Najnovije vesti
Vesti Politika
Jablanović: Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi

Jablanović: Narednih dana o učešću Srpske liste u vladi

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je večeras da u sredu ili četvrtak očekuje zvanične kontakte sa mandatarom ili predstavnicima dve najače partije kosovskih Albanaca oko formiranja Vlade Kosova.

Jablanović je rekao da je za Srpsku listu važno da bude prihvaćen program i ciljevi koji su definisani sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Vladom Srbije i da je, bez uvažavanja tih ciljeva, iluzorno govoriti o srpskom učešću u kosovskoj vladi.

"Očekujemo da u sredu ili najkasnije četvrtak dođe do zvaničnog kontakta između Srpske liste i predstavnika koalicije DSK - DPK oko formiranja Vlade Kosova i učešća Srba u njoj. Ako Srpska lista bude učestvovala u Vladi Kosova, čemu se nadamo, ona će biti treći po snazi politički subjekt u novoj vladi i imaće bitne ingerencije", kazao je Jablanović.

On je naglasio da nije bitan broj ministarstava koje će Srbi dobiti u budućoj kosovskoj vladi, već ovlašćenja koja će imati u tim ministarstvima i da je za Srpsku listu bitno da se uvaže program i ciljevi koji su definisani sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije.

"Bez uvažavanja tih naših ciljeva iluzorno je govoriti o našem učešću u Vladi Kosova, jer ukoliko ne dobijemo garanciju da će se ono što smo definisali sa našim premijerom Vučićem primeniti na Kosovu, Srpska lista će u samom startu biti osuđena na propast prilikom sprovođenja svoje politike", rekao je Jablanović.

On je naglasio da je prioritet uvažavanje zahteva Srpske liste u vezi sa privatizacijom na Kosovu, povratkom raseljenih lica, imovinom SPC i formiranjem Zajednice srpskih opština.

Sve ostalo oko personalnih rešenja nije veliki problem, rekao je Jablanović, navodeći da unutar Srpske liste nije bilo reči o personalnim rešenjima za ljude koje bi učestvovali u Vladi Kosova.

Ono što prvo očekujemo je da dobijemo poziv od mandatara ili od koalicije između DSK i PDK i da čujemo njihovo viđenje našeg učešća u vladi Kosova, kazao je Jablanović.