Capital.ba

Rusija mora da prihvati odluku Evropskog suda o Jukosu

19.12.2014. / 6:40

moskvaMOSKVA, Rusija je prinuđena da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o isplati 1,86 milijardi evra bivšim akcionarima Jukosa, rekao je novinarima ministar pravde Aleksandar Konovalov.

Jukos je bila najveća naftna kompanija u Rusiji u vlasništvu privatnih investitora, koju je napravio tadašnji direktor Mihail Hodorovski poslije raspada SSSR-a, a koja je 2007. godine bankrotirala, nakon čega je Moskva eksporoprisala njenu imovinu.

“Sud je donio odluku, mi moramo da je prihvatimo. Smatramo da je ona neosnovana, ali sada ništa ne može da se uradi”, kazao je ministar agenciji Ria novosti, pošto je Evropski sud odbacio žalbu Moskve na odluku arbitražnog suda u Londonu iz jula 2014, prema kojoj je Rusiji naloženo da, nakon eksproprijacije, isplati bivše akcionare Jukosa.

Konovalov je istovremeno dodao da Rusija nije dužna da se pridržava odluke Evropskog suda i da odluka suda ne može da bude prinudno sprovedena.

“To je u suštini dobra volja zemlje članice Savjeta Evrope. Zatim komitet ministara Savjeta Evrope kontroliše izvršenje odluke”, objasnio je ministar.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo pravde je saopštilo da odbija da prihvati odluku Evropskog suda i da će djelovati u skladu sa potrebom da obezbjedi suverene interese Rusije, zasnovane na normama nacionalnog zakonodavstva.

Bivši akcionari Jukosa tužili su pred arbitražnim sudom u Londonu ruske vlasti za “nefer poreske postupke, koji su doveli do bankrota i likvidacije firme 2007.godine”, a sud je u julu ove godine presudio da Rusija treba da ih obešteti, jer je, kako je navedeno, “otjerala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu, čineci sve što je potrebno da to postigne”. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!