u Avganistanu (FOTO)

Autor:

Izvor: Beta

Obama pozdravio kraj misije NATO u Avganistanu (FOTO)

Izvor: Foto: Beta/AP

"Trenutno, zahvaljujući ogromnoj požrtvovanosti naših muškaraca i žena u uniformama, naša vojna misija završava se i najduži rat u istoriji SAD okončan je na odgovoran način", poručio je Obama u saopštenju.

Borbene snage NATO prethodno su spustile svoju zastavu tokom zvanične ceremonije u Kabulu.



"Bezbedniji smo i naša zemlja je bezbednija zbog njihove službe", naveo je Obama, dodavši da je američko vojno prisustvo omogućilo "Avganistancima da obnove  svoju zemlju, da održe prve izbore i postignu prvu demokratsku tranziciju u istoriji te zemlje".

Ipak, kazao je, "Avganistan ostaje opasno mesto", što objašnjava to što na poziv avganistanske vlade, SAD i njihovi saveznici zadržavaju ograničeno vojno prisustvo u toj zemlji, kako bi pomogli u obuci avganistanskih snaga, kao i u vođenju antiterorističkih operacija protiv onoga što je ostalo od Al Kaide.

"Poslednjih 13 godina naša zemlja i naše vojne snage bile su stavljene na iskušenje. Ali u poređenju sa 180.000 američkih vojnika u Iraku i Avganistanu kada sam preuzeo dužnost, sada imamo manje od 15.000 (vojnika) u te dve zemlje" dodao je Obama.

SAD i NATO svečanom ceremonijom u njihovoj vojnoj komandi u Kabulu danas su i zvanično okončali 13-godišnji rat protiv talibana u Avganistanu.



Ceremonijom u glavnom avganistanskom gradu okončana je borbena misija međunarodnih vojnih snaga, predvođenih SAD, a počev od 1. januara predviđeno je da u Avganistanu ostane 13.500 stranih vojnika, koji će pružati pomoć u obuci i savetima snagama bezbednosti te zemlje.

Tokom 13 godina borbi u Avganistanu poginulo je 2.224 američkih vojnika, a ukupno je život izgubilo 3.500 stranih vojnika.

NATO i SAD prepustiće tako avganistanskim bezbednosnim snagama da nastave bitku protiv talibana, koji su iskoristili odlazak stranih trupa da intenziviraju napade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR