18. novembar  2014. 17.55  | Izvor: Tanjug

"Vaporizovati" reč godine po Oksfordu

LONDON -

Engleska reč "to vape" (vejp), u prevodu "vaporizovati", koja se odnosi na korišćenje elektronskih cigareta, proglašena je za reč 2014. godine u izboru Oksfordskog referentnog rečnika engleskog jezika.

Dostojna naslednica " selfie "-ja sve češće je u upotrebi od kako raste popularnost elektronskih cigareta, koje umesto dima ispuštaju paru, te otuda i ovaj novi glagol " to vape ".

"Što su elektronske cigarete sve rasprostranjenije, to reč vaporizovati sve više dobija na popularnosti. Danas imate trideset puta više šansi da čujete reč vaporizovati nego pre dve godine, a njena upotreba se udvostročila u poređenju s prošlom godinom", navode predstavnici Oksforskog rečnika.

Sajt je konstatovao da je ovaj termin bio posebno masovno korišćen u aprilu, kada je u Londonu otvoren " The Vape Lab ", prvi kafić za ljubitelje elektronskih cigareta.

" To Vape " se nametnuo ispred skraćenice " Indyref ", koja se odnosi na referendum za nezavisnost Škotske, kao i ispred reči " normcore " koja označava stil oblačenja mimo svake mode koji postaje sam po sebi modni trend.

Tagovi