NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Život se u Majdanpeku vraća u normalu: Struja stigla, biće i grejanja

Lj. Trifunović

06. 12. 2014. u 11:30

Pojedina sela još u mraku. Na česmi u centru grada meštani i u pretak točili vodu

STRUJA se vratila u Majdanpek. Ali da bi se život potpuno vratio u normalu, biće potrebno još nekoliko dana. Jer, nadležni su u petak obećavali da bi problem sa vodosnabdevanjem trebalo da bude rešen tokom noći, odnosno čim bude otklonjen kvar na stubovima koji snabdevaju vodozahvat strujom, dok bi stanovi za oko 5.000 potrošača koji imaju daljinsko grejanje trebalo da budu topli od subote pre podne. Zatim bi škole i vrtići od naredne sedmice mogli da počnu normalno da rade.

U četvrtak, nešto posle 18 časova, posle više od 70 sati prekida u napajanju električnom energijom, tokom kojih su, u najtežim mogućim uslovima, elektromonteri iz čitave Srbije koje je angažovao EMS uspeli da dobiju bitku sa snegom, ledom, snažnim vetrom i hladnoćom, na području opštine pod Staricom normalizovano je snabdevanje strujom.

- Za potpunu normalizaciju snabdevanja električnom energijom, baš kao što smo i pretpostavljali, moraćemo da obavimo još mnogo posla - kaže Branislav Tomić, direktor Rudnika bakra „Majdanpek“. - Jer, tek sada se, posle detaljnih pregleda i puštanja u rad jednog po jednog postrojenja i delova pogona, uviđa gde su se još pojavili problemi.

U samom gradu, stanje se polako vraća u normalu. Samo se, međutim, delimično odahnulo kada je stabilizovano snabdevanje strujom, jer se na normalizaciju vodosnabdevanja i grejanja, po rečima Dejana Vagnera, predsednika opštine Majdanpek, još čeka.

- Struja je stigla u grad, ali je i dalje nema u pojedinim selima, mada se i na rešavanju tog problema uveliko radi - sumira Vagner. - Mada se sada grad strujom napaja iz dva pravca, dok se na opravci trećeg dalekovoda uveliko radi, zbog preventive smo napravili zalihe određenih količina vode i hrane.

*Pripadnici vojske ostaće još nekoliko dana u gradu

Na česmi kod Crkve svetih apostola Petra i Pavla, u samom centru grada, zatičemo grupu meštana koji toče balone sa vodom. Plaše se, kažu, da voda neće doći, pa prave zalihe.

- Kada se snabdevanje strujom na vodozahvatu Pustinjac stabilizuje, biće nam potrebno još najmanje osam časova da bismo uspostavili redovno vodosnabdevanje u gradu, i to pod uslovom da se ništa nepredviđeno ne dogodi - kaže Nebojša Zarkov, tehnolog i rukovodilac majdanpečkog vodovoda.

Za početak rada daljinskog grejanja biće potrebno još nekoliko sati nakon uspostavljanja vodosnabdevanja, a tek onda će moći da se govori o normalizaciji života u gradu.

- Bilo je strašno - kaže nam Danijela Kalinović (24), koja je sa trogodišnjim sinom Mateom tri dana provela u mrklom mraku hladne sobe. - Situacija je bila čudna, jeziva. Tražili smo se po kući baterijskim lampama, grejali uz svetlost sveće. Imala sam osećaj kao da smo sami na svetu, samo se nadam da je tome došao kraj.

U policiji nam je rečeno da je u jednom stanu u višespratnici pronađena preminula starija ženska osoba. U prvi mah, posumnjalo se da se nesrećna žena smrzla, ali je obdukcijom ustanovljeno da je preminula prirodnom smrću.

Dok se situacija ne stabiluzuje, pripadnici Vojske Srbije ostaće u Majdanpeku. Jer, meštani grada pod Staricom se, kako nam rekoše, bezbednije osećaju uz njih.


DOBILI BITKU SA LEDOM

BORSKI elektromonteri su, u međuvremenu, u selu Zlot vodili bitku sa ledom koji je, bukvalno, čupao izolatore na dalekovodima.

- Uspeli smo da otklonimo kvar i da, srećom, ne dozvolimo da i Bor ostane bez struje - kaže Živorad Petrović, predsednik opštine Bor, koji je tokom prethodne noći sve vreme bio na terenu sa električarima borske elektrodistribucije. - Uspeli smo da saniramo i kvar na pumpama za vodu, tako da je sada, posle kraćeg prekida, grad bakra ponovo priključen na sistem vodosnabdevanja.


BOLjEVAC

U Boljevcu struje nije bilo ni u petak, mada nam je predsednik te opštine kazao da će, najverovatnije, snabdevanje električnom energijom biti brzo uspostavljeno.

- Ostali smo bez električne energije zbog kvara na dalekovodima koji iz pravca Zaječara i Bora struju dopremaju do Boljevca - kazao nam je dr Marjanović. - Međutim, ekipe su na terenu i imam uveravanja da će opština u kratkom roku ponovo biti priključena na elektroenergetski sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije