Rasmussen: U Siriji potreban bosanski model

2
19

Sirija, Rat, Borbe, Borci

Svijet – Rasmussen smatra da u Siriji moć i vlast treba raspodijeliti na nivou lokalnih zajednica u okviru države.

Bivši generalni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, izjavio je da međunarodna zajednica mora pomoći da se u Siriji postigne političko rješenje slično onom u Bosni i Hercegovini kojim je okončan rat od 1992. do 1995. godine.

“Sirijski režim je izrazito tvrdoglav i uporan, a oporba duboko podijeljena. Ovdje je moguće uvesti bosanski model. Znači, blaga podjela. Moć i vlast raspodijeljeni na razinu lokalnih zajednica u okviru države. Naravno da ovo nije idealno rješenje. Vjerske, etničke i političke podjele u Siriji su dublje nego na Balkanu. Ali, međunarodna zajednica mora pronaći rješenje u Siriji poput onog u Bosni”, istaknuo je Rasmussen.

Rasmussen je u govoru na međunarodnom simpoziju “Mir, akteri, problemi i rješenja na Bliskom istoku”, održanom na Sveučilištu “Hasan Kalyoncu” u Turskoj, istaknuo da se u svijetu događaju strašni ratovi.

“Mnogi Sirijci su morali pobjeći iz svoje zemlje. Birali su ili da žive pod šatorima ili da ostanu u ratu. Za mnoge od njih Turska znači sigurnost”, rekao je Rasmussen.

Borba za opstanak

Podsjetio je da se Sirija nalazi u građanskom ratu zbog namjere Bashara al-Assada da zadrži vlast pod svaku cijenu. Za Irak je kazao kako je poprište sektaških sukoba i zemlja s vrlo nestabilnom vlašću.

Tijekom govora se dotaknuo i skupine Islamska država Iraka i Levant, naglasivši kako ta organizacija nema veze s islamom.

“Ova grupa niti predstavlja islam, niti je država. Djeluje samo uz pomoć terorizma, nasilja i ubojstava”, kazao je Rasmussen.

Istaknuo je da je proces Arapskog proljeća, koji još traje u arapskom svijetu, pokrenula omladina u arapskim zemljama kako bi u budućnosti živjeli bolje i u slobodi.

Podsjetio je kako je Assadov režim upotrebom sile reagirao protiv okupljenih prosvjednika na ulicama.

“Režim je izveo napade protiv njih. Assad je odgovorio vojnim trupama, tenkovima i raketama. Rat koji je počeo kao rat za slobodu pretvorio se u borbu za opstanak. To je, naravno, bila prilika za djelovanje ekstremnih ideoloških grupa kao što je ISIL”, kazao je bivši generalni tajnik NATO-a.

Ipak, smatra kako bi, kako kaže, bosanski model podjele vlasti mogao biti najadekvatnije rješenje za prestanak sukoba i u Siriji.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Bosanski model ima da se mijenja tako što će se ukinuti entitet zvan “rs” (ratno sranje). “Rs” je najveće zlo druge polovine 20. stoljeća. Da neko poubija na desetine hiljada ljudi pa umjesto da zbog toga bude kažnjen, on bude još nagrađen, to je sramota današnjeg civilizovanog svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.