Samo sistem Srbina...

Ratko DMITROVIĆ

19. 12. 2014. u 21:29

Srbi u svom kolektivnom sećanju, i što je važnije kroz obilje materijalnih dokaza, mogu da se hvale državotvornošću

Srbi u svom kolektivnom sećanju, i što je važnije kroz obilje materijalnih dokaza, mogu da se hvale državotvornošću. Imali su svoje dinastije i države u vreme kad to kod drugih, danas moćnih, silnih, bogatih evropskih naroda nije bilo ni u naznakama. Zlom sudbinom, utemeljenom na podelama, naivnošću, većom brigom za druge nego za sebe, Srbi su doživeli velike istorijske slomove koji su taj narod doveli na nivo nebitnog u savremenim međunarodnim okvirima. Usput i prokazanog.

Sa svega četrdesetak godina iskustva u sopstvenoj državi - nešto u 19. i još manje u 20. veku - Srbi su 1918. godine potopili svoju državu u močvaru nazvanu Jugoslavija i otada, evo i na­kon oživljavanja samostalnosti (slučajne samostalnosti, gotovo neželjene, nastale delovanjem drugih) bauljaju u potrazi za državom; uređenom, s jasnim granicama, ustavno i zakonski armiranom, državom u punom smislu tog pojma.

Rečju, Srbi žive bez plana, odgovornosti, vrednosnih vertikala, bez sistema. Nema ga nigde, ni u jednoj društvenoj delatnosti, i podizanje tih stubova osnovni je posao Vlade Aleksandra Vučića. Ne uspostavi li sistem koji će delovati kroz unutrašnju samoobnovljivu energiju, Vučić nema nikakve šanse da srpsko društvo, da ne kažem državu, pomakne u pozitivnom smeru.

Šta znači postojanje sistema i dugoročno planiranje (ovo je neka vrsta pleonazma) možemo da vidimo kod Kineza, čiji nas je premijer ove nedelje udostojio posetom, a šta znači kad toga nema, vidljivo je ovih nedelja kod Putina i Rusa.

Savremeni Kinezi ne povlače nijedan potez bez plana, analize, razrade mogućih posledica. Sve vreme radeći na proizvodnji, svetinji svakog rasta i prosperiteta. To je Kinu za samo nekoliko decenija od propale, ni u čemu konkurentne privrede dovelo u sam vrh svetskih ekonomskih sila.

Rusija svoj život, opstanak, već dvadesetak godina zasniva isključivo na prodaji gasa i nafte, bez strateških ulaganja u sopstvenu ekonomiju, proizvodnju izvan energetskih okvira. Taj koncept se slomio za svega dvadesetak dana. Cena nafte na svetskom tržištu prepolovljena je, i dalje pada, a sasvim je svejedno da li se to događa kao posledica svetske krize ili je proces izazvan svesno; Rusija je skoro na kolenima. Tolika zemlja a nema bukvalno nijedan proizvod poznat u svetu. Votka se ne računa.

Ali, Rusija je ogromna, bogata resursima, izvući će se. Šta će Srbija da uradi? Hoće li trodnevni boravak kineskog premijera u Beogradu ostaviti u našoj glavi bar delić svesti da je čvrst sistem, zasnovan na planovima i proizvodnji, jedini način da se napravi zdrava ekonomija. Bez toga Srbija će, taman da je u ponedeljak ujutro prime u Evropsku uniju, ostati samo država u pokušaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

viganj

19.12.2014. 21:44

..."Rečju, Srbi žive bez plana, odgovornosti, vrednosnih vertikala, bez sistema. Nema ga nigde, ni u jednoj društvenoj delatnosti, i podizanje tih stubova osnovni je posao Vlade Aleksandra Vučića...."...podići će stubove kada svrati u Srbiju i sedne na svoje mesto....

elektricar

19.12.2014. 22:37

Proizvodnja, u sopstvenoj reziji, pod sopstvenom kontrolom, sa sopstvenim osnovnim sredstvima (ako se neko jos seca sta znaci izraz "osnovna sredstva" i sta znaci planirati proizvodnju unapred za, recimo, pet godina... Naravno, plan moze i da se menja tokom tog perioda, ako za to ima objektivnih razloga, kao i svaki budzet, npr. Sa sto manje inostranih vlasnika nasih osnovnih sredstava, sa sto vise sopstvene pameti ... Bez upotrebe smesnog izraza "politicka volja" ... Ali, izvinite, nemoguce ...

Паланчанка

19.12.2014. 23:41

Срби " mogu da se hvale državotvornošću... u svom kolektivnom sećanju". Да. Сада се стиде сами себе и зато не желе ни да слушају о томе шта су њихови преци вековима стварали, а они разорили за две деценије. А "obiljе materijalnih dokaza" нестаје у рушевинама, нестају чак и српска гробља... на територијама које другима поклањамо, једну за другом...

Aris

20.12.2014. 00:55

Srbija je, na zalost, vodjena proaktivno inhibicionom politikom unazadjena izuzuzetno mnogo, te se progres nije mogao napraviti! Srbija je u poslednje dve godine dozivela politicku regresivnu hipnozu koja je bila potrebna, kako bi se vratili na neke stare pocetke i to jos uvek traje ( borba protiv korupcije, kriminala, zloupotreba, raznih malverzacija), drustvo mora da se vrati na pocetnu poziciju a zatim da se progresivno reformise i da tezi socijalno- politicko- ekonomskoj i moralnoj katarzi!

DATUM ?

20.12.2014. 01:02

Jel može neko da pojasni od kojeg Datuma se računa Državnost...i...da li je Državotvornost emotivni ili pravni argumenat ?.....hvala Ratko da ste počeli sa ovom Temom...imamo još vremena do 2017.da sve lepo prelistamo....od Greške cara Iraklija preko Tomosa o Autokefaliji Laskarisa do Berata za Pećku Patrijaršiju Sulejmana i Hatišerifa iz 1830.Mahmuda II, završno sa Berlinskim kongresom...usput da se spomenemo dara cara Manojla II za despota Stefana...a onda druga sveska...NAŠ VOLJNI SUNOVRAT.

BESVESTAN

20.12.2014. 01:16

...Ratko, ti nas pitaš "hoće li nam ostati u glavi ?"..NEĆE...pre 30 godina kao mladi entuzijasta želeo sam i sve dao od sebe da primenimo Način razmišljanja ŠIGEA ŠINGA iz Japana....rezultat: od svega "japanskog" mi zapamtili samo "samurajske" i "nindža" igrice. Da bi radili planove mi trebamo da shvatimo čemu služi Glava...ja sam bio uveren da "ona" služi da se sa njom misli...ma, jok, bre, ...rekoše mi...to ti je stalak za kapu !!..Jedino šta je rađeno planski jeste Eutanazija Kritičkog Uma.

Goran Bg

20.12.2014. 02:17

a sta imaju drugi narodi a da to nije produkt tehnologija koje dolaze I odlaze.

Deja Vu

20.12.2014. 08:48

Privatizacija ima vise oblika a jedna stvar je sigurna da nema relacije sa spektrom trgovinskih radnji, novcem ili nekim drugim materijalnim vrednostima! Podhitno mora da zapocnemo sa privatizacijom, i pohapsimo poktretace komore za privatizaciju, koje kakvih agencija i zapocne mo sa optimalnim i totalnim privatizacionim procesom da izgradimo temelj za demokratizaciju Srbije.

zoranm

20.12.2014. 08:49

Nemože se graditi dobra ekonomija ako privatizacijom tajkun kupi fabriku da bi prodao mašine i opremu u otpad i na tome zaradio i baš ga briga za radnike koji su ostali bez posla.Stati za vrat tajkunima i sivoj ekonomiji uvesti dissciplinu u poslovanju može dovesati do nekog uspeha.Nemože se okrivljivati samo jednog čoveka za sve neuspsehe i stanje u Srbiji u kojoj su razne vlade pravile strašne greške jer je bilo bitno samo ako si protiv Miloševića" dobro radiš" a to je bila maska za neviđeni

Б. Вукова

20.12.2014. 10:39

Треба нам србски систем и ту не треба много измишљати. Неки од нас већ раде на томе.

Nikola

20.12.2014. 16:54

Najveca lekcija Rusiji ali i Srbiji jeste da se ne sme oslanjati na zapad ni u cemu. Tu je Kina pokazala kako se to radi. Vezala je zapadnim bankarima ruke vezivanjem valute za dolar i uspostavila jasne granice za zapadne kompanije i njihove banke. Sto se tice konstatacije da je Rusija na kolenima iako nema dugova, gde je onda SAD koji sada printa pare i kupuje svoj sopstveni dug preko Belgije i tako samo dodaje na astronomske dugove bas kao i Japan i VB?

zule

20.12.2014. 17:23

Bravo g. Dmitroviću! Retko dobra analiza, sa kojom će se složiti većina građana ove napaćene i nesrećne zemlje Srbije. Bilo bi jako lepo da u jednom budućem komentaru date svoje viđenje uzroka koji su do toga doveli. Svakako je jedan od tih i nesrećno utapanje Srbije u močvaru zvana Jugoslavija. Ali, to je samo posledica jedne štetne i nesrećne politike kojoj je početak Nikola Pašić i projekt njegovih radikala. Ja bar tako mislim. Sigurno ih ima još.

Djordje Petrovic

22.12.2014. 08:38

Drzavotvorni ili ne, jedna stvar mi nije jasna. Zasto se neki budzetski korisnici (citaj prosvetari) otimaju da im se ne smanje plate, kad u slobodno vreme po kuloarima i socijalnim grupama na netu (nekad kafanama) komentarisu kako je realni sektor unisten i kako je ekonomija neodrziva. I ostali budzetski korisnici nisu daleko. San prosecnog srbina je da se uvali na drzavnu apanazu, jer to je sigurno, dok istovremeno zna da je neodrzivo bez industrije, ali to je sigurno. Mi smo bipolaran narod