16. decembar  2014. 12.04  →  15.13 | Izvor: Beta

Zloupotrebe u naplati dugova javnih preduzeća

BEOGRAD -

Šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović ocenio je danas da je kod ustupanja naplate potraživanja javnih preduzeća privatnim izvršiteljima bilo zloupotreba i da je dobro što je su to primetili i poslanici vladajuće većine, koji su podneli Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

"Drago mi je da ste i vi, bez obzira što je to predlog većine, dakle Srpske napredne stranke (SNS) i drugih poslanika, uočili ove nedostatke koji su svakodnevni, zloupotrebe, i ja bih čak rekao da možda ima elemenata krivičnog dela. To ste vi rekli i ja potvrđujem", rekao je on poslanici SNS Biljani Pantić Pilja, koja je obrazložila predlog koji je podnela grupa od 131 poslanika.

Stefanović je rekao da smatra da je šteta što sama Vlada nije predložila izmene tog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, ali da to razume jer za to "postoje vrlo ozbiljne prepreke i problemi sa kojima se ministar Selaković susreće u svom svakodnevnom radu, a samim tim i u samom predlogu koji bi ispravio nedostatke koji sad postoje".

Predstavnica grupe predlagača je, prema rečima Stefanovića, dobro primetila niz nedostataka Zakona o izvršenju i obezbeđenju, naročiti kod zloupotreba koje se dešavaju prilikom ustupanja naplate potraživanja od javno-komunalnih preduzeća, koje se dešavaju u mnogim mestima, ali najviše u Begradu i Novom Sadu.

On je rekao da je tačno to sto je Pantić Pilja navela da ima nekoliko izvršitelja koji imaju i po 17, 18 hiljada predmeta i precizirao da je zamenik generalnog direktora Elektrodistribucije "Beograd" ustupio samo jednom izvršitelju, Isidori Ranković, 18.861 predmeta, za šta je kao predujam isplaćeno 75,59 miliona dinara.

Stefanović je rekao da ima i drugih sličnih primera zloupotreba, ali ne sa tako visokim iznosom.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) Snežana Malović je ocenila da problem predstavlja odsustvo kontrole rada izvršitelja i da postoje predmeti u postupku izvršenja gde odluka nije doneta duže od dve godine. Kao primer je navela slučaj u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Malovićeva je navela da se postupak izvršenja u Srbiji odvija na dvojak način, od strane sudskih i privatnih izvršitelja, ali da izvršenje u okviru sudova ne funkcioniše na zadovoljavajući način i pored usvajanja potpuno novog zakona 2011.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović rekao je da će ta vladajuća stranka bezrezervno podržati Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, jer se "konačno uvodi red u fazu izvršenja u kojoj se angažuju privatni izvršitelji".

On je ocenio da se previše dugo čekalo da se u skupštinskoj proceduri nađe takav predlog, jer je problem zloupotreba i protekcionizma kod angažovanja privatnih izvršitelja prepoznat pre više od godinu i po.

"Za ovih vise od godinu i po taj se protekcionizam multiplicirao. Mi smo dozvolili enoromno bogaćenje pojedinim privatnim izvršiteljima zbog toga što nismo na vreme usvojli ovakve izmene, a imali smo više prilika", rekao je Jovanović.

Podršku izmenama zakona najavila je i poslanička grupa Srpskog pokreta obnove i Demohrišćanska stranka Srbije.

Poslanik i lider opozicione Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju "još jedno lose rešenje koje samo komplikuje situaciju" kod davanja poslova naplate dugova javnih preduzeća privatnim izvršiteljima.

On je ocenio je da jedino javna nabavka može da dovede do rešenja tog problema i predložio da se povuče predloženi zakon i da isti poslanici predlože "jedan dobar zakon koji će afirmisati javne nabavke".

Obrazlažući predložene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju poslanica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Biljana Pantić Pilja je ocenila je da će time biti sprečeno favorizovanje pojedinih izvršitelja i obezbeđeno da predmeti izvršenja budu raspoređivani ravnomerno.

Ona je rekla da se sada dešavalo da javna komunalna preduzeća upadljivo favoriziju pojedine izvršitelje i da im daju najveći deo naplate potraživanja, ističući da je to sada moguće zbog nedostataka u zakonu.

"Nije postajao ni jedan kriterijum za raspodelu predmeta, već je ostavljeno poveriocu da sam izabere privatnog izvršitelja", istakla je poslanica SNS, dodajući da je to omogućilo da se pojedini izvritelji bogate, dok drugi moraju da obustave posao.

Kao primer Biljana Pantić Pilja je navela Javno preduzeće Eletrovojvodina koja je od 10.000 predmeta 8.000 dala jednoj kancelariji, a ostatak rasporedila na osam izvršitelja.

Predlogom izmena Zakona predviđeno je da je javno preduzeće koje želi da naplati potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga dužno da se obrati Komori izvršitelja, koja treba da u roku od pet dana odredi izvršitelje, vodeći računa da se to radi ravnomerno prema azbučnom redu upisa u Imenik izvršitelja.

Poslanica SNS je istakla da je takvo rešenje već postoje u drugim zakonima, kao što je, na primer, kod imenovanja branioca po službenoj dužnosti.

Predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je i da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima prebivalište, boravak ili sedište.

Tagovi
Broj komentara: 1

Vladimir Đilas  16. 12. 2014. | 19:07
Izvršitelji, novi bogataši na brzinu.
Da li ovaj narod vidi šta mu rade...