EU uvela nove sankcije Krimu

Tanjug

18. 12. 2014. u 15:16

Evropska unija zabranila je danas investicije na Krimu, obustavljajući evropsku pomoć za eksploataciju nafte i gasa iz Crnog mora i zabranjujući evropskim putničkim brodovima da uplove u luke na Krimu

BRISEL - Članice Evropske unije zabranile su danas investicije na Krimu, obustavljajući evropsku pomoć za eksploataciju nafte i gasa iz Crnog mora i zabranjujući evropskim putničkim brodovima da uplove u luke na Krimu.

U sklopu najnovijih sankcija, Evropljanima i evropskim kompanijama je zabranjena kupovina nekretnina i kompanija na Krimu ili finansiranje tamošnjih preduzeća, navodi se u saopštenju Evropske unije, i dodaje da su nove mere, koje stupaju na snagu u subotu, 20. decembra, deo evropske politike nepriznavanja ruske aneksije Krima iz marta, prenosi Rojters.

Prema najnovijim ograničenjima, u koje je Rojters imao uvida još 10. decembra, evropske kompanije više neće moći da izvoze robu i tehnologije koje se koriste u eksploataciji i proizvodnji nafte i gasa na Krimu, ali i u sektoru transporta, telekomunikacija i energetike. Evropskim kompanijama je, takođe, zabranjeno da ponude tehničku pomoć, ali i građevinske ili inženjerske usluge koje su povezane sa infrastrukturom u tim istim sektorima.

Evropskim kompanijama više neće biti dozvoljeno da nude turističke usluge na Krimu, a evropski putnički brodovi više neće moći da uplove u luke na Krimu, sem u vanrednoj situaciji, zaključuje Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Marko P.

18.12.2014. 16:01

Smesni su, ionako je do sad Krim ziveo od Europskih turista (vecina ne zna ni gde je, nazalost i u Srbiji) a uzgred, zasto ne uvedu iste sankcije celoj Rusiji pa da ne mogu da im izvoze automobile itd., nek nametnu embargo sebi? To bi voleo da vidim, siguran sam da bi Kina i Japan jedva docekali.

Radomir

20.12.2014. 13:15

@Marko P. - Na izvoz kola i ostale robe ka Rusiji ,sami ce Rusi zabraniti uvoz te robe,donece se odluka u naj skorije vreme,pa neka onda izvoze sami sebi i uvoze sama sebi EU,Srbijo nikad u EU.Nikad.

Rusofil 2

18.12.2014. 16:08

KRIM DOBIO SANKCIJE OD ZAPADA ha ha ha ha ha, Putin uzeo Krim kao putnu torbu, zapad upao u histericni strah , kao oni ne prihvataju odvajanje Krima od Ukrajine, kao da njih neko pita, ha ha ha ha koliko su ovi fasisti smesni sankcije KRIMU ha ha ha ha ha ha!!!

Marko P.

19.12.2014. 03:46

@Rusofil 2 - Trebalo ih je pitati, da li su uveli sankcije Krimu u sastavu Ukrajine ili Rusije? :D hahahaha

Antoneti Barioneti

19.12.2014. 03:57

@Rusofil 2 - A mozda da uvedu i sankcije Kosovu, po istom principu?

Renato

18.12.2014. 17:54

Quod licet Iovi, non licet bovi. - Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu.

bager

18.12.2014. 19:37

Zabraniti strancima svaku delatnost na Krimu ,svaku kupovinu nekretnine,pristajanje brodova i aviona u luke na Krimu cak i vanrednim situacijama,,

Aleksandar Feodorov

19.12.2014. 03:48

@Mikiboy - Ne brini se brate, dobili su oni mnogo vise sa naftnim i gasnim bogatstvima Krima (koje su se spremale da buse italijanske i americke kompanije do "revolucije") nego sto ce za 10 godina zapadnih sankcija, pored duhovne i istorijske vaznosti ovog poluostrva za Rusiju naravno.