Svako deseto dete bez vakcine

M. Vasiljević

21. 12. 2014. u 22:00

Iz godine u godinu raste broj nevakcinisanih mališana, zbog sve glasnijih protivnika imunizacije, ali i nestašica doza. Prete nam velike boginje, dečja paraliza... upozoravaju imunolozi i tvrde da su naša cepiva bezbedna

OD prvog januara petovalentna vakcina, „pentaksim“, biće uvršćena u redovan program obavezne imunizacije, i to o trošku zdravstvenog osiguranja, piše u izmeni Pravilnika o imunizaciji koji na snagu stupa od nove godine. Ova vakcina, koju su do sada roditelji papreno plaćali - oko 4.000 dinara, daje se deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize.

Na ovaj način deca će i dalje biti zaštićena od istog broja bolesti, ukupno deset, ali će se manje „bockati“ i primaće kvalitetnija cepiva. I pored toga što se u kalendar obavezne imunizacije uvode nove, savremenije vakcine, broj vakcinisane dece opada.

Podaci govore da svake godine, od pet do deset odsto dece u Srbiji ne primi obavezna cepiva protiv zaraznih bolesti jer se pedijatri sve češće susreću sa odbijanjem roditelja da vakcinišu decu. Na ovaj način ugrožava se kolektivni imunitet, što za posledicu može da ima vraćanje davno iskorenjenih i opasnih bolesti, kao što su dečja paraliza, difterija ili velike boginje, upozorili su stručnjaci, lekari, epidemiolozi i predstavnici udruženja „Roditelj“, na skupu o vakcinaciji dece u Srbiji koji je održan prošle nedelje.

Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da nije rešenje eventualno kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu decu, već im se mora ukazati na neophodnost imunizacije:

- Imunizacija je i dalje najefektivnija i najefikasnija mera primarne prevencije kojom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu mnoge zarazne bolesti. Broj vakcinisane dece kod nas i dalje je nešto veći od 90 odsto, ali da bi se održao kolektivni imunitet, neophodno je da se vakcinacijom obuhvati 95 odsto dece.

BROJKE * SVAKO četvrto dete u svetu, a milion u Evropi, ostane nevakcinisano
* Više od 93 odsto roditelja prvo se o vakcini informiše preko medija, a zatim od pedijatra
* 630.000 mališana u Evropi ne primi prvu dozu vakcine protiv malih boginja godišnje

Prednosti imunizacije se ne vide, jer su bolesti protiv kojih se vakcinišemo ili iskorenjene ili se veoma retko javljaju, pa se stiče utisak da nisu opasne. Zasada je zbog izbegavanja vakcinacije bilo sporadičnih slučajeva i epidemija malih boginja u pojedinim regionima, a prošle nedelje prijavljena su i dva nova slučaja obolevanja od malih boginja u južnobanatskom okrugu.

Antivakcinalne poruke koje kruže internetom, nedokazani slučajevi povezanosti vakcine MMR sa autizmom, ali i česte nestašice doza doveli su do toga da se svake godine smanjuje broj vakcinisane dece. Protivnika vakcinacije ima i među pedijatrima, a jedan broj njih nije vakcinisao svoju decu jer su smatrali da je kolektivni imunitet dostignut pa su samim tim njihovi mališani zaštićeni od bolesti.

Prema rečima Goranke Lončarević, šefice Odeljenja za imunizaciju Instituta „Batut“, bezbednije je primiti vakcinu nego rizikovati mogućnost nastanka infekcije, komplikacija bolesti i neretko smrtnih ishoda:

- Brojna istraživanja u poslednje dve decenije pokazala su da ne postoji razlog za zbrinutost roditelja zbog prisustva žive i nekih aditiva u vakcini, kao i da je davanje više vakcina istovremeno bezbedno. Takođe, nije dokazana ni uzročno-posledična veza MMR vakcine sa nastankom autizma.

Da je uloga pedijatra važna, naglasila je predsednica Udruženja „Roditelj“ Dragana Soćanin:

- Roditelje je lako uplašiti, pa zato pedijatar treba da im posveti veću pažnju i objasni zašto je važna vakcinacija deteta ako nemamo zarazne bolesti.

Dosadašnja primena strategije imunizacije u Srbiji iskorenila je velike boginje, dečju paralizu, difteriju, a očekuje se i da će tokom 2015. godine zemlje evropskog regiona eliminisati i male boginje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Niki

22.12.2014. 09:32

@OTAN - Otan je napravio ironičnu šalu, to se jasno vidi. Čak je mogao i ovako: Veoma važno je da zaštitite vaše dete našim novim vakcinama!!! Svaki deseti roditelj dobija vaučer od 2000 dinara kojim može kupiti proizvode iz našeg dodatnog programa vakcina!

nesh

21.12.2014. 23:28

Ranije građanstvo nije moglo doći do podataka o sastavu vakcina, dobijalo je jednostrane informacije od strane lekara obrazovanih u skladu sa interesima farmaceutskog lobija kojem je oduvek na prvom mestu sticanje enormnih profita. Danas se informacije o sastavu i štetnim posledicama vakcinacije mogu dobiti od nekorumpiranih medicinskih stručnjaka. Sistem u kojem živimo je dekadentan i očito usmeren protiv čoveka i oduvek radi u korist korporatista. Vreme je za buđenje...

Bojan74

21.12.2014. 23:31

Pa da...umesto Torlakovih, skuplje uvozne vakcine o trosku poreskih obveznika. Masna provizija, cista sitnica... Porast oboljenja koja prate vakcinaciju, poput autizma, koga briga...O, Srbijo medju sljivama...

Mila

23.12.2014. 07:14

@Bojan74 - Torlak je prodat Novartisu, u kom su proizvodili gas za ubijanje našeg naroda.

Dusko

21.12.2014. 23:49

Kako da im verujem, pa mom sinu kada je imao 4 meseca, eminentni strucnjaci sa Instituta za majku i dete su posle ustanovljene Eserihije prepisali terapiju antibiotikom do navrsavanja prve godine. Verujuci im postovali smo datu terapiju i lepo mu unakazili crevnu floru, koja je proizvela prekomerno sirenje kandide a ona kao takva ostvarila direktan uticaj na razvoj govora i ponasanja, pa se o jadu zabavismo dok to ne dovedosmo u red. I onda kako da im verujemo.

Ludaci

22.12.2014. 00:26

vakcinišite decu!!!!!!!! Da li ste normalni??????? Da li lečite nekog ko ima dijabetes? Da. Da li popijete kafetin kad vas boli glava? Da. Da li želite da dete dobije paralizu. Zaista da dobije dečju paralizu. Ili tbc. Ili difteriju? Da li znate šta je difterij? Da li ste vi vakcinisani? Jeste. Vakcinišite decu!!!!!!!

Lilianna

22.12.2014. 11:24

@Ludaci - Decija paraliza je najcesce izazivana vakcinama, zbog virusa u oralnoj polio vakcini. Tako je u Indiji 2011. 47500 dece dobilo deciju paralizu odmah nakon sto su vakcinisani. Mi koji vakcinisamo decu "protiv" tbc imamo 6 vecu ucestalost ove bolesti nego zemlje u kojima je ova vakcina davno odbacena kao potpuno neefikasnna (SAD, Nemacka ...) Deciji dijbedes je posledica toksina iz vakcina, kao i veoma cesto leukemija, astma, cerebralna paraliza, ostecenje sluha, autizam, m. skleroza, alergije

Rile

22.12.2014. 00:46

Poznajem decaka koji je od mmr vakcine oboleo od automatizma i kako sad ja da im verujem oko te vakcine a trebalo bi da vodim cerkicu na vakcinaciju mmr vakcinom.Dok nas pedijatar ubedjuje da je to izvanredna vakcina i da je vec postajala mogucnost od tog oboljevanja.Kome verovati?

Milan

22.12.2014. 02:12

@Dusko Da li mozete malo detaljnije da napisete o slucaju vaseg deteta? Hvala.

Dusko

23.12.2014. 11:25

@Milan - Poenta je da smo sa 18 meseci primetili da nesto nije u redu sa razvojem GiP, tek u 4.godini smo ustanovili ogromno povecanje Candide u organizmu kao posledica antibiotika. Neposredno po pocetku tretiranja Nistatinima stanje se vidno poboljsava, mada i dalje na poboljsanje stanja koristimo bezglutensku dijetu i skoro sve ono kako je objasnjeno na sajtovima kad u pretrazivac ukucate Kandida kod male dece, ako imate slican problem videcete opis vaseg deteta i ja sam se iznenadio, a nisam doktor.

доПре

22.12.2014. 07:11

А да ли је доказано да обољења попут аутизма, те неких тешких компликација нису у вези са вакцином. Да ли ми неко може потврдити да моје дијете деће обољети од неке нус појаве и имати читав живот последице због искорјењене дјечије парализе, или тетануса који ће примити код било које веће повреде опет, или ....Већа шанса да настрада од вакцине него од неке наведене болести, дјечије парализе за сада нема у модерном свијету и чему цијепљење против нечега што је искорјењено....

Lilianna

22.12.2014. 08:43

Ja vam poverovah, a vi proceniste da mi je dete zdravo, a nije bilo, vakcinisaste je i umrla je. I to od potpuno besmislene vakcine "protiv" hepatitisa B, koji se prenosi kao HIV i verovatnoca da beba oboli od njega je jednaka verovatnoci da dobije sidu. A bebama se daje u prvim satima zivota. Potom ide BSG "protiv" tuberkuloze koji je toliko efikasna da mi vakcinisani imamo 17 obolelih od tuberkuloze na 100.000 stanovnika, a SAD, koje nemaju ovu vakcinu, 3 na 100.000.

MrSale71

22.12.2014. 09:40

a šta naši zagovornici vakcina kažu na to da je u Italiji sud dokazao da je vakcina uzročnik autizma? Lično iz moje okoline znam dvoje dece obolele nakon vakcine i nema šanse da dozvolim trovanje svog deteta.

farsa

22.12.2014. 10:31

Neka Institut "Batut" objavi kompletan sastav svake vakcine (sa svim "pomoćnim" materijama), sa svim mogućim kontraindikacijama i nuspojavama. Javno, krupnim slovima. Naravno, uz pečat i potpis odgovornih lica.

Маја М.

22.12.2014. 16:03

@farsa - Е, би они, да им над главама нису ментори.

4c

22.12.2014. 10:47

Kako bi bilo da ovi doktori koji reklamiraju kojekakve vakcine preuzmu i odgovornost ako se desi da djete umre ili oboli nakon vakcine?Zanima me kako ce oboljeti oni koji su dobili vakcinu protiv te bolesti?Ovogodisnja vakcina protiv gripe je efikasna 50%,a sanse da se dobije gripa su ,kolike,50%? znaci sasvim beskorisna,ali je bitno da je neko digao lovu od drzave iliti naroda.Inace moji su vakcinisani,ali bi odluka trebala biti na roditeljima.

majka-ćerka

22.12.2014. 13:56

Dete mi je, nakom prve primljene MMR vakcine, dobilo ekcem po licu (koji je posle lečen kortikosteroidima), posle druge - opstruktivni bronhitis, a posle treće - pravi astmatični napad (u bolnici su mi ga "istresli iz pelena" i zapucali mu adrenalin, da bi ga spasili). Roditelji (stariji, ali potpuno zdravi) primili vakcinu protiv svinjskog gripa (lojalni građani, puni poverenja u gos'n Tomicu), umrli su u roku od 6 meseci ("savetovali" nam da ne zahtevamo obdukciju).

Bojan74

22.12.2014. 17:37

Imam tri sina,16 godina, 8 godina i 2 godine i 9 meseci. Prvo dete rodjeno pre uvodjenja modernih vakcina. Normalno sazrevanje. Drugo dete, na nagovor pedijatra, petovalentnom vakcinom(Pentaxim). Progovorio je sa 4 godine, ispoljio je poremecaje u uklapanju u kolektiv, prebrodio uz pomoc defektologa i logopeda. Najmladji sin, posle Pentaxima, "zaboravio" usvojene reci i "zatvorio se". Terapija u toku, sumnja na autizam. Nasledni faktori iskljuceni. Potrazite svedocenje u Kongresu SAD o ovome

Dusko

23.12.2014. 11:29

@Bojan74 - Proverite prisutnost Candide u stolici i sluzokozi, kao i prisustvo Candide u krvi.Ukucajte u pretrazivac Kandida kod male dece i uporedite sadrzaje tekstova sa ponasanjem vaseg deteta, netrebate biti doktor da prepoznate stanje. Proverite dali su vam u terapiju ukljecena i bezglutenska dijeta, probiotici, jedino ukljucivanjem ova dva sadrzaja terapije dolazi do drasticnog poboljsanja isti simptomi su bili kod mog sina i nakon 3 godine napredak je evidentan otklonjena je sumnja na Autizam.

V.Petrovic

23.12.2014. 09:08

Onaj kome dozvolite da vam eventualno ako ste poludeli ubrizga vakcinu pojma nema sta vam ubrizgava u telo sem onu automatski naucenu rec vakcinu.Onaj ko pravi tu vakcinu polumrtljivanjem virusa duzan je da to i napise od cega i kako pravi vakcinu i pun sastav sta sve stavi u to sto naziva vakcinom pa se onda odlucite da primite takvu opsnost u sebe.Nigde u svetu ne postoji zako za primanje vakcine ni odgovornost onoga ko vam daje vakcinu pa procenite.

Neko iz mase

23.12.2014. 18:34

Veoma pristrasan članak. Ako je novinar hteo da realno piše o vakcinaciji, a valjda se podrazumeva da je to poenta novinarstva, onda je trebao da pita i drugu stranu za mišljenje a ne samo šeficu Odeljenja za imunizaciju Instituta „Batut“. Nisam morala ni da pročitam šta je gospođa izjavila, ali naravno da će braniti svoje parče hleba.A kome nije jasno šta mislimo o vakcinaciji dece samo neka pročita komentare roditelja.

Сенад

24.12.2014. 19:47

Ствар је поприлично јасна. Зашто се неко ко се плаши лифта не вози њиме, зашто неко ко се плаши висине избегава висину, и како сада они мене као родитеља могу натерати да пристанем на вакцинацију своје деце ако имам страх да ми се деца не разболе од истих? Закон о правима пацијената пружа могућност да се предложена медицинска мера одбије, те не може Закон о заразним болестима бити изнад Закона о П.П., јер да је тако онда нам Закон о П.П. не треба, а онда ни Члан 25. Устава Р. Србије.

Miki

27.02.2016. 19:10

Treba posebno obratiti paznju na domace politicke dusebriznike koji nas ucenjuju,prete i prisiljavaju da uzmemo vakcine sve pod parolom brige o deci a pritom ih ne interesuju milioni ne zaposlenih gradjana cija deca nemaju osnovne uslove za zivot ukljucujuci i hranu ili milioni koji rade kao jeftini robovi za 200 eura mesecno od cega ne moze da se jede mesec dana a kamoli sta drugo,znaci deca ne moraju da nam jedu ali vakcinu moraju da prime,BAS FINO.....