Petak, 28.11.2014.

08:29

Papa započinje posetu Turskoj

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas počinje trodnevnu posetu Turskoj.

Izvor: Beta

Default images

Tokom posete Ankari i Istanbulu, papa će razgovarati s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom i s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

Papa prvo putuje u Ankaru, gde će danas posle podne posetiti i mauzolej osnivača moderne Turske Kemala Ataturka.

U subotu, papa će u Istanbulu posetiti Aja Sofiju i Plavu džamiju, a potom će održati misu.

Papa će takodje učestvovati u molitvi s pravoslavnim vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem s kojim ima veoma prijateljske odnose. U nedelju će papa i patrijarh potpisati zajedničku deklaraciju.

Papa će u Turskoj, zemlji gde uglavnom žive muslimani suniti, uputiti poruku o značaju medjuverskog dijaloga i verske koegzistencije.

Tokom posete će biti pojačane mere bezbednosti pošto su u Turskoj velike tenzije zbog sukoba u Iraku i Siriji koje su oživele sukobe Kurda i Turaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: