Srbija

Utorak, 16.12.2014.

16:17

Vučić: Vreme je da kažemo i "ne"

Premijer Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu učesnicima Samita, navodeći da je čast biti domaćin u Beogradu, gde se susreću ekonomije Istoka i Zapada.

Izvor: B92

Default images

"Predugo su vlade u našem regionu birale pogrešno. Bilo je godina kada smo govorili 'da', a trebalo je da kažemo 'ne'. Vreme je da naučimo da kažemo 'ne'. Kritikujmo sebe, jer ćemo se tako brzo promeniti", rekao je Vučić i dodao da kompromise protiv budućnosti više ne možemo da pravimo.

"Govoriti svima 'da' uvek se završi pogubno, a u Srbiji smo to radili zarad ostanka na vlasti. Verujem da je ovaj forum početak boljeg vremena i saradnje celog regiona", rekao je Vučić.

Premijer Srbije rekao je da je prioritet zemalja centralne i istočne Evrope privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova.

"Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stvoriti veze između Kine i ovog regiona. Drugi uslov zavisi od nas - moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas, ako mi ne ulažemo u sebe", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je cilj stabilnost i unapređenja odnosa u ovom delu Evrope, da je za to potrebno novo liderstvo, kao i da je uveren da "region to razume".

Vučić je, otvarajući Samit, procenio da će u narednih pet godina polovina rasta doći iz Azije, pa je ovaj forum izuzetna prilika za stvaranje novih šansi, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj.

Četvrti ekonomsko-trgovinski forum Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), na kojem će se obratiti premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Kine Li Kećijang i Poljske Eva Kopač počeo je u centru Sava u Beogradu u prisustvu velikog broja privrednika tih zemalja.

U Centru "Sava" predstaviće se mnogobrojne kineske kompanije, a predviđeno je održavanje tri tematska panela sa velikim brojem učesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

263 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Podeli: