Nemci pohrlili u prodavnice

Potrošačko poverenje u Nemačkoj poraslo je u decembru, budući da su kupci pohrlili u radnje uoči Božića i ulaze u novu godinu sa optimizmom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

09:57

Default images

Nakon stabilizacije u novembru posle nekoliko meseci pada, potrošačko poverenje solidno je u decembru, a pozitivan trend se nastavlja, pokazali su rezultati ankete istraživačke kompanije GfK, a prenosi agencija Frans pres.

Indeks poverenja domaćinstava kog izračunava GfK bi u januaru trebalo da poraste na 9,0 sa 8,7 poena iz decembra.

"Potrošači očigledno pretpostavljaju da će period ekonomske slabosti u Nemačkoj proći i da će se domaća ekonomija ubrzo oporaviti", navodi kompanija.

Indeks poverenja izračunava se na osnovu odgovora oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima u vezi sa platama i celokupnom ekonomijom u predstojećim mesecima, kao i njihovom spremnošću da troše.

U četvrtak je pomno praćeni indeks poslovne klime u najvećoj evropskoj privredi, kog izračunava ekonomski institut Ifo, solidno porastao. Maloprodajna asocijacija HDE za ovu božićnu sezonu u Nemačkoj predviđa ukupnu prodaju vrednu 85,5 milijardi evra, 1,2 odsto više u odnosu na prethodnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: