Štrajku prosvetara u Srbiji, koji ulazi u drugu nedelju, sa par dana zakašnjenja priključili su se i prosvetni radnici opštine Majdanpek. Kako Danas saznaje u Veću Saveza samostalnih sindikata Majdanpek, od osam osnovnih i srednjih škola u ovoj opštini, štrajku koji podrazumeva skraćivanje časova na po pola sata, nisu se priključile Tehnička i Muzička škola „Ranko Krivić“.

Zahtevi majdanpečkih prosvetara odnose se na izuzeće prosvetnih radnika od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi zaposlenih u javnom sektoru, na potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s obzirom da stari ističe i da se ne ukidaju jubilarne nagrade i dnevnice, kao i da se ne menja član pet Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

I u opštini Kladovo su zbog štrajka prosvetnih radnika časovi u OŠ „Hajduk Veljko“ Korbovo i OŠ „Vuk Karadžić“ Kladovo skraćeni su na 30 minuta, dok je u OŠ ,,Stefanija Mihajlović“ u Brzoj Palanci od ukupno 52 radnika u štrajku 19 zaposlenih. Osnovne škole u naseljima Podvrška i Tekija ne štrajkuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari