Capital.ba

Završni sastanak s misijom MMF

03.11.2009. / 12:22

mmfBEOGRAD,  Predstavnici misije MMF-a i Vlade Srbije danas bi trebalo da utanače konačne detalje dogovora o nastavku kreditnog aranžmana vrijednog ukupno 2,95 milijardi evra.
Iako su imali sastanke i tokom vikenda, delegacija iz Vašingtona se juče popodne ponovo srela sa članovima radne grupe za reformu penzijskog sistema i timom vicepremijera Jovana Krkobabića, kada je trebalo da bude definisan konačni dogovor oko penzija, koje su tokom prethodne sedmice bile glavna prepreka postizanju dogovora.

Ekonomisti upozoravaju da bi nepopustljivost Vlade oko potrebe da se udio penzija u državnom budžetu smanji, mogao da dovede Srbiju u opasnost da uskoro ne može da vraća dugove.

Profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković, inače član Ekonomskog savjeta premijera Mirka Cvetkovića, kaže za list Danas da bi rast javnog duga iznad 45 procenata BDP bio krajnje opasan za Srbiju, a da bi do toga moglo da dođe povećanjem izdataka za penzije.

“Suma koja se izdvaja za penzije mora da ostane nepromjenjena u narednom periodu, što znači da bi penzije trebalo da ostanu zamrznute. Da li će se to i dogoditi zavisi od toga koliko će Vlada biti odlučna i da li će biti izbora naredne godine. U tom slučaju bi penzije sigurno bile odmrznute. Sporazum sa MMF-om bi bio garancija da moramo da smanjimo izdatke za penzije, iako bi to trebalo da učinimo i bez te organizacije jer je to u interesu države”, tvrdi Živković.

Profesor Megatrend univerziteta Vladimir Vučković takođe podvlači važnost dogovora sa MMF-om i manjih izdvajanja za primanja najstarijih.

“Nadam se da će MMF istrajati i uspjeti da se izbori za reformu penzijskog sistema. Ta institucija je u Srbiji uvijek imala korektivnu funkciju, pa bi bilo dobro da tako bude i ovog puta. Neodrživo je da penzije budu najveći izdatak u budžetu. Ako se nešto ne promjeni u tom pogledu, državni budžet će u narednim godinama sigurno postati preopterećen i nešto će morati da trpi. Ili ćemo smanjivati kapitalne investicije koje bi trebalo da nam obezbede budućnost ili ćemo opet uzimati kredite i povećavati javni dug. Ako hoćemo visoke penzije, slijedi nam gora budućnost”, kaže Vučković i napominje da se, dugoročno posmatrano, to odnosi i na penzionere.

Prema riječima Saše Đogovića, saradnika Instituta za tržišna istraživanja, ishod pregovora sa MMF-om će najverovatnije biti povoljan, jer je, zbog svjetske ekonomske krize, ta institucija postala fleksibilna kad je riječ o odobravanju kredita.

On je podsjetio da je Vlada trebalo da MMF-u dostavi opsežan plan reformi i to ne samo u penzijskom sektoru i da su prethodni pregovori sa ovom institucijom propali upravo zato što Vlada nije pokazala „tu računicu“.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!