Život i ljudi

0

Osim slave, na listi Uneska i plavi vez, ćilimi, mastika (VIDEO)

Autor:

Izvor: Tanjug

Osim slave, na listi Uneska i plavi vez, ćilimi, mastika (VIDEO)

Izvor: Foto: Youtube

Odlukom koju je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalne kulturne baštine doneo na svom redovnom, 9. zasedanju, održanom od 24. do 28 novembra u Parizu, na Uneskovom popisu našlo se i pet nematerijalnih elemenata iz jugoistočne Evrope i jedan iz Italije.

Od izrade tepiha, preko veza do uzgoja grožđa, svi upisi odražavaju raznolikost tradicionalnih veština i kulturnog nasleđa i podižu svest o njihovom značaju, ističe se u saopštenju Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Svaki od njih je prilika za društvenu koheziju i razmenu, te se kao takav čuva i prenosi s kolena na kolena, čineći integralni deo kulturnog identiteta zajednice, stoji u saopštenju.

Na listu su uvršteni sledeći elementi:

- Iz Srbije: porodična slava - narodni, pravoslavni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika koji se sastoji od niza rituala i prenosi se sa generacije na generaciju;

- Iz Bosne i Hercegovine: plavi vez zmijanjskog kraja - ornamentalna forma specifične izrade, uvek tamno plave boje i jedinstvene tehnike.

- Iz Bugarske: Čiprovski ćilimi - višebojni, ručno tkani ćilimi ornamentalnih šara.

- Iz Grčke: uzgajanje stabljike mastike na ostrvu Hios - aktivnost koja predstavlja važnu društvenu aktivnost u koju je uključen veći deo stanovništva.

- Iz Makedonije: oro kopačka - dinamičan, energičan folklorni ples koji izvode muškarci, a potiče iz istočno-makedonskog sela Dramče.

- Iz Turske: ebru - tradicionalna turska veština ukrašavanja papira korišćenjem prirodnih zemljanih boja.

- Iz Italije: specifičan uzgoj vinove loze, tzv. "vite ad alberello", koji je u tradiciji stanovnika mediteranskog ostrva Pantelerija.

Sve navedene države su ratifikovale Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa koja je stupila na snagu 20. juna 2006.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR