Hrvatski političar pre 150 godina govorio isto što i Šešelj, samo obrnuto

Novosti online

09. 12. 2014. u 17:48

Hrvatski političar Ante Starčević govorio je pre 150 godina, isto što i lider radikala Vojislav Šešelj, samo u korist Hrvata

Hrvatski političar Ante Starčević govorio je pre 150 godina, isto što i lider radikala Vojislav Šešelj, samo u korist Hrvata.

Šešelj smatra da Srbija polaže pravo na teritoriju čitave Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i na teritoriju Hrvatske zapadno do linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Sad je takođe dodao i severnu Albaniju, sve do Drača, na ovaj spisak. On, međutim, nije prvi srpski nacionalista iznosi ovakve težnje, bilo je i 19. i u 20. veku Srba koji su to isto ili slično pričali.

Lider radikala, takođe, smatra da su svi današnji Makedonci, Crnogorci, Bosanci, Hercegovci, Dalmatinci i većina ostalih Hrvata zapravo Srbi. Tačnije, svi oni koji govore štokavskim narečjem su Srbi, bez obzira da li to znaju ili ne (ovo je teza koju je prvi izneo Vuk Karadžić 1836. godine, tako da ni ovo nije originalno Šešeljeva zamisao). Ako ne, onda će ih Šešelj “ubediti” da jesu.

Štaviše, on smatra da Hrvata skoro više i da nema, osim u čakavskim predelima, gde žive jedini istinski Hrvati, pošto je pod naletom Turaka njihovo plemstvo izbeglo u Zagorje gde je potčinilo kajkavce i oko tog prostora napravilo Hrvatsku kakvu danas znamo.

Srbija polaže pravo na pomenute teritorije zbog obećanja koje su nam dali saveznici u toku Prvog svetskog rata. Takvim tumačenjem tih događaja mi smo zapravo u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ušli s tim zemljištem koje smo, da je tako odlučilo naše rukovodstvo, mogli da anektiramo Kraljevini Srbiji. Od početka Drugog svetskog rata postoje srpski nacionalisti koji barataju sličnom ili identičnom argumentacijom.

Ante Starčević, koji se smatra hrvatskim “ocem domovine”, živeo je i stvarao u drugoj polovini 19. veka. Bio je teoretičar hrvatskog nacionalizma i osnivač Stranke prava. Iako mu je majka bila Srpkinja, bio je izrazito antisrpskih stavova.

On je tvorac histerije koja je rezultirala ustaškim genocidom tokom Drugog svetskog rata i konačnim izgonom Srba iz Krajine 1995. Ustaše nikad nisu krile da im je on politički otac.

U čemu je sličnost njegovih ideja koje je pre 150 godina propagirao Hrvatima, i ideja Šešelja koje u poslednjih 25 godina propagira Srbima? Prvo, gde su granice Velike Hrvatske? Starčevićeva domovina, kako je on video, proteže se na gotovo identičnom prostoru na kome je i Šešeljeva Srbija, te obuhvata današnju Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, severnu Albaniju i Srbiju sve do Timoka.

Baš kao što lider radikala Makedonce smatra ''vardarskim'' Srbima, Starčević je Slovence smatrao ''gorskim'' Hrvatima. ''Od Alpa do Timoka'' se u srpskom slučaju pretvara u ''od Vardara do Karlovca''.

Drugo, Srbi uopšte ne postoje, baš kao što skoro pa ne postoje Hrvati, po Šešelju. Svi Srbi su zapravo Hrvati, baš kao i njihove dinastije, počev od Vlastimirovića i Nemanjića. Na Balkanu, što se tiče slovenskog življa, postoje samo Hrvati i Bugari. Srbi su bili puke sluge hrvatskih vladara, a u caru Dušanu se “ugasio poslednji trag prejasne hrvatske dinastije Nemanjića”. Obilić je takođe Hrvat, ali ne i Vuk Branković, koji je tipičan primer Srbina.

Danas postoje “slavenosrbi”, ali to je karakterna osobina čoveka koji je “sužanj i u fizičkom i duhovnom smislu”, onaj koji služi svakoj vlasti koja se pojavi. Oni su “smeće naroda” koji je “Hrvatsku izdao i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju”. (Ovo je gotovo identično stavu koji srpski nacionalisti imaju o Hrvatima).

U tom smislu drastičnije pristupa materiji nego Šešelj, koji ipak ne negira da su neki ljudi koji sebe zovu Hrvatima zaista istinski Hrvati.

Obojica se slažu oko toga da su bosansko-hercegovački muslimani Srbi, odnosno Hrvati, pa možda čak i oko toga da su, po rečima Starčevića, to pripadnici “našega najčišćega, najnepokvarenijega naroda”.

Treće, pravo. Hrvati, po Starčeviću, doslovno polažu pravo na teritorije koje je on želeo da pripoji svojoj domovini. Naime, zasnivajući ovu tezu na nizu falsifikovanih dokumenata poput “Pakta konvente”, kojim je navodno Kraljevina Hrvatska u 12. veku svojevoljno ušla u sastav Ugarskog kraljevstva, pa preko svih posledičnih dokumenata, Hrvati su u Ugarsku, a potom i u Austriju i Austrougarsku, uneli sve teritorije koje Starčević vidi kao Hrvatske.

Prema tome, one bi trebalo da pripadnu nezavisnoj Hrvatskoj, kad se jednom oslobodi austrijskog i mađarskog jarma i tamnice, baš kao i Srbiji u suprotnom slučaju, kad se oslobodi jugoslovenskog.

Starčević je kasnije ublažio neke svoje pozicije, pa tako piše da nije bitno kako se ko zove, da li je Srbin ili Hrvat, pa i da “makar se svi proglasili za Hotentote ili nas se svaki zvao posebnim imenom, samo da budemo svi slobodni i srećni”.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (60)

Јабре

09.12.2014. 19:15

@Lazic - Шешељ говори истину и то је једноставно разумети за свакога ко зна историју.

срамно изједначавање

09.12.2014. 18:07

обична бесмислица, оваа успоредба Старчевића и Шешења ! Тај Старчевић је писао и како треба "српски накот побити секиром" , или слично. И ви њега успоређујете са Шешељем?! Жалосно... "Анте Старчевић је писао „Срби су влашка накот зрела за сјекиру“. "

ranko

09.12.2014. 18:08

Starcevica je rodila Srpkinja Milica Bogdanovic da se ne zaboravi taj detalj o "ocu hrvatske domovine".

brko RS

09.12.2014. 19:44

@ranko - To nam i nije nesto na "cast", vec samo dokaz kako ga je dobro odgojila da "obozava" narod iz kog potiče.

Dragomir

09.12.2014. 21:05

@ranko - Samo iz te kombinacije narodnosti može da ispadne takav bućkuriš. I onaj Milanović nije bolji. To su oni što imaju srpska imena. žive međ Hrvate pa se pokazuzju većim Hrvatima od Pavelića. To su ti što hoće "Srbe o vrbe" i da ih "sekirama seku". Srpsko prezime u Hrvata i katolik - repetiraj!

Nina Jerkovic

09.12.2014. 18:13

Za razliku od Strarčevića koji je "polagao pravo" na teritorije koje su bile pod austrougarskom, Šešelj polaže pravo na teritorije koje su obećane u Londonu Srbima za proboj i otvaranje Solunskog fronta. Šešelj se udružio sa lažnim patriotama komunistima i radikalima koji su posle prebegli u naprednjake-proevropsko-prohrvatski orijentisane i izdali Srpski narod van granica Miloševićeve komunističke Srbije. Starčevićeve ustaše su uz pomoć izdajnika Miloševića uspešno priterale Srbe.

Јабре

09.12.2014. 19:14

@Nina Jerkovic - Нина није тако једноставно заборављаш да су НАТО и Америка претили Србији да ће је напасти а да су напали НАТО заједно са Хрватима и Муслиманима не би могли да победимо јер би губили у свком погледу. При томе мислим на копнене трупе не на РВ.

Zagreb

09.12.2014. 18:13

Ja sam Hrvat ali ako dobijem posao u Beogradu gdje ću moći živjeti kao u Londonu, Parisu ili New Yorku mogu biti i Srbin i to 3 put.Ja imam svog oca i nije Ante Starčević niti me on zanima .Moje granice su tamo gdje mi je dobro gdje su normalni ljudi, gdje za svoju plaću mogu živjeti dostojno.Ovi povijesni likovi neka ostanu u prošlosti, a prošlost mi nije nešto slavna, ratovi.

Dr Tvrtko Jakovina (hrvatski "povjeničar")... srpska glupost i hrvatska podmuklost

09.12.2014. 18:24

Vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala. Jakovina kaže da je 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu. Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, tzv. regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebala je ostati u sklopu Mađarske...

Jovana

09.12.2014. 18:27

U pravu su obojica, samo sto Seselj za Srbe koristi rec "Srbi" a Starcevic za Srbe koristi rec "Hrvati". Dakle, radi se iskljucivo o samo jednom narodu. A kako cemo ga zvati -- prirodnije je da se zove Srbi, jer za to ima deleko vise istorijskog utemeljenja.

Јабре

09.12.2014. 19:17

@Jovana - Једноставно питање Срби су били од 350 до 500 година под Турцима, Хрвати су били 1000 година под Мађарима. Срби имају 8 000 Турских речи у језику а Хрвати исто. Зашто Хрвати имају толико Турских речи а немају Мађарских ?

Курта

09.12.2014. 20:52

@Jovana - Зато што им је Турски лакши за учењее од Мађарског.

Јабре

09.12.2014. 19:09

@Tajo CG - Ми имамо Карађорђа, Милоша, Његоша, Душана, Лазара, Петра, Николу и многе друге ми не морамо као новокомпоновани народи којих није било пре 100 година да тражимо сваки дан оца нације.

vesic spinmeister

09.12.2014. 18:58

Telegraf sve je jasno ko ovo pise i iz cije kuhinje.Penzije i plate su otisle dole to samo porucujem ovima sto salju ovaj tekst.Takodje jos stoji zabrana o zaposljavanju mladih.A uskoro ide povecanje cene energenata samim tim i svega.

Allied Force

09.12.2014. 19:10

dr.voja je obična dvorska luda.Ako hoćete monarhiju,imate polazne osnove u Vjekoslavu.

Јабре

09.12.2014. 19:12

Довољно је прочитати где су се настанили Срби по Порфирогенију, и научити се мало историје како се је Србија ширила на исток и југ да буде јасно шта су Српске територије. Што се тиче Македонаца они су потомци словенских племена Брсјака, Драгувита и Струмаца. Граница између Срба и Хрвата је Цетина, Врбас и Сава, ми смо се проширили на запад али Хрвати никад нису имали сеобе на исток, последица Турака. Хрвати који живе источно од те границе су или покатоличени Срби или покатоличени Власи.

Duce Putler

09.12.2014. 20:55

@Marko - Da si išao u školu,možda bi i znao ! Ovako,uživaj u svom neznanju !

StefanopuloZ

09.12.2014. 19:30

Krajnje nestručan i neargumentovan članak namenjen neobrazovanoj masi, koja se u istoriju razume koliko i u nuklearnu fiziku. Toliko.

Драгомир

09.12.2014. 19:33

Србин а хрват?Хрват је србин?А сви говоре српским језиком јер хрватски није признат као самосталан језик од стране Светског института за језике који се налази у Немачкој. ПС.Да додам још ако нисте знали да је Хашим Тачи србин из фамилије Даниловић са славом Митровдан.

СВЕМИР

09.12.2014. 19:51

Морам признати да се нисам толико интересовао за тему Анте Старчевић, тако да његов лик и дело не бих коментарисао, и онако је он део прошлости. Оно што мене лично забрињава јесу усташке странке у дањашности које користе, у своје сврхе, лик и дело поменуте особе. То су Хрватска чиста странка права и Хрватска странка права.

Slavko

09.12.2014. 21:06

@СВЕМИР - a sta tek reci o drzavi na cijoj je najvecoj novcanici lik ovog lika? Bolesno, zar ne?

za naivne srbe

09.12.2014. 19:54

срамно изједначавање, обична бесмислица, оваа успоредба Старчевића и Шешења ! Тај Старчевић је писао и како треба "српски накот побити секиром" , или слично. И ви њега успоређујете са Шешељем?! Жалосно... "Анте Старчевић је писао „Срби су влашка накот зрела за сјекиру“. "

Ja

09.12.2014. 22:04

@za naivne srbe - Seselj je radikal i intelektualac. Starcevic je bio opasni umni bolesnik po kome se danas naziva pola ulica u Hrvatskoj.

Slavko

10.12.2014. 01:21

@za naivne srbe - Citat "Анте Старчевић је писао „Срби су влашка накот зрела за сјекиру" " se može naći samo na velikosrpskim i četničkim web stranicama, a nigdje ne postoji takav izvoran test ili nezavisan izvor. Ako neko čita samo velikosrpsku propagandu mislit će ono što i ti misliš.

Katarina

10.12.2014. 13:11

@za naivne srbe - Slavko, Slavko, lolo jedan. Citat je iz "Pasmina Slavoserbska po Hrvatskoj", Zagreb, 1876, a pogledaj os i Ime Serb, Zagreb, 1868, i prelistaj njegove govore u Saboru. Da ti olaksam, "Pasmina" ti je pod kataloskim brojem Sign.: 80.152-Rn u biblioteci HAZU, pa izvoli.

Slucajni prolaznik

09.12.2014. 20:10

Ne samo da je Anti , majka bila Srpkinja, nego i po ocevoj liniji od Dede pa ranije svi su bili 100 % Cisti Pravoslavni Srbi , koji su kasnije Pounijaceni. A kako je Poturica , gori od Turcina, tako je u njegovoj Bolesnoj glavi Umislio da mora biti veci Katolik od Pape. Tako da je svo ovo Bulaznjenje o Hrvatima, samo okrenuta naopako Istina o Srbima. Ta magija i danas vazi, ako neki Srbin iz ko zna kog razloga predje danas u Katolicanstvo , Automatski postaje Hrvat !! Toga nema ni u Diznilendu.

zakara

09.12.2014. 20:12

Majka mu bila srpkinja? Jedan info za sve, samo jevreji i hrvati gledaju sta ti je majka, a ne otac!

dule

09.12.2014. 20:15

Hrvati u 19. veku nisu postojali kao nacija. Mozete naci na internetu austrougarsku kartu iz 19. veka, gde je na podrucju Hrvatske, Bosne i Srbije napisano - Iliro-Serbien. Dalje, sami Hrvati su imali tzv Ilirski pokret ciji je vodja bio "Hrvat" Strosmajer (toliko o hrvatskoj naciji). Dalje, mozete naci austrougarske popise iz 19. veka gde su Bunjevce pisali kao Srbe katolike. Sve ovo sto sam napisao nije nikakva srpska propaganda vec cinjenice

Strossmayer

11.12.2014. 13:52

@dule - ..postavljen je od Austro-nemačke politike za biskupa Bosansko-Srijemskog u Đakovu gde je sagradio katedralu u mešanom stilu da privuče Šizmatike - čak je sebe i nazivao "vladika". Kako je srpska nacionalno-verska opredeljenost u A-U bila duboko usađena u svest i podsvest Srba u A-U, to mu nije pošlo za rukom pa je osnovao Sv. Jeronima u Rimu (danas kleroU središte) da se učvrsti HR-nacija. Pokatoličavanje srp. inteligen. i naroda nije uspeo ni sa JAZU. Srbi su već imali Maticu Srpsku u N. Sadu

sas

09.12.2014. 20:37

i jedan i drugi su u pravu. Jer to je jedan te isti narod. Samo problem postoi u (vjeri) i drzavicama Koje su pravile Velike sile za svoje interese. Ja podrzavam i jednog i drugog (i siju i suniju;) Nevidim nigdje gresku. PS: zasto je Nemacka velika ,zasto je Velika Britanija velika Madjarska, Polska ,Italija itd itd:)

trezan

09.12.2014. 20:57

Nije to "isto samo obrnuto" već dijametralno suprotno! Šešelj je naveo stare srpske teritorije i obećane granice koje je Srbija unela u Kraljevinu SHS, kasnije Jugoslaviju! Starčević je običan lažov jer i sami kažete da je falsifikovao neke dokumente. Uostalom, majka mu je Srpkinja kao i polovini takozvanih Hrvata! Dok su drugoj polovini Hrvata i otac i majka Srbi!

Svizac

10.12.2014. 00:54

@trezan - Da si pažljivo pročitao novinarski tekst, onda bi znao, da u tekstu nigdje ne piše da je Ante Starčević išta falsificirao, već da se poziva na jedan dokument čija je autentičnost upitna, a da si obrazovan onda bi znao što je Pacta conventa. Da ti pojasnim Pacta conventa je dokument koji se datira u 11. stoljeće, a primjerak koji se čuva u Budimpešti je iz 14. stoljeća, pa se stoga sumnja da je nastao u 11. stoljeću. Tek 1844. njegova autentičnost je prvi puta dovedena u sumnju.

krležijanac

11.12.2014. 13:46

@trezan - PACTA CONVENTA = 1102. hrvatski velikaši zarad očuvanja vlastelinskih privilegija nad " vazda ljubljenim hrvatskim pučanstvom" u Biogradu na moru priznaju grbavca Kolomana na Kralja Slavonije i Dalmacije...Qualiter et cum quo pacto dederunt se Chroates regi Hungariae"....Kako i kojim sporazumom su se predali Hrvati kralju Ugarske"....osporavanje autentičnosti je politikantska igra novonastalnih hrvatskih političara prema Beču da obuzda Peštu, a nastali su od propalog Ilirskog pokreta...1844.

mile969

09.12.2014. 21:11

@Јабре: Sve si objasnio. Hrvati se nisu širili na istok osim preko katoličke crkve i to zadnji put tridesetih godina kada je bila velika glad, Hrvati su uvek išli da je religija vododelnica nacija i da se nacionalna svest formira na osnovu pripadnosti u ovom slučaju katoličkoj crkvi. Što se tiče makedonaca oni i jesu potomci tih plemena, samo što su svi većinom živeli u Grčkoj i vremenom su ih grci proterali u današnju Makedoniju, a ostali su Srbi ili Bugari

Zika

10.12.2014. 10:22

@mile969 - Hrvati, radi mora bili su poslednjih 6-7 hiljada godina direktno povezani sa svetom pa tako i trgovininskim i kulturnim centrima Evrope, Becom , Venecijom, Rimom i Stambolom.Ala im vera. A drugo kako tako.

Aleksandar69

10.12.2014. 14:44

@mile969 - Jeste Zile,cak je i Marko Polo onaj cuveni Marko koji nije orao drumove,vec sa ostrva Korcule,stigao sa caletom i stricom na Daleki Istok.Na dvor Kublaj kana,sireci biznis i mir medju zutacima.A zauzvrat je dobio recept za spagete i sladoled,koji su prisvolijil zabari.

Zika

10.12.2014. 16:50

@mile969 - @Aleksandar, Svaka cast, tata si mata za istoriju i nisi trt mrt. Mogao bi konkurisati za katedru istorije na Berkeley University ali sada je nezgodno zbog legitimnih protesta Afroamerikanaca. Cim se tamo strasti smire mozest tamo da krenes sa mojim referansima.

Aleksandar69

10.12.2014. 20:01

@mile969 - @Zika Hvala majstore, na iskrenim preporukama.Potrudiću se svojski da opravdam poverenje.Ali dobro je meni i ovde na Megatrendu.Plaća solidna a i naša rana i ribe.

Боки

09.12.2014. 23:05

''хрвати су најхрабрији народ на свијету, не зато што се ничега не плаше, већ зато што се ничега не стиде!'' Јован Дучић

<*)))>{

10.12.2014. 04:49

Pre nego sto bilo sta komentarisete, razmislite, cemu uopste sluzi ovaj sramni tekst?

zoranm

10.12.2014. 10:26

Hravti se i danas drže te teorije,a kroz istoriju su postupali i praktično.Kako kaže "smeće naroda" a pokatoličilo se Srba da čine više od polovine Hrvatskog "puka" pa gde je to smeće danas,to su sada najveći ekstremi šovinisti i fašisti i zbog krize identiteta takvi su kakvi jestu

petrovic

10.12.2014. 21:06

ocu domovine majka srpkinja? odsad ce i hrvatski nacionalisti verovati u seseljeve reci

бацање блата из прикрајка

11.12.2014. 14:21

У Хрватској штампи сигурно нећете наћи наслов типа Ђапић је говорио исто што и Анте Старчевић. Прикрајак ће остати упамћен.

Francesco

12.12.2014. 10:50

Opet ćete se baviti istim glupostima, mlatiti praznu slamu i nikada nećete sagledati prave probleme. Mogu Srbi biti stariji i od univerzuma, može Srbija da se prostire od Kalifornije, preko čitave Evrope pa do Kamčatke i da dokažemo da su svi ljudi na svetu Srbi, pametnom čoveku to ništa ne znači dokle god mu je novčanik tanak, a gluplji od njega mu po sili zakona sede na glavi.

Alex

23.12.2014. 19:32

A zasto bi ga pustili? Ni mene ne bi pustili da tamo udjem. Ni bilo koga drugog.

Sale

10.11.2015. 17:12

Starcevic samo zamenio srpske granice sa hrvatskim i rec Srbin zamenuo za hrvat....I budali je jasno ko je u pravu...