Najnovije vesti
Vesti Društvo
Selaković: Ministarstvo ostaje pri svom stavu

Selaković: Ministarstvo ostaje pri svom stavu

Ministarstvo pravde će i dalje imati stav kao na početku pregovora sa predstavnicima Advokatske komore Srbije, a ako želimo da pronađemo rešenje ono mora biti kompromisno, izjavio je večeras u Čačku ministar pravde Nikola Selaković.

519095_nikola-selakovic120714ras-foto-oliver-bunic251
519095_nikola-selakovic120714ras-foto-oliver-bunic251

"Takva pozicija ne doprinosi nalaženju rešenja i nije dobra", naveo je Selaković.

Skupština AKS odlučila je ranije danas da se nastavi protest advokata sa obustavom rada u celoj Srbiji sa neizmenjenim zahtevima - za izmenu Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde

Razgovori vođeni protekle sedmice su bili vezani za pitanja oko izvesne promene zakona, ali nisu bili inkluzivni jer AK nije prihvatila da u tim pregovorima učestvuju i predstavnici Javno beležničke komore, rekao je Selaković.

"Danas sam drugi put za redom dobio pismo predstavnika Javno-beležničke komore koji je tražio da budu uključeni u ove razgovore, a sa druge strane, ne bih rekao da smo bili na pragu kompromisnog rešenja. Ministarstvo pravde je pomoglo da se dođe do rešenja kada su u pitanju paušalne poreske obaveze advokata, napravilo veliki korak u javnom beležništvu i prometu nepokretnosti", naveo je ministar.

Iako će sutra biti nastavljeni razgovori, Selaković je pitao koji su to ustupci koje je napravila AK.

"Ako se ide na kompromisno rešenje, obe strane u razgovoru treba da se odreknu pojedinih zahteva i naprave kompromis u unteresu građana", istakao je Selaković.

On je podsetio da je u pregovorima, pored ministarstva, učestvovala i tročlana delegacija međunarodne Organizacije advokata iz Mađarske sa predstavnicima AKS i da su se svi saglasili da je trebalo da ti razgovori imaju dva cilja.

Prvi je bio da se definišu teme oko kojih treba razmatrati izmene određenih zakona, drugi vremenski okvir uz dva načela - da razgovori budu inkluzivni i okupe sve strane vezane za zakon, i drugi - da rešenje mora biti kompromisno.