Petak, 30.10.2009.

14:24

Propao sastanak kod Dodika

U Banjaluci nije održan sastanak političkih lidera BiH koji je sazvao premijer Republike Srpske Milorad Dodik, jer je poziv na razgovore odbila većina stranaka.

Izvor: Beta

Default images

Na sastanak su, osim Dodika i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića, došli predstavnici njegovih koalicionih partnera u RS – Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije RS (SP RS), kao i predstavnik Narodne stranke - Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović.

Dodik je izjavio da je nedolazak političkih lidera na razgovore pokazao "lice i naličje BiH", ističući da on više nikada neće sazvati nijedan sastanak domaćih lidera.

Ocenio je da ovo nije njegov poraz, niti poraz njegove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već poraz BiH.

"Bošnjački političari, nastojanjem da stranci budu na sastancima, žele da obezbede samo ono što oni misle da je u redu. Ja nisam zainteresovan za BiH. Ja sam tu zato što moram i zato što je to sporazumna zemlja, nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je postavio određene obaveze", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da on "kao odgovoran čovek i predstavnik vlasti i partije koju vodi, mora da poštuje međunarodni sporazum i samo njega".

On je kazao da razume i one koji žele drugačiju BiH, ističući da je moguće postići minimum saglasnosti strana u BiH i pored toga što postoje različite želje u pogledu uređenja zemlje.

"Zato je potrebno da to urade domaći lideri. To je danas nemoguće, ali želim da verujem da će to biti moguće u budućnosti", naveo je Dodik.

On je poručio da će prisustvovati svim razgovorima o BiH na koje ga pozovu domaći lideri, ali da neće prisustvovati nijednom sastanku koji sazovu stranci, "bez obzira ko oni bili".

Dodik je pojasnio da to ne znači otkazivanje svih sastanaka sa stranim diplomatama na bilateralnom nivou.

Još je naglasio da osnova za razgovore kojima će on prisustvovati ne može biti "butmirski paket", navodeći da bi prihvatanje tog koncepta, koji su predložili stranci, značilo "davanje legaliteta konceptu za koji se zalaže (lider Stranke demokratske akcije) Sulejman Tihić".

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je Tihića, kao i ostale bošnjačke političare, "razmazila".

Dodik smatra da je Tihić "shvatio da sada treba malo više da plače i cmizdri da bi dobio rešenja kao ona koja je ranije lako dobijao".

"Sada je to nemoguće i neće se više dešavati", poručio je premijer RS.

Ocenio je i da je međunarodna zajednica u proteklih 13 godina bila netolerantna prema RS i da su svi njeni zahtevi bili na štetu nadležnosti i prava ovog entiteta.

"Ta politika više ne može da prođe i neće proći", poručio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: