27. decembar  2014. 12.11  →  15.08 | Izvor: Beta, Tanjug

Porošenko primio oslobođene zarobljenike

KIJEV -

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rano jutros je u Kijevu primio 145 ukrajinskih vojnika koje su juče oslobodili proruski separatisti, u zamenu za 222 pobunjenika.

Porošenko je bivše zarobljenike primio na jednom vojnom aerodromu u Kijevu.

"Kao predsednik i građanin, srećan sam, jer ćete moći da proslavite Novu godinu sa vašim porodicama, kao što sam i obećao", rekao je Porošenko.

To je najveća razmena zarobljenika od početka sukoba između proruskih separatista i ukrajinske vojske, koji je počeo u aprilu na istoku Ukrajine. Očekuje se da će danas biti oslobođena i četiri ukrajinska vojnika koja su zarobljena u Lugansku.

Dve strane juče su razmenile zarobljenike u regionu Donjecka. Razmena se dogodila na jednom putu u blizini grada Kostiantnjivka.

Zarobljenici su prozivani u grupama po 10, a potom je proveravan njihov identitet.

Jedan od vojnika odbio je da se vrati u Kijev, rekavši da je ruskog porekla, i da ne podržava ukrajinsku vojsku na istoku zemlje.

Više stotina zarobljenika već je razmenjeno prethodnih meseci.

Razmena zarobljenika jedini je napredak koji je postignut u sredu, na pregovorima između Kontakt grupe, koju predstavljaju predstavnici Kijeva, OEBS-a i Moskve i proruskih separatista.

Nastavak pregovora bio je predviđen za petak, ali je odložen na neodređneo vreme.

U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika poginulo više od 4.700 ljudi.

Ukrajina ponovo otvorila granicu ka Krimu za putnička vozila

Ukrajina je ponovo otvorila granicu ka Krimu za putnička vozila, preneo je Tass.

Granica je otvorena za vozila koja idu iz Ukrajine na prelazima kod Armjanska i Perkopa, saopštio je predstavnik carinske službe na Krimu.

Istovremeno, vozila koja idu sa Krima za Ukrajinu prolazila su bez smetnji pogranične formalnosti na ruskim kontrolnim prelazima, ali je pregled na prelazima sa ukrajinske strane granice i dalje otežan.

U celini gledano, tri drumska i tri železnička prelaza funkcionišu na krimskom delu rusko-ukrajinske granice, a problemi su tokom dana zabeleženi na dva od njih, dok je prelaz kod Džankoja funkcionisao normalno.

Kako je ranije danas saopštio portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko, obustava saobraćaja između Ukrajine i Krima bila je neophodna iz bezbednosnih razloga.

Lisenko je na konferenciji za novinare rekao da je saobraćaj obustavljen "zbog velike verovatnoće da bi grupe koje se bave sabotažom mogle da uđu predstavljajući se kao lokalno stanovništvo", preneo je AP.

Lisenko je rekao da je mera privremena, ali ne i koliko će trajati.

Ukrajina je u petak blokirala železnički i autobuski sabraćaj sa Krimom.

Krimska carinska služba saopštila je ranije danas da je na dva od tri prelaza ka Krimu blokiran i automobilski saobraćaj.

Direktor Krimske železnice potvrdio je za Tas s da je Ukrajina obustavila transport robe i putnika železnicom, bez ranijeg obaveštenja.

Krim je u martu ušao u sastav Ruske Federacije, posle referenduma, čije rezultate Kijev i Zapad ne priznaju.

Kijev organizovao put na istok za strane medije

Prvi put od početka "antiterorističke operacije" Kijeva protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, ukrajinska vojska je organizovala put za predstavnike stranih medija na prve borbene linije, kao protivtežu medijskoj propagandi Moskve.

"Pokušavamo da budemo otvoreni za novinare što više moguće, kako bi ljudi znali šta se dešava u zoni konflikta", rekao je ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak uoči puta.

Uz odobrenje ministarstva odbrane u Kijevu, desetak stranih novinara, opremljenih prslucima otpornim na metke, krenulo je ka istoku Ukrajine, u konvoju u kome su dva oklopna vozila i vozilo hitne pomoći, preneo je AFP.

Kada je reč o izveštavanju, novinari, uključujući predstavnike francuske agencije, često su otkrivali da im je lakše da sarađuju sa pripadnicima proruskih, nego vladinih snaga i žalili su se na poteškoće u intervjuisanju ukrajinskih komandanata na terenu.

Na ukrajinskim kontrolnim punktovima, dešavalo se da novinari budu zadržani satima dok im vojnici proveravaju papire, a zatim često vraćani nazad.

Ministarstvo odbrane, kao i obaveštajne službe, obrazlagali su to razlozima bezbednosne prirode.

U Debaltsevu, strateškom gradu na putu između proruskih oblasti Donjecka i Luganska, komandant Aleksandar Krasnjuk kaže da je u ovom trenutku "situacija pod kontrolom".

Prema njegovim rečima, u periodu između 18. novembra i 22. decembra, ukrajinska vojska bila je na meti napada 341 put i vojnici su "kako bi spasili živote, morali da uzvrate vatru".

Vojnik koji čuva stražu na utvrđenjima od kamena i peska, Aleksej, izjavio je da nije video nijednog novinara mesecima.

Za Nataliju Ligačevu, stručnjaka za medije u Ukrajini, zvanično organizovana putovanja u zonu konflikta mogla bi da se pokažu kao korisna za Kijev, ali nisu dovoljna da bi se suprotstavila medijskom napadu protiv te države, iza kojih stoje ruski mediji i proruske snage.

Ligačeva smatra da ukrajinska vlada mora da poveća sopstveno oglašavanje na engleskom jeziku.

Najjednostavnije rešenje, kaže ona, predstavlja ono što je Kijev neodlučan da pokuša - jednostavno dozvoliti novinarima da nezavisno pokrivaju ratna dešavanja.

Tagovi
Srodne vesti