Vesti

0

Vulin: Gerontološki centar u Valjevu će biti završen

Autor: MI

Izvor: Tanjug

Vulin: Gerontološki centar u Valjevu će biti završen

Izvor: Foto: Beta

Vulin je novinarima, nakon obilaska četiri kuće koje se grade od donacija UAE posle poplava u Valjevu, rekao da ne zna zašto taj objekat još nije završen, ali da će saznati jer je, kako je naveo, novac koji je za to dobijen od vlade Japana bio dovoljan da se napravi čitav Gerontološki centar.

"Novac je potrošen, Gerontološki centar nije završen i ja ću saznati zašto nije završen", rekao je Vulin.

On je rekao da je o tome je razgovarao i sa ambasadorom Japana u Srbiji, ali da ne želi da prenese sadržaj tih razgovora.

"Japan pomaže Srbiji, kakav interes Japan može da ima u Beogradu ili Valjevu osim ljudski. Daću sve od sebe da završimo Gerontološki centar i to će se videti u budžetu za iduću godinu. To će tražiti Ministarstvo rada", rekao je Vulin.

On je naveo da smo u situaciji da velika investicija stoji i nikome ne koristi.

"Mora koristiti gradu i čitavom regionu. Mi ćemo gerontološki centar završiti, ali ćemo postaviti pitanje zašto nije završen do sad", rekao je Vulin, koji na na pitanja novinara nije mogao da precizira kad će centar biti završen.

 

Deca koja su napala Popova su tragičan izuzetak

Vulin je rekao danas da su dva dečaka koja su nedavo napala pisca Rašu Popova žrtve zlostavljanja svojih roditelja, da o njima Centar za socijalni rad brine skoro od rođenja i da je u njihovom slučaju sve urađeno po pravilu. 

"Nemojte odmah da kažete da je Centar za socijalni rad kriv, nije. Uradili su sve po knjizi i po pravilu, u saradnji sa ministarstvima policije i zdravlja. Njih dvojica su tragičan izuzetak s kojim se treba boriti", rekao je Vulin. 

Dečaci su, rekao je ministar, do sada bili smešteni u više od 20 ustanova ali su iz svake bežali i u tome ih nije bilo moguće sprečiti.

"I sada je urađeno sve što se može, i ponovo će ih hvatati i ponovo će ih upućivati u ustanove jer nađite mi hraniteljsku porodicu koja će ih primiti, nađite mi porodicu koja će ih usvojiti, ja ću sve učiniti da se to desi. Ja mislim da će to biti jako teško", kazao je Vulin.

Sve što je moguće uraditi je da oni opet budu smešteni u neki centar za brigu o deci bez roditeljskog staranja i drugog načina nema jer ne "možete hapsiti decu od 10 godina", kazao je Vulin.

"Zbog tog strašnog izuzetka neću dići ruku da se hapse desetogodišnjaci. Jedino sto možemo da uradimo kada ih opet policija uhapsi, a to se dešavalo više stotina puta, ona će ih predati Centru za socijalni rad, Centar za socijalni rad će pokušati da nađe hraniteljsku porodicu, neće uspeti, potom će pokušati da nađe usvojitelj i ni u tome neće uspeti", naveo je Vulin.

Vulin je kazao da majka ta dva dečaka ima lažnu ličnu kartu i da ih je napustila, niko ne zna ni kada su deca rođena, a da ih je otac vodio da prose i surovo ih prebijao kad mu ne donesu dovoljno novca.

Kako je naveo, od prvog dana u Ministarstvu za rad upoznat je sa slučajem tih dečaka i oni su toliki problem i jedinstven slučaj u istoriji da je Centar za socijalni rad formirao radnu grupu sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova da bi videli šta da rade sa tom decom.

On je dodao da je više od 6.000 dece identične sudbine zbrinuto u centrima, a da su dva dečaka tragičan izuzetak.

Na konferenciji za novinare, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo je rekao da je o nesrećnom incidentu koji se dogodio Popovu pročitao u novinama.

"Znam da se radi o veoma poznatom članu društva koji je puno radio sa decom", rekao je Sen Lo istakavši da je bio veoma iznenađen kada je u nekim novinama pročitao da je Popov prebijen a da je on sam rekao da ga dečaci nisu fizički povredili.

 

Više od 6000 dece kod hranitelja i u institucijama

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je, povodom situacije u oblasti prava deteta, rekao da je u Srbiji više od 6.000 dece smešteno u hraniteljskim porodicama ili institucijama, a da je u proteklih šest meseci više od 60 mališana sklonjeno sa ulice. 

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vulin je rekao da su u Srbiji bolno mesto deca sa ulice koja su primer bede i zlostavljanja, navodeći da je Ministarstvo dalo nalog centrima za socijalni rad da formiraju grupe sa predstavnicma ministarstava policije i zdravlja kako bi se bavili tim problemom. 

Dodao je da je do sada formirano 45 grupa koje već intenzivno rade, ali da će ih nažalost biti još više u Srbiji.

"Više od 60 mališana smo sklonili sa ulice i smestili ili u hraniteljske porodice ili u institucije. Nažalost, ima ih mnogo više. Taj problem se ne rešava hapšenjem", kazao je Vulin i dodao da su protiv pojedinih roditelja tih mališana pokrenute prekršajne i krivične prijave, a da su nekima deca i oduzeta.

Naveo je da se za neku od te dece utvrđuje indentitet i da su deca ulice veliki problem na kome Srbija radi zajedno sa UNICEF-om.

"Prava deteta su nešto što će uvek biti naš fokus. Svako dete mora da bude prioritet. Ti mališani nisu krivu, na nama je da im promenimo život i ucinimo ga boljim", kazao je Vulin. 

Prema njegovim rečima, u 2013. godini bilo je 154 usvojenja, do kraja 2014. bi trebalo da ih bude više od 180, a u 2015. još više. 

Navodeći da više od 700 parova čeka usvojenje, Vulin je istakao da neće biti zanemarene i da će biti ubrzane procedure za usvajanje i da je interes dece na prvom mestu. 

Kako je kazao, u proteklih šest meseci Ministartsvo je pokrenulo proceduru promene Porodičnog zakona, kao i zakona o socijalnoj pomoći i o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

U tom periodu, kako je naveo, ponovo je pokrenut rad Saveta za prava deteta koji je predložio da se uspostavi funkcija zaštitnika dečijih prava. 

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo je, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta predstavio UNICEF-ov izveštaj o stanju dece u svetu 2015. godini "Zamisli novu budućnost - Inovacija za svako dete". 

On je rekao da izveštaj pred sve nas postavlja izazov da radimo drugacije kako bismo se posvetili onome što još treba uraditi i da je za to potrebana inovacija koja podrazumeva unapređenje inkluzije i mogućnosti za svu decu. 

"Izveštaj pokazuje da se inovacije događaju svuda. Sve više inovativnih proizvoda i partnerstava je potrebno da bi se došlo do sve dece", kazao je direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR