Capital.ba

Radnicima Trajala isplaćen dio zarade, od sutra štrajk

28.10.2009. / 21:00

trajalKRUŠEVAC, Svim radnicima kruševačkog Trajala danas je isplaćen prvi dio septembarske plate, a od sutra će se štrajk održavati u pogonima fabrike, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata Trajal korporacije Milosav Vukojičić.

“Odlučili smo da štrajk prenesemo u pogone, zbog interesa radnika i  preduzeća. To znači da će od sutra zaposleni koji imaju posla raditi na svojim radnim mestima”, kazao je Vukojičić agenciji Beta.

Dodao je da će Odbor sindikata odluku o prekidu štrajka, koji traje mjesec dana, donijeti nakon 2. novembra, do kada bi poslovodstvo trebalo da uplati drugi dio septembarske plate, a što je predviđeno Protokolom koji je potpisan prošle nedjelje.

Generalni direktor kruševačke fabrike gumenih proizvoda Petar Krstev proslijedio je danas medijima dopis koji je uputio Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj i Agenciji za privatizaciju, a u kome je navedeno da su do sada ispoštovane sve obaveze iz Protokola, koje se tiču isplate neto zarada.

Krstev je nadležne državne institucije obavijestio i da je poslovodstvo Trajala imalo sastanak s predstavnicima kompanije Fijat Srbija, na kome je dogovoreno da se radi snabdijevanja te fabrike gumama za automobile od 2. do 6. novembra sprovedu testovi 10 kompleta guma.

Prema njegovim riječima, ako testovi budu zadovoljavajući, “to će biti veliki korak ka potpisivanju ugovora s Fijat Srbijom”.

Svih pet fabrika Trajal korporacije ne radi već mjesec dana, odnosno od 28. septembra, kada su zaposleni počeli štrajk tražeći redovnu isplatu plata i doprinosa, kao i nastavak proizvodnje, što je u skladu sa socijalnim programom koji je dio kupoprodajnog ugovora.

Dogovor je postignut prošle nedjelje kada su predstavnici poslovodstva, fabričkih sindikata, Gradske uprave Kruševca, Ministarstva za ekonomiju u regionalni razvoj i Agencije za privatizaciju potpisali Protokol.

Većinski vlasnik se tada obavezao da će do 26. oktobra isplatiti sve dospjele neto zarade, drugi dio avgustovske i prvi dio septembarske plate, te da će drugi dio neto zarade za septembar isplatiti do 2. novembra, a da će 27. oktobra biti prekinut štrajk.

Potpisanim Protokolom većinski vlasnik se obavezao i da sačini dinamiku isplate dospjelih poreza i doprinosa na zarade, te da oni u cjelosti budu izmireni najkasnije do kraja godine.

Od početka štrajka do potpisivanja protokola poslodavac je radnicima isplatio drugi dio julske i prvi dio avgustovske plate.

Trajal je prije tri godine za oko 12 miliona evra kupila bugarska kompanija Brikel EAR, uz obavezne investicije od 25 miliona evra u prvih pet godina.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!