Hejgel podneo ostavku

D. D. S.

24. 11. 2014. u 15:54

Jedini republikanac u nacionalnom bezbednosnom timu demokratskog američkog predsednika Baraka Obame, sekretar za odbranu Čak Hejgel (68), podneo je ostavku

JEDINI republikanac u nacionalnom bezbednosnom timu demokratskog američkog predsednika Baraka Obame, sekretar za odbranu Čak Hejgel (68), podneo je ostavku.

To je prva „kabinetska“ posledica Obaminog gubitka demokratske većine u Senatu, ocenjuje američki dnevnik „Njujork tajms“.

Obama je, kažu neimenovani zvaničnici američke administracije, odlučio da zatraži od ministra odbrane da podnese ostavku posle niza sastanaka u protekle dve nedelje. Sekretar Hejgel je, navodno, sa Obamom diskutovao o odlasku od oktobra, u okviru „prirodne tranzicije na polovini mandata“.

Američki analitičaru primećuju da Hejgel, veteran Vijetnamskog rata i, kao i Obama, skeptik prema iračkom ratu, podnosi ostavku pod pritiskom, u vreme žestokih kritika na račun Obaminog nacionalnog tima za bezbednost u vezi sa globalnim pitanjima. Zvaničnici opisuju Obaminu odluku kao priznanje da pretnja Islamske države iziskuje drugačiju vrstu umeća od Hejgelove.

Prema navodima neimenovanih zvaničnika, Obama je izgubio poverenje u Hejgelovu sposobnost da vodi Pentagon, jer nije „dorastao poslu“. I u vreme kada je januara 2013. preuzimao dužnost, Hejgel je jedva dobio „zeleno svetlo“ zakonodavaca na Kapitol hilu. Tokom dve godine na čelu Pentagona upravljao je povlačenjem vojske SAD iz Avganistana i smanjenjem budžeta ministarstva odbrane, u sklopu mera štednje.

Hejgel ostaje ministar dok njegov naslednik ne dobije „blagoslov“ u Kongresu. Kao mogući naslednici se pominju senator sa Rod Ajlenda Džek Rid, bivši podsekreatar za odbranu Majkl Florni i bivši zamenik sekretara za odbranu Ešton Karter.

PODRŠKA HILARI
PREDSEDNIK SAD Barak Obama izjavio je da bi njegova bivša državna sekretarka, Hilari Klinton (67), „bila odlična predsednica“, dajući joj tako jedinoj poimence podršku da se kandiduje na izborima 2016. godine. Bivšu prvu damu SAD, u vreme kada je Bil Klinton bio u Beloj kući, i svoju nekadašnju konkurentkinju u trci za demokratsku nominaciju za šefa Bele kuće, Obama je opisao kao „prijateljicu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ruben

24.11.2014. 16:19

Chuck - jedini dostojanstven tip u administraciji sastavljenoj od kriminalaca, uluzica i ostlih cistaca cipela - nije drugoga izlaza ni imao ; to se moglo i predviditi od samog pocetka

Zika

24.11.2014. 22:08

@vlada - Obama je premekan. Americi treba jedan McArthur. Obama je dobricina. Ova vremena zahtevaju. gvozdenu pesnicu. Zapad je na uzmaku.

Zoran1

25.11.2014. 02:13

@vlada - Najveci problem i smrtna rana zapada ako se hitno ne operise od nje je lobiranje (ligalizovana korupcija). Na zalost politicari nece dozvoliti da se pare izvade iz politike pa je to skoro neizleciva bolest.

Mis_Pigi

24.11.2014. 20:11

Situacija oko Rusa je veliki izazov za celu Obaminu administraciju, a i Ameriku uopšte.

Dusan Silni

25.11.2014. 12:50

@Mis_Pigi - Rusija je najveci i zadnji izazov za Ameriku ako ne odustane na vreme...

Zoran1

24.11.2014. 20:31

Neznam zasto mnogi van USA ne shvataju da vise ne postoji nikva bitna razlika izmadju republikanaca i demokrata. Obe strane primaju novac od istih ljudi i ispunjavaju njihove zelje tako da posle promene predsednika absolutno nema nikve ozbiljne promene u nacinu drzavnog poslovanja. Kada drzava dozvoli "lobiranje" (legalnu korupciju) to otvori vrata vladarima iz senke da rade sta im je volja. Da bi se Amerika spasila sigurne propasti morala bi izvaditi pare iz politike.