Svet

Sreda, 28.10.2009.

18:12

Rast kineskih investicija van Kine

Kineska ulaganja u strane zemlje gotovo su se utrostručila tokom protekih godinu dana i iznela su 20,5 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Direktne devetomesečne investicije u inostranstvu iznosile su 32,9 milijardi dolara. Peking ohrabruje kineske komanije da investiraju van zemlje da bi se razgranala domaća ekonomija koju pokreće izvoz i da bi se iskoristio veliki pad cena imovine u inostranstvu zbog svetske krize.

Spoljna ulaganja u tromesečju juli-septembar veća su 180 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 135,5 procenata u odnosu na prethodni kvartal, navodi ministarstvo trgovine.

Oko 43 odsto investicija otišlo je u kupovinu akcija postojećih stranih kompanija, većinom u rudarstvu i proizvodnji, kaže to ministarstvo.

Kineske kompanije već odavno teže da prošire prisustvo u inostranstvu, naročito u sektorima kao što su prirodni resursi, a sada žure da iskoriste pogodnost nižih cena aktiva usled finansijske krize i labavljenja propisa o investiranju u mnogim zemljama.

Među velike kineske akvizicije u dosadašnjem toku godine spada sporazum najveće kineske rafinerije nafte Sinopek o kupovini švajcarske kompanije za istraživanje nafte Adaks za 7,24 milijarde dolara.

Ukupne kineske investicije u druge zemlje iznosile su prošle godine 55,91 milijardu dolara, što je bilo 111 odsto više nego 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

18 h

Podeli: