Najnovije vesti
Vesti Srbija
HEROJI IZ OKNA Rudari priskočili građanima u pomoć, agregati za porodilišta

HEROJI IZ OKNA Rudari priskočili građanima u pomoć, agregati za porodilišta

Snažno nevreme, ledena kiša i vetar, uslovilo je do ispadanja oba voda na dalekovodu. Prekid struje uslovio je i prekid proizvodnje, pa su u Rudniku bakra Majdanpek odmah reagovali.

- Uveli smo punu pripravnost na svim radnim mestima i od zaposlenih zatražili punu mobilnost kako bismo sprečili havarije opreme i veću štetu. Zaposleni su, na mestima gde je to bilo moguće, loženjem vatre pokušavali da održe neophodnu temperaturu za funkcionisanje opreme, posebno pumpi i u flotaciji. Radnici Zaštite, uz podršku policije, pojačanim radom brinu o bezbednosti – kaže direktor RBM-a Branislav Tomić koji je, kao i većina rukovodilaca, na čelu sa generalnim direktorom RTB-a Bor Blagojem Spaskovskim razgovarao sa radnicima na terenu i preduzima mere za sprečavanje težih posledica.

U Majdanpeku se, uglavnom, živi u višespratnicama i stambenim zgradama priključenim na sistem daljinskog grejanja, pa je situacija još složenija. Škole i obdaništa danas ne rade, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i Bolnica, funkcionišu i u njima nema gužve.

- Želimo da pomognemo, pa smo u saradnji sa EMS-om obezbedili veću količinu vode i hleba za ljude u Majdanpeku – kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

- Organizovali smo naše ljude da pomoć u hlebu i vodi stigne i do starih lica samačkih domaćinstava i porodica sa malom decom u višespratnicama kojima je teško da to nabave kada liftovi ne rade – kaže Siniša Šujeranović iz Sindikata rudara Srbije.

- U nastojanju da osposobimo funkcionisanje mobilne telefonije, operaterima smo ponudili agregate za rad predajnika kako bi bar komunikacija bila olakšana – kaže direktor RBM-a Branislav Tomić.

Zbog teškog stanja u Majdanpeku zakazana je i sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Ekipa radnika Rudnika bakra Majdanpek osposobila agregat kako bi se obezbedilo grejanje i svetlo za porodilište u kojem je bila majka sa tek rođenom bebom

– Iako su se zbog nestanka struje neočekivano našli u problemu kakav nisu imali u poslednje tri decenije, majdanpečki rudari su još jednom pokazali ne samo društvenu odgovornost nego i humanost zbog koje se poslovično ističe da je veliko srce rudarsko. Znajući da se zbog nestanka struje i grad našao u velikom problemu, bez struje, grejanja i vode, na vest da je u majdanpečkom porodilištu rođena beba koja bi svoju prvu noć mogla da provede u mraku i hladnoj sobi, iz RBM-a su poslali agregat i ekipu koja je omogućila da u sobi majke Jelene Stojanović (32) i njene tek rođene devojčice radi grejalica i da svetli sijalica.

Majdanpečko porodilište nešto posle ponoći obišli su generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski i direktor Opšte bolnice dr Zoran Milošević i uverili se da su i majka i beba dobro. Dežurna babica i majka zahvalile su se za pomoć koju su im pružili u teškoj situaciji.